Lijst van winnaars van de Ronde van Spanje (Vuelta)

Lijst van winnaars van de Ronde van Spanje (Vuelta)

De Ronde van Spanje, ook wel bekend als Vuelta, is een van de drie grote wielerrondes ter wereld. De eerste editie van de Vuelta vond plaats in 1935 en sindsdien is het een belangrijk evenement in de wielersport. De Vuelta is vooral bekend om zijn uitdagende parcours, dat vaak door de bergen loopt. In dit artikel zullen we een lijst presenteren van alle winnaars van de Ronde van Spanje.

Geschiedenis van de Ronde van Spanje

De Ronde van Spanje werd voor het eerst georganiseerd in 1935, als een manier om de Spaanse krantenindustrie te promoten. De eerste editie was een groot succes en de race werd een jaarlijks evenement. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Vuelta niet georganiseerd, maar vanaf 1945 werd de race hervat. Sindsdien is de Vuelta uitgegroeid tot een van de belangrijkste wielerrondes ter wereld.

Winnaars van de Ronde van Spanje

1935 – Gustaaf Deloor

Gustaaf Deloor, een Belgische wielrenner, won de allereerste editie van de Ronde van Spanje. Deloor won ook de Tour de France in 1936. Hij was een van de meest succesvolle wielrenners van zijn tijd.

1936 – Gustaaf Deloor

Deloor won ook de tweede editie van de Ronde van Spanje. Hij was de eerste wielrenner die de Vuelta twee keer won.

1937 – Vicente Trueba

Vicente Trueba, een Spaanse wielrenner, won de derde editie van de Ronde van Spanje. Trueba was een van de beste Spaanse wielrenners van zijn tijd en was de eerste Spanjaard die de Vuelta won.

1938 – Delio Rodríguez

Delio Rodríguez, een Spaanse wielrenner, won de vierde editie van de Ronde van Spanje. Rodríguez was een van de beste Spaanse wielrenners van de jaren 30 en 40 en won ook twee etappes in de Tour de France.

1939 – Julián Berrendero

Julián Berrendero, een Spaanse wielrenner, won de vijfde editie van de Ronde van Spanje. Berrendero was een van de beste Spaanse wielrenners van zijn tijd en won ook twee keer de bergtrui in de Tour de France.

1940 – Julián Berrendero

Berrendero won ook de zesde editie van de Ronde van Spanje. Hij was de eerste wielrenner die de Vuelta twee keer won na Deloor.

1941 – Niet georganiseerd

Vanwege de Tweede Wereldoorlog werd de Ronde van Spanje in 1941 niet georganiseerd.

1942 – Julián Berrendero

Berrendero won ook de zevende editie van de Ronde van Spanje. Hij was de eerste wielrenner die de Vuelta drie keer won.

1943 – Dalmacio Langarica

Dalmacio Langarica, een Spaanse wielrenner, won de achtste editie van de Ronde van Spanje. Langarica was de eerste Baskische wielrenner die de Vuelta won.

Lees ook:   Kloon je eigen mammoet

1944 – Julián Berrendero

Berrendero won ook de negende editie van de Ronde van Spanje. Hij was de eerste wielrenner die de Vuelta vier keer won.

1945 – Delio Rodríguez

Delio Rodríguez won de tiende editie van de Ronde van Spanje. Hij was de eerste wielrenner die de Vuelta twee keer won na de oorlog.

1946 – Dalmacio Langarica

Langarica won ook de elfde editie van de Ronde van Spanje. Hij was de eerste wielrenner die de Vuelta twee keer won na de oorlog.

1947 – Edward Van Dijck

Edward Van Dijck, een Belgische wielrenner, won de twaalfde editie van de Ronde van Spanje. Van Dijck was een van de beste Belgische wielrenners van zijn tijd en won ook de Ronde van Vlaanderen.

1948 – Bernardo Ruiz

Bernardo Ruiz, een Spaanse wielrenner, won de dertiende editie van de Ronde van Spanje. Ruiz was een van de beste Spaanse wielrenners van zijn tijd en won ook de bergtrui in de Tour de France.

1949 – Emilio Rodríguez

Emilio Rodríguez, een Spaanse wielrenner, won de veertiende editie van de Ronde van Spanje. Rodríguez was een van de beste Spaanse wielrenners van zijn tijd en won ook de bergtrui in de Tour de France.

1950 – Emilio Rodríguez

Rodríguez won ook de vijftiende editie van de Ronde van Spanje. Hij was de eerste wielrenner die de Vuelta twee keer won na de oorlog.

1951 – Rik Van Steenbergen

Rik Van Steenbergen, een Belgische wielrenner, won de zestiende editie van de Ronde van Spanje. Van Steenbergen was een van de beste Belgische wielrenners van zijn tijd en won ook de Ronde van Vlaanderen.

1952 – Fausto Coppi

Fausto Coppi, een Italiaanse wielrenner, won de zeventiende editie van de Ronde van Spanje. Coppi was een van de beste wielrenners aller tijden en won ook vijf keer de Giro d’Italia en twee keer de Tour de France.

1953 – Jesús Lorono

Jesús Lorono, een Spaanse wielrenner, won de achttiende editie van de Ronde van Spanje. Lorono was een van de beste Spaanse wielrenners van zijn tijd en won ook de bergtrui in de Tour de France.

1954 – Fausto Coppi

Coppi won ook de negentiende editie van de Ronde van Spanje. Hij was de eerste wielrenner die de Vuelta twee keer won na de oorlog.

1955 – Jean Dotto

Jean Dotto, een Franse wielrenner, won de twintigste editie van de Ronde van Spanje. Dotto was een van de beste Franse wielrenners van zijn tijd en won ook de Giro d’Italia.

Lees ook:   Terugkeer van de levende doden in Servië

1956 – Angelo Conterno

Angelo Conterno, een Italiaanse wielrenner, won de eenentwintigste editie van de Ronde van Spanje. Conterno won ook de Giro d’Italia.

1957 – Jesús Loroño

Loroño won ook de tweeëntwintigste editie van de Ronde van Spanje. Hij was de eerste wielrenner die de Vuelta twee keer won na de oorlog.

1958 – Jean Stablinski

Jean Stablinski, een Franse wielrenner, won de drieëntwintigste editie van de Ronde van Spanje. Stablinski was een van de beste Franse wielrenners van zijn tijd en won ook de Ronde van Vlaanderen.

1959 – Antonio Suárez

Antonio Suárez, een Spaanse wielrenner, won de vierentwintigste editie van de Ronde van Spanje. Suárez was een van de beste Spaanse wielrenners van zijn tijd en won ook de bergtrui in de Tour de France.

1960 – Frans De Mulder

Frans De Mulder, een Belgische wielrenner, won de vijfentwintigste editie van de Ronde van Spanje. De Mulder was een van de beste Belgische wielrenners van zijn tijd en won ook de Ronde van Vlaanderen.

1961 – Angelino Soler

Angelino Soler, een Spaanse wielrenner, won de zesentwintigste editie van de Ronde van Spanje. Soler won ook de Ronde van Catalonië.

1962 – Rudi Altig

Rudi Altig, een Duitse wielrenner, won de zevenentwintigste editie van de Ronde van Spanje. Altig was een van de beste Duitse wielrenners van zijn tijd en won ook de Ronde van Vlaanderen.

1963 – Jacques Anquetil

Jacques Anquetil, een Franse wielrenner, won de achtentwintigste editie van de Ronde van Spanje. Anquetil was een van de beste wielrenners aller tijden en won ook vijf keer de Tour de France en twee keer de Giro d’Italia.

1964 – Raymond Poulidor

Raymond Poulidor, een Franse wielrenner, won de negenentwintigste editie van de Ronde van Spanje. Poulidor was een van de beste Franse wielrenners van zijn tijd en won ook de Ronde van Frankrijk.

1965 – Rolf Wolfshohl

Rolf Wolfshohl, een Duitse wielrenner, won de dertigste editie van de Ronde van Spanje. Wolfshohl was een van de beste Duitse wielrenners van zijn tijd en won ook de Ronde van Zwitserland.

1966 – Francisco Gabica

Francisco Gabica, een Spaanse wielrenner, won de eenendertigste editie van de Ronde van Spanje. Gabica was een van de beste Spaanse wielrenners van zijn tijd en won ook de Ronde van Catalonië.

1967 – Jan Janssen

Jan Janssen, een Nederlandse wielrenner, won de tweeëndertigste editie van de Ronde van Spanje. Janssen was een van de beste Nederlandse wielrenners van zijn tijd en won ook de Ronde van Frankrijk.

1968 – Felice Gimondi

Felice Gimondi, een Italiaanse wielrenner, won de drieëndertigste editie van de Ronde van Spanje. Gimondi was een van de beste wielrenners aller tijden en won ook de Ronde van Italië en de Ronde van Frankrijk.

Lees ook:   ‘Het Joodse Bruidje’ terug in Amsterdam

1969 – Roger Pingeon

Roger Pingeon, een Franse wielrenner, won de vierendertigste editie van de Ronde van Spanje. Pingeon was een van de beste Franse wielrenners van zijn tijd en won ook de Ronde van Frankrijk.

1970 – Luis Ocaña

Luis Ocaña, een Spaanse wielrenner, won de vijfendertigste editie van de Ronde van Spanje. Ocaña was een van de beste Spaanse wielrenners van zijn tijd en won ook de Ronde van Frankrijk.

1971 – Ferdinand Bracke

Ferdinand Bracke, een Belgische wielrenner, won de zesendertigste editie van de Ronde van Spanje. Bracke was een van de beste Belgische wielrenners van zijn tijd en won ook de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.

1972 – José Manuel Fuente

José Manuel Fuente, een Spaanse wielrenner, won de zevenendertigste editie van de Ronde van Spanje. Fuente was een van de beste Spaanse wielrenners van zijn tijd en won ook de bergtrui in de Ronde van Frankrijk.

1973 – Eddy Merckx

Eddy Merckx, een Belgische wielrenner, won de achtendertigste editie van de Ronde van Spanje. Merckx was een van de beste wielrenners aller tijden en won ook vijf keer de Tour de France, vijf keer de Giro d’Italia en een keer de Ronde van Vlaanderen.

1974 – José Manuel Fuente

Fuente won ook de negenendertigste editie van de Ronde van Spanje. Hij was de eerste wielrenner die de Vuelta twee keer won na de oorlog.

1975 – Agustín Tamames

Agustín Tamames, een Spaanse wielrenner, won de veertigste editie van de Ronde van Spanje. Tamames was een van de beste Spaanse wielrenners van zijn tijd en won ook de Ronde van Catalonië.

1976 – José Pesarrodona

José Pesarrodona, een Spaanse wielrenner, won de eenenveertigste editie van de Ronde van Spanje. Pesarrodona was een van de beste Spaanse wielrenners van zijn tijd en won ook de Ronde van Catalonië.

1977 – Freddy Maertens

Freddy Maertens, een Belgische wielrenner, won de tweeënveertigste editie van de Ronde van Spanje. Maertens was een van de beste Belgische wielrenners van zijn tijd en won ook de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.

1978 – Bernard Hinault

Bernard Hinault, een Franse wielrenner, won de drieënveertigste editie van de Ronde van Spanje. Hinault was een van de beste wielrenners aller tijden en won ook vijf keer de Tour de France, drie keer de Giro d’Italia en een keer Parijs-Roubaix.

1979 – Joop Zoetemelk

Joop Zoetemelk, een Nederlandse wielrenner, won de vierenveertigste editie van