Korte geschiedenis en oorsprong van de kerstboom

Korte geschiedenis en oorsprong van de kerstboom

De kerstboom is een van de meest iconische symbolen van de kersttijd. Tijdens de feestdagen versieren mensen over de hele wereld hun huis met deze groene naaldboom. Maar wat is de oorsprong van de kerstboom en hoe is het gebruik ervan door de jaren heen veranderd? In deze uitgebreide gids zullen we de geschiedenis en oorsprong van de kerstboom onderzoeken.

Geschiedenis van de kerstboom

De oorsprong van de kerstboom gaat terug tot de oudheid. Veel culturen geloofden dat groenblijvende bomen een speciale betekenis hadden en werden gebruikt in ceremonies en festiviteiten. In de winter, wanneer andere bomen hun bladeren verliezen, bleef de groenblijvende boom groen, wat voor velen een symbool van hoop en vernieuwing was.

In de 16e eeuw begon de Duitse bevolking kerstbomen te versieren als onderdeel van hun kerstvieringen. Het gebruik van kerstbomen verspreidde zich snel door heel Europa en tegen het begin van de 19e eeuw was het gebruikelijk om kerstbomen in huizen te hebben tijdens de kerstperiode.

De populariteit van de kerstboom nam in de 19e eeuw toe, vooral in Engeland en Amerika. Dit kwam deels door de romantische literatuur van die tijd, waarin kerstbomen werden beschreven als een integraal onderdeel van de kerstviering. De kerstboom werd ook een statussymbool voor gezinnen die zich het konden veroorloven om er een in hun huis te hebben.

De kerstboom in Nederland

In Nederland is het gebruik van kerstbomen pas na de Tweede Wereldoorlog populair geworden. Het versieren van kerstbomen was in die tijd vooral voorbehouden aan welgestelde families. Pas in de jaren ’60 van de vorige eeuw nam de populariteit van de kerstboom in Nederland sterk toe. Dit kwam deels door de groeiende welvaart in Nederland.

Lees ook:   ‘Dode’ godsdienst Egyptenaren is springlevend

Tegenwoordig is de kerstboom in Nederland niet meer weg te denken tijdens de kerstperiode. De meeste Nederlandse huizen hebben een kerstboom en veel steden en dorpen hebben hun eigen kerstboomverlichting.

Soorten kerstbomen

Er zijn verschillende soorten kerstbomen beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken. De meest voorkomende soorten kerstbomen zijn de Nordmann-spar, de Blauwspar en de Fijnspar. De Nordmann-spar is de meest populaire kerstboom vanwege de lange naalden en de volle takken. De Blauwspar heeft een blauwachtige tint en is zeer geschikt voor mensen die een traditionele kerstlook willen. De Fijnspar heeft korte, scherpe naalden en is geschikt voor mensen die een goedkopere kerstboom willen.

Hoe de perfecte kerstboom te kiezen?

Bij het kiezen van de perfecte kerstboom zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste moet je de grootte van de boom bepalen. Meet de hoogte van het plafond in de kamer waar de boom komt te staan en houd er rekening mee dat er nog een piek op de boom komt. Ten tweede moet je beslissen welke soort kerstboom je wilt. Overleg met de verkoper welke boom het beste bij jouw wensen past. Ten derde moet je letten op de kwaliteit van de boom. Kies een boom met volle takken en diepgroene naalden.

Hoe de kerstboom te versieren?

Het versieren van de kerstboom is een van de leukste aspecten van de kerstperiode. Er zijn veel verschillende manieren om een kerstboom te versieren, maar hier zijn enkele algemene tips voor een mooie en feestelijke kerstboom:

Lees ook:   Albert Schweitzer - Medicus, filosoof en theoloog

– Begin met de verlichting: Begin met het ophangen van de kerstverlichting. Wikkel de lichten rond de boom, beginnend bij de top en werk geleidelijk naar beneden toe. Zorg ervoor dat de lichten goed verdeeld zijn over de boom.

– Hang de slingers op: Hang de slingers op rond de boom. Begin bovenaan en werk geleidelijk naar beneden toe. Zorg ervoor dat de slingers gelijkmatig verdeeld zijn over de boom.

– Hang de ornamenten op: Hang de ornamenten op rond de boom. Begin bovenaan en werk geleidelijk naar beneden toe. Verdeel de ornamenten gelijkmatig over de boom.

– Zet de piek op: Plaats de piek op de boom. Zorg ervoor dat de piek stevig op de top van de boom staat.

– Voeg persoonlijke accenten toe: Voeg persoonlijke accenten toe aan de kerstboom, zoals foto’s, handgemaakte ornamenten en andere decoratieve items.

Conclusie

De kerstboom is een van de meest iconische symbolen van de kerstperiode. De oorsprong van de kerstboom gaat terug tot de oudheid en het gebruik ervan is door de jaren heen veranderd. Tegenwoordig is de kerstboom niet meer weg te denken tijdens de kerstperiode en veel mensen versieren hun huis met deze groene naaldboom. Er zijn verschillende soorten kerstbomen beschikbaar en er zijn veel verschillende manieren om een kerstboom te versieren. Hopelijk heeft deze gids geholpen om meer te leren over de geschiedenis en oorsprong van de kerstboom en hoe je de perfecte kerstboom kunt kiezen en versieren.

FAQs

1. Wanneer begon men met het versieren van kerstbomen?
2. Wat zijn de meest voorkomende soorten kerstbomen?
3. Hoe kies je de perfecte kerstboom?
4. Hoe versier je een kerstboom?
5. Wat is de oorsprong van de kerstboom?