John ‘Babbacombe’ Lee, de man die niet wilde hangen

John ‘Babbacombe’ Lee, de man die niet wilde hangen

John ‘Babbacombe’ Lee was een Engelse man die aan het einde van de 19e eeuw bekendheid verwierf vanwege zijn weigering om opgehangen te worden. Zijn verhaal is een fascinerend en intrigerend stukje geschiedenis dat tot op de dag van vandaag de aandacht trekt.

Het leven van John ‘Babbacombe’ Lee

John Lee werd geboren op 24 juni 1864 in Abbotskerswell, een dorpje in Devon, Engeland. Hij groeide op in armoede en had een moeilijke jeugd. Op jonge leeftijd verloor hij zijn ouders en werd hij opgevoed door zijn grootmoeder.

Als jongeman vond Lee werk als bediende in het huishouden van de rijke Elizabeth Keyse. Hij werkte hard en werd gewaardeerd om zijn toewijding en vriendelijkheid. Het leek erop dat hij zijn leven op de rails had en een veelbelovende toekomst tegemoet ging.

De moord op Elizabeth Keyse

In maart 1884 vond er echter een tragische gebeurtenis plaats die het leven van Lee voorgoed zou veranderen. Elizabeth Keyse werd op brute wijze vermoord in haar eigen huis. Lee, die op dat moment de enige aanwezige was, werd al snel verdacht van de moord.

De bewijzen tegen Lee waren echter niet overtuigend genoeg om hem te veroordelen. Ondanks het gebrek aan hard bewijs werd hij toch schuldig bevonden en ter dood veroordeeld. Zijn vonnis was ophanging.

De mysterieuze ontsnapping van Lee

Op 23 februari 1885 werd Lee naar de gevangenis gebracht om zijn vonnis te ondergaan. De dag van zijn executie brak aan, maar tot ieders verbazing mislukte de ophanging. De strop gleed van zijn nek en Lee viel op de grond, zonder enige verwondingen.

Lees ook:   peter stuyvesant

Deze mislukte executie veroorzaakte een grote sensatie in Engeland. Het publiek was geschokt en gefascineerd door het feit dat Lee niet wilde hangen. Er werden allerlei speculaties gedaan over hoe dit kon gebeuren. Sommigen geloofden dat het een teken van onschuld was, terwijl anderen dachten dat het een bovennatuurlijke interventie was.

De nasleep van de mislukte executie

Na de mislukte executie werd Lee niet opnieuw berecht. In plaats daarvan werd zijn vonnis omgezet in levenslange gevangenisstraf. Hij werd overgebracht naar de gevangenis van Portland, waar hij de rest van zijn leven doorbracht.

Gedurende zijn tijd in de gevangenis bleef Lee volhouden dat hij onschuldig was. Hij schreef talloze brieven aan advocaten en journalisten, in de hoop dat zijn zaak herzien zou worden. Helaas slaagde hij er nooit in om zijn naam gezuiverd te krijgen.

De mysteries rondom John ‘Babbacombe’ Lee

Hoewel Lee nooit werd vrijgesproken, blijven er tot op de dag van vandaag mysteries en vraagtekens rondom zijn zaak bestaan. Was hij echt onschuldig? Waarom mislukte de ophanging? Deze vragen zullen waarschijnlijk nooit definitief beantwoord worden.

Desondanks heeft het verhaal van John ‘Babbacombe’ Lee de tand des tijds doorstaan en blijft het mensen fascineren. Zijn weigering om te hangen maakte hem tot een legende en zijn naam leeft voort in de geschiedenisboeken.

Veelgestelde vragen

1. Was John ‘Babbacombe’ Lee echt onschuldig?

Er is nooit definitief bewijs gevonden dat Lee schuldig was aan de moord op Elizabeth Keyse. Sommigen geloven dat hij onschuldig was, terwijl anderen twijfels hebben.

2. Waarom mislukte de ophanging van John ‘Babbacombe’ Lee?

De precieze reden voor de mislukte ophanging is nooit vastgesteld. Er zijn verschillende theorieën, variërend van menselijke fouten tot bovennatuurlijke interventie.

Lees ook:   Beatrix der Nederlanden - Prinses & Koningin

3. Hoe lang heeft John ‘Babbacombe’ Lee in de gevangenis doorgebracht?

John Lee heeft bijna 22 jaar in de gevangenis doorgebracht voordat hij in 1907 werd vrijgelaten.

4. Is er ooit nieuw bewijs opgedoken in de zaak van John ‘Babbacombe’ Lee?

Gedurende zijn leven heeft Lee verschillende pogingen gedaan om nieuw bewijs te vinden en zijn zaak te herzien. Helaas slaagde hij er nooit in om definitief bewijs van zijn onschuld te vinden.

5. Wat gebeurde er met John ‘Babbacombe’ Lee na zijn vrijlating?

Na zijn vrijlating uit de gevangenis van Portland verdween John Lee uit de schijnwerpers. Er is weinig bekend over zijn leven na de gevangenis.

Conclusie

Het verhaal van John ‘Babbacombe’ Lee is een intrigerend stukje geschiedenis dat tot op de dag van vandaag de aandacht trekt. Zijn weigering om opgehangen te worden en de mysteries rondom zijn zaak hebben geleid tot speculatie en fascinatie. Hoewel Lee nooit werd vrijgesproken, blijft zijn naam voortleven in de geschiedenisboeken.