martin frobisher francis drake john davis

Martin Frobisher, Francis Drake en John Davis: De Onvertelde Geschiedenis van Drie Beroemde Ontdekkingsreizigers

Als we denken aan de beroemdste ontdekkingsreizigers uit de geschiedenis, komen namen als Columbus, Magellan en Vasco da Gama vaak naar voren. Maar wat weten we over de minder bekende ontdekkingsreizigers zoals Martin Frobisher, Francis Drake en John Davis? In dit artikel gaan we dieper in op hun leven, ontdekkingen en prestaties.

Wie was Martin Frobisher?

Martin Frobisher was een Engelse zeevaarder die leefde van 1535 tot 1594. Hij was vooral bekend vanwege zijn expedities naar het noorden van Canada in de jaren 1570. Zijn doel was om een noordelijke doorgang te vinden naar Azië, maar hij slaagde er niet in om deze te vinden.

In plaats daarvan ontdekte hij een rijke bron van erts op een eiland in de buurt van de kust van Canada, dat nu bekend staat als Frobisher Bay. Hij keerde meerdere keren terug naar deze plek om erts te halen voor de Engelse kroon. Frobisher was ook betrokken bij de strijd tegen de Spaanse Armada in 1588 en stierf later tijdens een expeditie naar de Straat van Magellaan.

Wie was Francis Drake?

Francis Drake was een Engelse zeevaarder die leefde van 1540 tot 1596. Hij was de eerste Engelsman die rond de wereld zeilde en wordt beschouwd als een van de grootste zeevaarders uit de geschiedenis. Tijdens zijn reizen veroverde hij veel Spaanse schepen en schatten, waardoor hij een rijke man werd.

Drake was ook betrokken bij de verdediging van Engeland tegen de Spaanse Armada in 1588. Hij was verantwoordelijk voor het leiden van de aanval op het Spaanse schip San Felipe, dat de grootste schat aan boord had. Drake stierf aan dysenterie tijdens een expeditie naar de Caribische Zee in 1596.

Lees ook:   Bij Kornwerderzand werd stand gehouden

Wie was John Davis?

John Davis was een Engelse zeevaarder die leefde van 1550 tot 1605. Hij was vooral bekend vanwege zijn expedities naar het noorden van Canada en Groenland in de jaren 1580. Zijn doel was om een noordelijke doorgang te vinden naar Azië, maar hij slaagde er niet in om deze te vinden.

In plaats daarvan ontdekte hij de Straat van Davis, die nu bekend staat als de belangrijkste doorgang voor schepen die naar de Hudsonbaai varen. Davis was ook betrokken bij de strijd tegen de Spaanse Armada in 1588 en stierf later tijdens een expeditie naar de Straat van Magellaan.

Wat waren de belangrijkste ontdekkingen van deze ontdekkingsreizigers?

Martin Frobisher ontdekte een rijke bron van erts op een eiland in de buurt van de kust van Canada, dat nu bekend staat als Frobisher Bay. Hij was ook betrokken bij de strijd tegen de Spaanse Armada in 1588 en stierf later tijdens een expeditie naar de Straat van Magellaan.

Francis Drake was de eerste Engelsman die rond de wereld zeilde en veroverde veel Spaanse schepen en schatten tijdens zijn reizen. Hij was ook betrokken bij de verdediging van Engeland tegen de Spaanse Armada in 1588 en stierf later tijdens een expeditie naar de Caribische Zee.

John Davis ontdekte de Straat van Davis, die nu bekend staat als de belangrijkste doorgang voor schepen die naar de Hudsonbaai varen. Hij was ook betrokken bij de strijd tegen de Spaanse Armada in 1588 en stierf later tijdens een expeditie naar de Straat van Magellaan.

Lees ook:   De vroege geschiedenis van Polen (966-1573)

Wat was de impact van deze ontdekkingsreizigers op de geschiedenis?

De ontdekkingsreizen van Martin Frobisher, Francis Drake en John Davis hadden een enorme impact op de geschiedenis. Ze openden nieuwe handelsroutes, ontdekten nieuwe bronnen van grondstoffen en veroverden Spaanse schepen en schatten. Hun prestaties hebben bijgedragen aan de groei van het Britse rijk en hebben de basis gelegd voor de ontwikkeling van de moderne scheepvaart.

Wat zijn enkele interessante feiten over deze ontdekkingsreizigers?

– Martin Frobisher was de eerste Engelse ontdekkingsreiziger die Canada bezocht.
– Francis Drake werd geridderd door koningin Elizabeth I van Engeland.
– John Davis ontdekte de Straat van Davis tijdens zijn tweede expeditie naar het noorden van Canada.

FAQs

1. Waarom wilden deze ontdekkingsreizigers een noordelijke doorgang vinden naar Azië?

Antwoord: De ontdekkingsreizigers wilden een noordelijke doorgang vinden naar Azië omdat dit de snelste route was om handel te drijven met Aziatische landen.

2. Welke belangrijke ontdekkingen hebben deze ontdekkingsreizigers gedaan?

Antwoord: Martin Frobisher ontdekte een rijke bron van erts op een eiland in de buurt van de kust van Canada, Francis Drake was de eerste Engelsman die rond de wereld zeilde en veroverde veel Spaanse schepen en schatten tijdens zijn reizen, en John Davis ontdekte de Straat van Davis, die nu bekend staat als de belangrijkste doorgang voor schepen die naar de Hudsonbaai varen.

3. Hoe hebben de ontdekkingsreizen van deze ontdekkingsreizigers de geschiedenis beïnvloed?

Antwoord: De ontdekkingsreizen van Martin Frobisher, Francis Drake en John Davis hebben nieuwe handelsroutes geopend, nieuwe bronnen van grondstoffen ontdekt en de basis gelegd voor de ontwikkeling van de moderne scheepvaart.

Lees ook:   Ludwig Wittgenstein (1889-1951) – Beroemd Oostenrijks taalfilosoof

4. Waar zijn deze ontdekkingsreizigers gestorven?

Antwoord: Martin Frobisher stierf tijdens een expeditie naar de Straat van Magellaan, Francis Drake stierf aan dysenterie tijdens een expeditie naar de Caribische Zee, en John Davis stierf tijdens een expeditie naar de Straat van Magellaan.

5. Wat zijn enkele interessante feiten over deze ontdekkingsreizigers?

Antwoord: Martin Frobisher was de eerste Engelse ontdekkingsreiziger die Canada bezocht, Francis Drake werd geridderd door koningin Elizabeth I van Engeland, en John Davis ontdekte de Straat van Davis tijdens zijn tweede expeditie naar het noorden van Canada.

Conclusie

In dit artikel hebben we de onvertelde geschiedenis van Martin Frobisher, Francis Drake en John Davis beschreven. Deze minder bekende ontdekkingsreizigers hebben een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de scheepvaart en hebben nieuwe handelsroutes geopend, nieuwe bronnen van grondstoffen ontdekt en Spaanse schepen en schatten veroverd. Hun prestaties zullen altijd worden herinnerd als een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van de scheepvaart.