Hermann Göring (1893-1946) – Politicus, militair leider en oorlogsmisdadiger

Hermann Göring (1893-1946) – Politicus, militair leider en oorlogsmisdadiger

Hermann Göring was een Duitse politicus en militair leider die een belangrijke rol speelde in de opkomst van de nazi-partij en de Tweede Wereldoorlog. Hij was een van de meest prominente figuren in het Derde Rijk en werd beschouwd als de op een na machtigste man na Adolf Hitler. In dit artikel zullen we de levensloop van Hermann Göring bespreken, zijn politieke carrière, zijn rol in de oorlog en zijn uiteindelijke veroordeling als oorlogsmisdadiger.

Wie was Hermann Göring?

Hermann Göring werd geboren op 12 januari 1893 in Rosenheim, een stad in Beieren, Duitsland. Hij was de zoon van een advocaat en kwam uit een welgestelde familie. Hij studeerde af aan de militaire academie in Karlsruhe en diende tijdens de Eerste Wereldoorlog als gevechtspiloot. Na de oorlog sloot hij zich aan bij de Freikorps, een paramilitaire organisatie die zich inzette voor de bescherming van de Duitse grenzen.

Politieke carrière

In de jaren 20 sloot Göring zich aan bij de nazi-partij en werd al snel een goede vriend van Adolf Hitler. Hij werd benoemd tot leider van de Sturmabteilung (SA), een paramilitaire organisatie die de nazi’s hielp bij het verwerven van politieke macht. In 1933 werd Göring benoemd tot minister van Binnenlandse Zaken in de nieuwe regering van Hitler. Hij was verantwoordelijk voor de oprichting van de Gestapo, de geheime politie die verantwoordelijk was voor het opsporen en arresteren van politieke tegenstanders.

In 1935 werd Göring benoemd tot opperbevelhebber van de Luftwaffe, de Duitse luchtmacht. Hij speelde een belangrijke rol bij het opbouwen van de Luftwaffe en voerde de luchtaanvallen uit op Polen aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Göring was ook verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de V1 en V2-raketten, die werden gebruikt om Londen te bombarderen.

Lees ook:   Oorlog om het kerkje op de Ommerschans

Rol in de oorlog

Göring was een van de meest prominente figuren in het Derde Rijk en een belangrijke speler in de Tweede Wereldoorlog. Hij was verantwoordelijk voor de plundering van kunstwerken en andere waardevolle objecten uit de landen die door de Duitsers waren bezet. Hij was ook betrokken bij de Holocaust en werd beschuldigd van het geven van opdracht tot de deportatie van Joden naar de concentratiekampen. Göring was een van de belangrijkste aangeklaagden tijdens het proces van Neurenberg, waar hij werd veroordeeld tot de dood door ophanging.

Conclusie

Hermann Göring was een belangrijke figuur in de opkomst van de nazi-partij en de Tweede Wereldoorlog. Hij was verantwoordelijk voor de oprichting van de Gestapo en de ontwikkeling van de luchtmacht van Duitsland. Göring was ook betrokken bij de Holocaust en werd veroordeeld als oorlogsmisdadiger tijdens het proces van Neurenberg. Zijn dood in 1946 betekende het einde van een van de meest duistere hoofdstukken in de moderne geschiedenis.

FAQs

1. Wat was de rol van Hermann Göring in de Tweede Wereldoorlog?
Hermann Göring was de opperbevelhebber van de Luftwaffe en speelde een belangrijke rol bij het opbouwen van de Duitse luchtmacht. Hij was ook betrokken bij de plundering van kunstwerken en andere waardevolle objecten uit de landen die door de Duitsers waren bezet.

2. Welke positie bekleedde Hermann Göring binnen de nazi-partij?
Hermann Göring was de leider van de Sturmabteilung (SA), een paramilitaire organisatie die de nazi’s hielp bij het verwerven van politieke macht. Hij was ook minister van Binnenlandse Zaken en later opperbevelhebber van de Luftwaffe.

Lees ook:   De cultus van Kybele | Historiek

3. Wat was de rol van Hermann Göring in de Holocaust?
Hermann Göring was betrokken bij de deportatie van Joden naar de concentratiekampen en werd beschuldigd van het geven van opdracht tot de Holocaust.

4. Welke straf kreeg Hermann Göring na de oorlog?
Hermann Göring werd veroordeeld als oorlogsmisdadiger tijdens het proces van Neurenberg en kreeg de doodstraf door ophanging.

5. Wat was de invloed van Hermann Göring op de ontwikkeling van de V1 en V2-raketten?
Hermann Göring was verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de V1 en V2-raketten, die werden gebruikt om Londen te bombarderen tijdens de Tweede Wereldoorlog.