‘Liever dier dan mens’ beste historische boek van 2020

‘Liever dier dan mens’ beste historische boek van 2020

Het jaar 2020 was een vruchtbaar jaar voor historische boekenliefhebbers. Er zijn talloze boeken verschenen die ons meenamen op reizen door de geschiedenis. Een van de meest opvallende en geprezen werken van het afgelopen jaar is het boek ‘Liever dier dan mens’. In dit artikel duiken we dieper in op dit boek en ontdekken waarom het als het beste historische boek van 2020 wordt beschouwd.

Wat maakt ‘Liever dier dan mens’ zo bijzonder?

‘Liever dier dan mens’ is geschreven door Pieter van Os en vertelt het waargebeurde verhaal van Mala Rivka Kizel, een Joodse vrouw die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het getto van Warschau wist te overleven. Het boek is gebaseerd op uitgebreid onderzoek en interviews met Kizel zelf. Het is een aangrijpende en indrukwekkende vertelling van een ongelofelijk moedige vrouw.

Een unieke perspectief op de Tweede Wereldoorlog

Wat dit boek zo uniek maakt, is het perspectief waaruit het verhaal verteld wordt. In plaats van te focussen op de grote historische gebeurtenissen, legt ‘Liever dier dan mens’ de nadruk op het dagelijks leven in het getto van Warschau. Het geeft ons een intiem inzicht in de levens van gewone mensen die geconfronteerd werden met extreme omstandigheden en de constante dreiging van de nazi’s.

De kracht van overlevingsdrang

Mala Rivka Kizel is een inspirerend personage dat tegen alle verwachtingen in wist te overleven. Haar verhaal toont de immense kracht van de menselijke overlevingsdrang en de moed die nodig is om te blijven vechten, zelfs in de meest uitzichtloze situaties. Het is een verhaal dat je raakt en je doet nadenken over de veerkracht van de menselijke geest.

Lees ook:   Het schandaal van de ‘Radium girls’

Een meeslepende leeservaring

Van Os weet met zijn meeslepende schrijfstijl de lezer volledig in het verhaal te trekken. Zijn levendige beschrijvingen en gedetailleerde achtergrondinformatie zorgen ervoor dat je je echt in het getto van Warschau waant. Het boek leest als een spannende roman, maar verliest nooit de historische waarheid uit het oog.

Conclusie: een must-read voor geschiedenisliefhebbers

‘Liever dier dan mens’ is een meesterlijk historisch werk dat een nieuw licht werpt op de Tweede Wereldoorlog. Het is een eerbetoon aan de moed en veerkracht van de mensen die gevangen zaten in het getto van Warschau. Dit boek verdient dan ook de titel van beste historische boek van 2020.

Veelgestelde vragen

1. Is ‘Liever dier dan mens’ gebaseerd op waargebeurde feiten?

Ja, het boek is gebaseerd op uitgebreid onderzoek en interviews met Mala Rivka Kizel, de hoofdpersoon van het verhaal.

2. Wat maakt dit boek anders dan andere boeken over de Tweede Wereldoorlog?

Anders dan veel andere boeken, richt ‘Liever dier dan mens’ zich op het dagelijks leven in het getto van Warschau en de persoonlijke verhalen van de mensen die daar leefden.

3. Wat maakt Mala Rivka Kizel zo’n inspirerend persoon?

Mala Rivka Kizel wist tegen alle verwachtingen in te overleven in het getto van Warschau. Haar verhaal toont de kracht van de menselijke geest en de moed die nodig is om te blijven vechten.

4. Kan ik ‘Liever dier dan mens’ ook in het Engels lezen?

Ja, het boek is vertaald naar het Engels onder de titel ‘Better Animal than Human’.

Lees ook:   De lijfarts van koning Willem I

5. Zijn er plannen voor een verfilming van het boek?

Ja, er zijn plannen om ‘Liever dier dan mens’ te verfilmen. De releasedatum van de film is echter nog niet bekend.

In conclusie, ‘Liever dier dan mens’ is een historisch meesterwerk dat de lezer meeneemt naar het getto van Warschau en de verhalen van de mensen die daar leefden. Het is een boek dat je raakt en je doet nadenken over de veerkracht van de menselijke geest. Een absolute aanrader voor iedereen met interesse in geschiedenis.