Het revolutionaire bewind van ‘dichter-soldaat’ D’Annunzio (1919-1920)

Het revolutionaire bewind van ‘dichter-soldaat’ D’Annunzio (1919-1920)

In de geschiedenis van Italië is er geen enkele figuur geweest die zo controversieel en tegelijkertijd zo fascinerend was als Gabriele D’Annunzio. Deze Italiaanse dichter en schrijver werd geboren op 12 maart 1863 in Pescara, Abruzzo, Italië. Zijn politieke carrière begon in 1919 toen hij de stad Fiume (het huidige Rijeka, Kroatië) bezette en het onafhankelijke ‘Regentschap van Carnaro’ uitriep. Hij regeerde deze stadstaat als dictator van september 1919 tot december 1920. Dit bewind staat bekend als het revolutionaire bewind van de ‘dichter-soldaat’ D’Annunzio.

Wie was Gabriele D’Annunzio?

Gabriele D’Annunzio was een Italiaanse dichter, schrijver, toneelschrijver, journalist, politicus en soldaat. Hij werd beschouwd als een van de meest vooraanstaande intellectuelen van Italië in zijn tijd. Zijn literaire werken waren baanbrekend en hadden grote invloed op de Italiaanse literatuur van de 20e eeuw. Daarnaast was hij een bewonderaar van de klassieke oudheid en de Griekse mythologie. Hij was ook een piloot en een soldaat die tijdens de Eerste Wereldoorlog diende als luitenant-kolonel in het Italiaanse leger.

De bezetting van Fiume

Na de Eerste Wereldoorlog was D’Annunzio een van de vele Italianen die teleurgesteld waren over de resultaten van de Vrede van Versailles. Hij was van mening dat Italië niet kreeg wat het verdiende en dat de geallieerden onrechtvaardig waren. In 1919 besloot hij om naar de stad Fiume te gaan, die op dat moment deel uitmaakte van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk. De stad was een belangrijke havenstad aan de Adriatische Zee en had een gemengde Italiaanse en Kroatische bevolking.

Lees ook:   “Poespas” - drukte om niks

D’Annunzio arriveerde in Fiume met een groep van ongeveer 2.600 veteranen en sympathisanten die bekend stonden als de ‘legioenari’. Ze bezetten de stad en riepen het onafhankelijke ‘Regentschap van Carnaro’ uit. D’Annunzio werd benoemd tot ‘Duce’ (leider) van deze stadstaat en begon zijn eigen regering te vormen. Hij creëerde een grondwet en een vlag, en hij introduceerde zijn eigen munteenheid en postzegels.

Het bewind van D’Annunzio

Het bewind van D’Annunzio was in veel opzichten revolutionair. Hij geloofde in de superioriteit van de Italiaanse cultuur en wilde Italië weer groot maken. Hij was een voorstander van corporatisme en zag de staat als een organisch geheel waarin alle delen een functie vervulden. Hij creëerde een regeringssysteem waarin verschillende ‘corporaties’ (vakbonden van werknemers en werkgevers) vertegenwoordigd waren. Hij wilde een nieuwe vorm van democratie creëren die hij ‘democrazia corporativa’ noemde.

D’Annunzio was een voorstander van een sterke leider die de macht had om beslissingen te nemen zonder dat hij gehinderd werd door parlementaire procedures. Zijn politieke filosofie werd sterk beïnvloed door het fascisme en het nazisme dat later in Europa zou opkomen. Hij was een tegenstander van het liberalisme en het socialisme en zag deze ideologieën als bedreigingen voor de Italiaanse cultuur en samenleving.

Het einde van het bewind van D’Annunzio

Het bewind van D’Annunzio duurde niet lang. In december 1920 werd de stad Fiume aangevallen door het Italiaanse leger onder bevel van generaal Enrico Caviglia. Het leger gebruikte zware wapens, waaronder artillerie en vliegtuigen, om de stad te bombarderen. D’Annunzio en zijn aanhangers boden hevig verzet, maar uiteindelijk moesten ze zich overgeven.

Lees ook:   marie curie

D’Annunzio werd gearresteerd en gevangengezet, maar hij was nog steeds populair bij veel Italianen. Hij werd later vrijgelaten en keerde terug naar zijn literaire werk. Hij stierf op 1 maart 1938 in Gardone Riviera, Italië.

FAQs

1. Wat was het doel van D’Annunzio bij de bezetting van Fiume?
D’Annunzio was van mening dat Italië niet kreeg wat het verdiende na de Eerste Wereldoorlog en dat de geallieerden onrechtvaardig waren. Hij wilde Fiume bij Italië voegen en een onafhankelijke stadstaat oprichten.

2. Wat was het bewind van D’Annunzio?
Het bewind van D’Annunzio was revolutionair. Hij geloofde in de superioriteit van de Italiaanse cultuur en wilde Italië weer groot maken. Hij was een voorstander van corporatisme en creëerde een regeringssysteem waarin verschillende ‘corporaties’ vertegenwoordigd waren. Hij wilde een nieuwe vorm van democratie creëren die hij ‘democrazia corporativa’ noemde.

3. Hoe eindigde het bewind van D’Annunzio?
In december 1920 werd de stad Fiume aangevallen door het Italiaanse leger onder bevel van generaal Enrico Caviglia. D’Annunzio en zijn aanhangers boden hevig verzet, maar uiteindelijk moesten ze zich overgeven.

4. Wat was de politieke filosofie van D’Annunzio?
D’Annunzio was een voorstander van een sterke leider die de macht had om beslissingen te nemen zonder dat hij gehinderd werd door parlementaire procedures. Zijn politieke filosofie werd sterk beïnvloed door het fascisme en het nazisme dat later in Europa zou opkomen.

5. Waarom werd D’Annunzio gearresteerd en gevangengezet?
D’Annunzio werd gearresteerd en gevangengezet vanwege zijn betrokkenheid bij de bezetting van Fiume en het uitroepen van het onafhankelijke ‘Regentschap van Carnaro’.