Memento mori (Gedenk te sterven)

Memento mori (Gedenk te sterven): Een Diepgaande Verkenning

Als we denken aan de dood, voelen we meestal een onaangename golf van emoties. Angst, verdriet en zelfs woede kunnen overweldigend zijn. Maar wat als we de manier waarop we de dood benaderen veranderen? Wat als we de dood niet langer als iets engs of tragisch beschouwen, maar als een natuurlijk onderdeel van het leven? Dit is waar memento mori om de hoek komt kijken – een oude praktijk die ons kan helpen ons leven meer te waarderen en ons te herinneren aan onze eigen sterfelijkheid.

Wat is memento mori?

Memento mori is een Latijnse uitdrukking die vertaald kan worden als “gedenk te sterven”. Het is een concept dat al eeuwenlang wordt gebruikt om ons eraan te herinneren dat we allemaal sterfelijk zijn en dat we ons leven moeten waarderen terwijl we het hebben. Het idee is dat door ons bewust te zijn van onze eigen sterfelijkheid, we ons leven beter kunnen benutten en ons kunnen richten op wat echt belangrijk is.

De geschiedenis van memento mori

Het idee van memento mori gaat terug tot de oude Romeinse tijd, waar het gebruikelijk was om een slaaf naast een triomfantelijke generaal te zetten tijdens zijn triomftocht door de stad. De slaaf zou een lauwerkrans boven het hoofd van de generaal houden terwijl hij riep: “memento mori”. Dit was bedoeld om de generaal eraan te herinneren dat hij ondanks zijn triomfantelijke overwinning nog steeds sterfelijk was en dat hij zich moest voorbereiden op zijn eigen dood.

Lees ook:   Weg met die ouderdomskwaaltjes! | Historiek

In de middeleeuwen werd memento mori een veel voorkomend thema in de kunst. Schilders en beeldhouwers creëerden afbeeldingen van schedels, skeletten en andere symbolen van de dood om mensen eraan te herinneren dat ze niet voor altijd zouden leven. Deze kunstwerken werden vaak gebruikt in kerken en kloosters als een manier om de gelovigen te inspireren tot een deugdzaam leven.

Hoe kan memento mori ons helpen ons leven beter te waarderen?

Memento mori kan ons helpen ons leven beter te waarderen op verschillende manieren. Ten eerste kan het ons helpen om onze prioriteiten op een rijtje te zetten. Als we ons bewust zijn van onze eigen sterfelijkheid, kunnen we ons richten op wat echt belangrijk is in het leven en ons minder druk maken om kleine dingen die er niet toe doen.

Ten tweede kan memento mori ons helpen om optimaal gebruik te maken van onze tijd. Als we ons bewust zijn van onze eigen sterfelijkheid, kunnen we ons richten op het creëren van waardevolle herinneringen met onze geliefden en onze tijd besteden aan activiteiten die ons gelukkig maken.

Ten derde kan memento mori ons helpen om ons leven meer te waarderen. Als we ons bewust zijn van onze eigen sterfelijkheid, kunnen we leren om kleine dingen te waarderen en dankbaar te zijn voor wat we hebben. Dit kan ons helpen om ons gelukkiger te voelen in ons dagelijks leven.

Hoe kunnen we memento mori praktiseren?

Er zijn verschillende manieren om memento mori in ons dagelijks leven te integreren. Hier zijn er een paar:

Lees ook:   Hilda Verwey-Jonker (1908-2004) – Sociologe en PvdA-politica

1. Houd een dagboek bij waarin je dagelijks reflecteert op je eigen sterfelijkheid en wat je kunt doen om de waarde van je leven te vergroten.

2. Creëer een herinnering in je huis of op je werkplek die je eraan herinnert dat je sterfelijk bent. Dit kan een schedelbeeldje zijn, een foto van een dierbare die is overleden, of iets anders dat voor jou betekenisvol is.

3. Praat met je vrienden en familie over memento mori en hoe het je kan helpen om je leven beter te waarderen.

4. Word vrijwilliger bij een hospice of een andere organisatie die zich bezighoudt met de dood. Dit kan je helpen om je eigen sterfelijkheid in perspectief te plaatsen en je te helpen meer waardering te krijgen voor het leven.

Conclusie

Memento mori is een oude praktijk die ons kan helpen ons leven meer te waarderen en ons te herinneren aan onze eigen sterfelijkheid. Door ons bewust te zijn van onze eigen sterfelijkheid, kunnen we ons richten op wat echt belangrijk is in het leven en ons leven meer waarderen. Of je nu een dagboek bijhoudt, een herinnering creëert in je huis, of vrijwilligerswerk doet bij een hospice, er zijn veel manieren om memento mori in je dagelijks leven te integreren en de voordelen ervan te ervaren.

FAQs

1. Is memento mori alleen relevant voor mensen die al oud zijn?
Nee, memento mori is relevant voor mensen van alle leeftijden. Het kan ons helpen ons leven beter te waarderen en ons te herinneren aan onze eigen sterfelijkheid, ongeacht onze leeftijd.

Lees ook:   Het tragische leven van ‘Johanna de Waanzinnige’

2. Kan het beoefenen van memento mori ons helpen om minder angstig te zijn over de dood?
Ja, het beoefenen van memento mori kan ons helpen om ons meer op ons gemak te voelen over de dood. Door ons bewust te zijn van onze eigen sterfelijkheid, kunnen we ons richten op wat echt belangrijk is in het leven en ons minder druk maken om kleine dingen die er niet toe doen.

3. Is memento mori een religieuze praktijk?
Nee, memento mori is geen religieuze praktijk, maar het kan wel worden gebruikt door mensen van alle religies en overtuigingen.

4. Moeten we ons altijd bewust zijn van onze eigen sterfelijkheid?
Het is niet nodig om voortdurend bewust te zijn van onze eigen sterfelijkheid, maar het kan nuttig zijn om af en toe te reflecteren op ons leven en ons eraan te herinneren dat we niet voor altijd zullen leven.

5. Kan het beoefenen van memento mori ons helpen om ons leven meer te waarderen?
Ja, het beoefenen van memento mori kan ons helpen ons leven meer te waarderen. Door ons bewust te zijn van onze eigen sterfelijkheid, kunnen we leren om kleine dingen te waarderen en dankbaar te zijn voor wat we hebben. Dit kan ons helpen om ons gelukkiger te voelen in ons dagelijks leven.