Lyndon B. Johnson – 36e president van de Verenigde Staten

Laten we het hebben over Lyndon B. Johnson, de 36e president van de Verenigde Staten. Geboren op 27 augustus 1908 in Stonewall, Texas, werd LBJ een van de meest invloedrijke politici van zijn tijd. Hij kwam in 1963 aan de macht na de moord op John F. Kennedy en diende tot 1969. Tijdens zijn ambtsperiode werd hij geconfronteerd met enkele van de grootste uitdagingen van zijn tijd, waaronder de burgerrechtenbeweging, de Vietnamoorlog en de Koude Oorlog.

De vroege jaren van Lyndon B. Johnson

LBJ groeide op in een gezin van veehouders en boeren in Texas. Hij studeerde aan de Southwest Texas State Teachers College en vervolgens aan de Universiteit van Texas, waar hij rechten studeerde. In 1937 werd hij verkozen tot lid van het Huis van Afgevaardigden en in 1948 werd hij senator.

Lyndon B. Johnson als senator

LBJ was een van de meest effectieve senatoren van zijn tijd. Hij stond bekend om zijn vermogen om wetgeving door het Congres te krijgen en om de belangen van zijn kiezers te behartigen. Hij was een van de architecten van de Civil Rights Act van 1964, die de segregatie in openbare plaatsen verbood en discriminatie op basis van ras, kleur, religie, geslacht of nationale afkomst verbood.

Lyndon B. Johnson als president

In 1963 werd LBJ president na de moord op John F. Kennedy. Hij erfde een land dat verdeeld was door rassenspanningen en de Vietnamoorlog. LBJ was vastbesloten om deze problemen aan te pakken en het land te verenigen.

De burgerrechtenbeweging

Een van de belangrijkste uitdagingen waarmee LBJ werd geconfronteerd, was de burgerrechtenbeweging. Hij was vastbesloten om de raciale ongelijkheid te bestrijden en de segregatie in het Zuiden te beëindigen. In 1964 ondertekende hij de Civil Rights Act, waardoor discriminatie op basis van ras, kleur, religie, geslacht of nationale afkomst illegaal werd.

Lees ook:   Bloody Mary, of een nicht van Karel V verovert de wereld
De Vietnamoorlog

Een andere belangrijke uitdaging voor LBJ was de Vietnamoorlog. Hij geloofde dat de VS betrokken moesten blijven bij de oorlog om het communisme te bestrijden, maar de oorlog werd steeds impopulairder bij het Amerikaanse publiek. In 1968 kondigde hij aan dat hij niet zou proberen herkozen te worden als president vanwege de toenemende kritiek op zijn oorlogsbeleid.

De Koude Oorlog

Tijdens zijn ambtsperiode als president was LBJ ook betrokken bij de Koude Oorlog. Hij nam een harde lijn tegenover de Sovjet-Unie en was een voorstander van de wapenwedloop. Hij ondertekende het non-proliferatieverdrag van 1968, dat de verspreiding van kernwapens beperkte.

In conclusie was Lyndon B. Johnson een van de meest invloedrijke politici van zijn tijd. Hij was vastbesloten om de uitdagingen waarmee hij werd geconfronteerd aan te pakken en het land te verenigen. Zijn nalatenschap omvat enkele van de belangrijkste wetgeving in de Amerikaanse geschiedenis, waaronder de Civil Rights Act van 1964.

FAQs

1. Wat was de belangrijkste prestatie van Lyndon B. Johnson?

De belangrijkste prestatie van LBJ was de ondertekening van de Civil Rights Act van 1964, die de segregatie in openbare plaatsen verbood en discriminatie op basis van ras, kleur, religie, geslacht of nationale afkomst verbood.

2. Waarom trad Lyndon B. Johnson af als president?

LBJ trad af als president vanwege de toenemende kritiek op zijn oorlogsbeleid in Vietnam.

3. Wat was de houding van Lyndon B. Johnson ten opzichte van de Koude Oorlog?

LBJ nam een harde lijn tegenover de Sovjet-Unie en was een voorstander van de wapenwedloop. Hij ondertekende het non-proliferatieverdrag van 1968, dat de verspreiding van kernwapens beperkte.

Lees ook:   Johan Thorbecke, grondlegger parlementaire democratie

4. Waar groeide Lyndon B. Johnson op?

LBJ groeide op in Texas in een gezin van veehouders en boeren.

5. Wat was de termijn van Lyndon B. Johnson als president?

LBJ diende als president van de Verenigde Staten van 1963 tot 1969.