hernan cortes francisco pizarro

Hernan Cortes & Francisco Pizarro: De Spaanse Conquistadores

In de 16e eeuw bevonden zich twee van de meest beruchte Spaanse conquistadores, Hernan Cortes en Francisco Pizarro, in de “Nieuwe Wereld”. Beide mannen speelden een belangrijke rol in de Spaanse verovering van Amerika en hun daden hebben een blijvende impact gehad op de geschiedenis van de regio. In dit artikel zullen we dieper ingaan op het leven en de prestaties van Hernan Cortes en Francisco Pizarro.

Wie was Hernan Cortes?

Hernan Cortes werd geboren in 1485 in Medellín, Spanje. Hij studeerde rechten aan de Universiteit van Salamanca, maar hij was meer geïnteresseerd in avontuurlijke activiteiten dan in studeren. In 1504 vertrok hij naar Hispaniola, een eiland in de Caribische Zee dat nu deel uitmaakt van de Dominicaanse Republiek en Haïti. Cortes werkte daar als boer en ambtenaar, maar al snel ging hij op avontuur en nam hij deel aan verschillende expedities naar Cuba en Mexico.

In 1519 leidde Cortes een expeditie naar Mexico en veroverde hij het Azteekse rijk. Hij had daarbij de hulp van verschillende inheemse volkeren die de Azteken als onderdrukkers zagen. Cortes stichtte daarna de stad Mexico-Stad en begon met de kolonisatie van Mexico. Hij voerde meerdere expedities uit en veroverde onder andere het schiereiland Yucatan en het rijk van de Tarasken.

Cortes was een controversiële figuur, en zijn daden in Mexico maakten hem zowel tot held als tot schurk. Hij stierf in 1547 in Spanje.

Wie was Francisco Pizarro?

Francisco Pizarro werd geboren in 1478 in Trujillo, Spanje. Hij was de buitenechtelijke zoon van een arme boer en groeide op in armoede. In 1510 reisde hij naar Hispaniola en later naar Panama, waar hij betrokken raakte bij verschillende expedities naar Peru.

Lees ook:   Leon Trotski (1879-1940) – Russische revolutionair

In 1531 leidde Pizarro een expeditie naar Peru en veroverde hij het rijk van de Inca’s. Hij stichtte de stad Lima en begon met de kolonisatie van Peru. Hij voerde meerdere expedities uit en veroverde onder andere het rijk van de Chachapoya’s en de stad Cuzco.

Pizarro was net als Cortes een controversiële figuur, en zijn daden in Peru maakten hem zowel tot held als tot schurk. Hij werd vermoord in 1541.

De impact van Cortes en Pizarro op Amerika

De daden van Cortes en Pizarro hadden een enorme impact op Amerika. Ze brachten de Spaanse cultuur en religie naar de Nieuwe Wereld en veranderden het politieke en economische landschap van de regio. De Spaanse kolonisatie van Amerika leidde tot de onderdrukking van inheemse volkeren en de verdwijning van hun culturen.

Cortes en Pizarro worden vaak gezien als symbolen van de Spaanse verovering van Amerika, die door sommigen wordt beschouwd als een van de grootste tragedies in de geschiedenis van de mensheid.

FAQ’s

1. Wat is de betekenis van “conquistadores”?
Conquistadores is het Spaanse woord voor “veroveraars”. Het verwijst naar de Spaanse soldaten en avonturiers die de Nieuwe Wereld veroverden en koloniseerden.

2. Wat was het belangrijkste wapen van de Spaanse conquistadores?
Het belangrijkste wapen van de Spaanse conquistadores was het zwaard. Ze gebruikten ook vuurwapens, zoals musketten en kanonnen.

3. Welke inheemse volkeren hielpen Cortes en Pizarro bij hun verovering van Amerika?
Cortes kreeg hulp van verschillende inheemse volkeren, waaronder de Tlaxcalteken en de Totonaken. Pizarro kreeg hulp van de Inca’s grootste vijanden, de Chachapoya’s.

Lees ook:   Nederlandse actrice Kitty Courbois (79) overleden

4. Wat was de belangrijkste reden voor de Spaanse verovering van Amerika?
De belangrijkste reden voor de Spaanse verovering van Amerika was economisch gewin. De Spanjaarden waren op zoek naar goud, zilver en andere waardevolle grondstoffen.

5. Wat was de impact van de Spaanse verovering van Amerika op de inheemse volkeren?
De Spaanse verovering van Amerika leidde tot de onderdrukking van inheemse volkeren en de verdwijning van hun culturen. Veel inheemse volkeren werden gedwongen om de Spaanse cultuur en religie over te nemen.