Harriet Tubman (1823-1913) en de Underground Railroad

Harriet Tubman (1823-1913) en de Underground Railroad

Harriet Tubman, ook wel bekend als ‘Black Moses’, was een Afro-Amerikaanse abolitionist, humanitair en burgerrechtenactivist. Ze werd geboren als slaaf in Maryland en ontsnapte op jonge leeftijd naar het noorden van de Verenigde Staten. Daarna hielp ze honderden slaven ontsnappen via de Underground Railroad.

De vroege jaren van Harriet Tubman

Harriet werd geboren als Araminta Ross in 1823 in Dorchester County, Maryland. Ze was een van de elf kinderen van Harriet Green en Ben Ross. Haar grootouders waren naar de Verenigde Staten gebracht als slaven uit West-Afrika. Haar vader was een vrij man, maar haar moeder was een slaaf en Harriet werd ook als slaaf geboren.

Toen Harriet jong was, werd ze ernstig gewond toen ze werd geraakt door een gewicht dat was bedoeld voor een slaaf die probeerde te ontsnappen. Deze verwonding zou haar de rest van haar leven beïnvloeden en ze zou epileptische aanvallen krijgen.

De Underground Railroad

De Underground Railroad was een netwerk van routes en schuilplaatsen die werden gebruikt om slaven te helpen ontsnappen naar het noorden van de Verenigde Staten en Canada. Harriet Tubman was een van de bekendste ‘conductors’ van de Underground Railroad. Ze hielp honderden slaven ontsnappen en riskeerde haar eigen leven keer op keer om anderen te helpen.

Harriet maakte haar eerste ontsnapping uit Maryland in 1849. Ze ging naar Philadelphia, waar ze zich aansloot bij de abolitionistische beweging. Daarna ging ze terug naar Maryland om haar familie te helpen ontsnappen. Ze maakte nog veel meer reizen naar het zuiden om anderen te helpen ontsnappen.

Lees ook:   De Rambla van Barcelona, of moet het Ramblas zijn?

De Burgeroorlog

Tijdens de Burgeroorlog diende Harriet Tubman als verpleegster, kok en spion voor het leger van de Unie. Ze was de eerste vrouw die een gewapende expeditie leidde tijdens de oorlog en ze hielp meer dan 700 slaven te bevrijden.

Na de Burgeroorlog zette Harriet zich in voor de rechten van vrouwen en Afro-Amerikanen. Ze opende een tehuis voor arme en oudere Afro-Amerikanen en zette zich in voor het stemrecht voor vrouwen.

Harriet Tubman’s nalatenschap

Harriet Tubman overleed op 10 maart 1913 in Auburn, New York. Ze werd begraven met militaire eer op de begraafplaats Fort Hill Cemetery. In 2020 kondigde het Amerikaanse ministerie van Financiën aan dat Harriet Tubman op de nieuwe $20-dollarbiljetten zal verschijnen.

Harriet Tubman was een inspirerende en moedige vrouw die haar leven wijdde aan de strijd voor vrijheid en gelijkheid. Ze is een icoon geworden in de Amerikaanse geschiedenis en haar nalatenschap leeft voort.

Frequently Asked Questions

Wat is de Underground Railroad?

De Underground Railroad was een netwerk van routes en schuilplaatsen die werden gebruikt om slaven te helpen ontsnappen naar het noorden van de Verenigde Staten en Canada.

Hoeveel slaven heeft Harriet Tubman geholpen ontsnappen?

Harriet Tubman heeft naar schatting honderden slaven geholpen ontsnappen via de Underground Railroad.

Hoe is Harriet Tubman gestorven?

Harriet Tubman overleed op 10 maart 1913 in Auburn, New York.

Waarom wordt Harriet Tubman ‘Black Moses’ genoemd?

Harriet Tubman wordt ‘Black Moses’ genoemd omdat ze, net als Mozes in de Bijbel, haar volk uit de slavernij leidde.

Waarom is Harriet Tubman belangrijk?

Harriet Tubman was een inspirerende en moedige vrouw die haar leven wijdde aan de strijd voor vrijheid en gelijkheid. Ze is een icoon geworden in de Amerikaanse geschiedenis en haar nalatenschap leeft voort.

Lees ook:   Nationaal Monument op de Dam – Geschiedenis & Symboliek

Conclusie

Harriet Tubman was een moedige en inspirerende vrouw die haar leven wijdde aan de strijd voor vrijheid en gelijkheid. Haar werk als ‘conductor’ van de Underground Railroad heeft honderden slaven geholpen ontsnappen en haar inzet voor de rechten van vrouwen en Afro-Amerikanen heeft een blijvende impact gehad. Haar nalatenschap leeft voort en zal altijd herinnerd worden.