Herbert Hoover – Amerikaanse president en filantroop

Herbert Hoover – Amerikaanse president en filantroop

Herbert Hoover was de 31ste president van de Verenigde Staten van Amerika. Hij was president van 1929 tot 1933 en staat vooral bekend om zijn reactie op de beurscrash van 1929 en de daaropvolgende Grote Depressie. Hoover was echter ook een filantroop en een van de meest succesvolle zakenmensen van zijn tijd. In dit artikel gaan we dieper in op zijn leven, zijn presidentschap en zijn filantropische werk.

Jeugd en carrière

Herbert Hoover werd geboren op 10 augustus 1874 in West Branch, Iowa. Zijn ouders waren Quakers en hij werd opgevoed in een streng religieuze omgeving. Hoover studeerde aan de Stanford University, waar hij een diploma in geologie behaalde. Na zijn afstuderen werkte hij als mijnbouwingenieur in verschillende landen, waaronder China en Australië.

In 1914 keerde Hoover terug naar de Verenigde Staten en werd hij een succesvolle zakenman. Hij richtte de Hoover Company op, die stofzuigers produceerde, en werd een van de rijkste mannen van zijn tijd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog leidde hij humanitaire inspanningen in Europa om hongersnood te bestrijden.

Presidentschap

Hoover werd in 1928 verkozen tot president van de Verenigde Staten. Zijn presidentschap begon veelbelovend, maar in oktober 1929 vond de beurscrash plaats en begon de Grote Depressie. Hoover was van mening dat de economie zichzelf zou herstellen en dat de regering niet te veel moest ingrijpen. Hij nam echter enkele maatregelen, zoals het creëren van openbare werken om werkgelegenheid te stimuleren, maar deze waren niet voldoende om de economie te herstellen. In 1932 werd Hoover verslagen door Franklin D. Roosevelt in de presidentsverkiezingen.

Lees ook:   Elk huisje heeft zijn kruisje

Filantropie

Na zijn presidentschap bleef Hoover actief in de filantropie. Hij richtte de Hoover Institution op aan de Stanford University, die zich richt op onderzoek naar politieke en economische kwesties. Hij leidde humanitaire inspanningen tijdens de Tweede Wereldoorlog en richtte de Hoover Commission op om de efficiëntie van de federale overheid te verbeteren.

Conclusie

Herbert Hoover was een complexe figuur, die zowel bekend stond om zijn presidentschap als zijn filantropische werk. Hoewel hij niet in staat was de Grote Depressie te beheersen, was hij wel een van de meest succesvolle zakenmensen van zijn tijd en heeft hij veel bijgedragen aan de filantropie in de Verenigde Staten.

FAQs

Wie was Herbert Hoover?

Herbert Hoover was de 31ste president van de Verenigde Staten van Amerika en een succesvolle zakenman en filantroop.

Wat was zijn reactie op de beurscrash van 1929?

Hoover was van mening dat de economie zichzelf zou herstellen en dat de regering niet te veel moest ingrijpen. Hij nam echter enkele maatregelen, zoals het creëren van openbare werken om werkgelegenheid te stimuleren, maar deze waren niet voldoende om de economie te herstellen.

Wat was zijn filantropische werk?

Na zijn presidentschap richtte Hoover de Hoover Institution op aan de Stanford University, die zich richt op onderzoek naar politieke en economische kwesties. Hij leidde humanitaire inspanningen tijdens de Tweede Wereldoorlog en richtte de Hoover Commission op om de efficiëntie van de federale overheid te verbeteren.

Waarom wordt Herbert Hoover als een complexe figuur gezien?

Hoover was zowel bekend om zijn presidentschap als zijn filantropische werk en had een complexe persoonlijkheid. Hoewel hij niet in staat was de Grote Depressie te beheersen, was hij wel een van de meest succesvolle zakenmensen van zijn tijd en heeft hij veel bijgedragen aan de filantropie in de Verenigde Staten.

Lees ook:   Achilles, held uit de Trojaanse Oorlog

Hoe wordt Herbert Hoover herinnerd?

Herbert Hoover wordt vooral herinnerd als de president die niet in staat was de Grote Depressie te beheersen, maar ook als een succesvolle zakenman en een belangrijke filantroop.