Maart roert zijn staart – Herkomst en betekenis

Maart roert zijn staart – Herkomst en betekenis

In Nederland hebben we allemaal wel eens gehoord van de uitdrukking “Maart roert zijn staart”. Maar wat betekent deze uitdrukking precies? In dit artikel gaan we dieper in op de herkomst en betekenis van deze uitdrukking.

Maar eerst, wat betekent “Maart roert zijn staart” nu eigenlijk? Het is een gezegde dat gebruikt wordt om aan te geven dat het weer in maart nogal onvoorspelbaar kan zijn. Het kan in maart nog flink stormen en sneeuwen, terwijl we eigenlijk al richting de lente zouden moeten gaan.

De herkomst van deze uitdrukking is niet helemaal duidelijk. Er zijn verschillende verklaringen voor de oorsprong van deze uitdrukking. Een van de verklaringen gaat terug naar de oudheid, waarbij de Romeinen de maand maart als de maand van oorlog beschouwden. In deze maand begonnen ze vaak weer met hun oorlogscampagnes en kon het weer nogal onvoorspelbaar zijn. Een andere verklaring gaat terug naar de middeleeuwen, waarbij boeren vaak afhankelijk waren van het weer voor hun oogst. In maart was het weer vaak nogal onvoorspelbaar en konden ze dus nog flink wat tegenvallers krijgen.

Wat de herkomst ook mag zijn, feit blijft dat maart nogal onvoorspelbaar kan zijn. Zo kan het in maart nog flink vriezen en sneeuwen, terwijl we eigenlijk al richting de lente zouden moeten gaan. Maar hoe komt het eigenlijk dat het weer in maart nog zo onvoorspelbaar is?

Een belangrijke oorzaak hiervan is de overgang van winter naar lente. In maart begint de lente officieel, maar het kan nog wel even duren voordat het ook echt lente wordt. De zon begint wel al krachtiger te worden, maar de aarde heeft nog tijd nodig om op te warmen. Dit kan nog wel even duren, waardoor het weer nogal onvoorspelbaar blijft.

Lees ook:   De benjamin zijn – Herkomst van de uitdrukking

Maar niet alleen de overgang van winter naar lente is een oorzaak van het onvoorspelbare weer in maart. Ook de invloed van de oceaan speelt hierbij een rol. In maart is de temperatuur van het zeewater nog erg laag, waardoor de wind vanaf zee nog flink koud kan zijn. Dit kan zorgen voor flinke stormen en regenbuien.

Maar hoe kunnen we ons nu het beste voorbereiden op het onvoorspelbare weer in maart? Het beste wat we kunnen doen is ons kleden in laagjes. Zo kunnen we ons makkelijk aanpassen aan de wisselende temperaturen. Daarnaast is het handig om altijd een paraplu bij de hand te hebben, voor het geval dat het gaat regenen.

FAQs

1. Waar komt de uitdrukking “Maart roert zijn staart” vandaan?
De herkomst van deze uitdrukking is niet helemaal duidelijk, maar er zijn verschillende verklaringen voor de oorsprong ervan. Een van de verklaringen gaat terug naar de oudheid, waarbij de Romeinen de maand maart als de maand van oorlog beschouwden. Een andere verklaring gaat terug naar de middeleeuwen, waarbij boeren vaak afhankelijk waren van het weer voor hun oogst.

2. Waarom is het weer in maart zo onvoorspelbaar?
Het weer in maart is nogal onvoorspelbaar vanwege de overgang van winter naar lente en de invloed van de oceaan. In maart begint de lente officieel, maar het kan nog wel even duren voordat het ook echt lente wordt. De zon begint wel al krachtiger te worden, maar de aarde heeft nog tijd nodig om op te warmen. Dit kan nog wel even duren, waardoor het weer nogal onvoorspelbaar blijft.

Lees ook:   Wittebroodsweken – Herkomst van het begrip

3. Wat kunnen we het beste doen om ons voor te bereiden op het onvoorspelbare weer in maart?
Het beste wat we kunnen doen is ons kleden in laagjes. Zo kunnen we ons makkelijk aanpassen aan de wisselende temperaturen. Daarnaast is het handig om altijd een paraplu bij de hand te hebben, voor het geval dat het gaat regenen.

4. Is het in maart nog mogelijk om te skiën?
In maart kan er nog steeds geskied worden, maar het hangt af van de weersomstandigheden. Het kan in maart nog flink sneeuwen, waardoor er nog steeds voldoende sneeuw kan liggen om te skiën.

5. Wat is de beste tijd om in maart naar de bloembollen te gaan kijken?
De bloembollen in Nederland beginnen in maart te bloeien. De beste tijd om naar de bloembollen te gaan kijken is afhankelijk van het weer. Als het een zonnige dag is, dan is het aan te raden om in de ochtend te gaan kijken. Als het regenachtig is, dan is het juist beter om in de middag te gaan kijken.

Conclusie

Maart roert zijn staart is een gezegde dat gebruikt wordt om aan te geven dat het weer in maart nogal onvoorspelbaar kan zijn. De herkomst van deze uitdrukking is niet helemaal duidelijk, maar er zijn verschillende verklaringen voor de oorsprong ervan. Het onvoorspelbare weer in maart wordt veroorzaakt door de overgang van winter naar lente en de invloed van de oceaan. Om ons het beste voor te bereiden op het onvoorspelbare weer in maart, kunnen we ons het beste kleden in laagjes en altijd een paraplu bij de hand hebben.