harriet beecher strowe

In dit artikel gaan we het hebben over een van de meest invloedrijke vrouwen in de Amerikaanse geschiedenis, Harriet Beecher Stowe. Als schrijfster van de beroemde roman “Uncle Tom’s Cabin” heeft zij bijgedragen aan de afschaffing van de slavernij in de Verenigde Staten. Maar wie was Harriet Beecher Stowe eigenlijk? Waarom was zij zo belangrijk? En wat was haar achtergrond?

Wie was Harriet Beecher Stowe?

Harriet Beecher Stowe werd geboren op 14 juni 1811 in Litchfield, Connecticut. Zij was de zevende van elf kinderen van dominee Lyman Beecher en Roxana Foote Beecher. Haar vader was een invloedrijke predikant en een fervent tegenstander van de slavernij. Haar moeder was een vrouw van goede komaf en stierf toen Harriet nog jong was.

Haar jeugd en opleiding

Als kind was Harriet al geïnteresseerd in schrijven en las ze veel. Ze kreeg les van haar vader en studeerde later aan de Hartford Female Seminary, waar ze werd opgeleid tot onderwijzeres. In 1832 verhuisde ze naar Cincinnati, Ohio, waar ze les gaf aan de Western Female Institute. Daar ontmoette ze haar toekomstige echtgenoot, Calvin Ellis Stowe, een professor aan het Lane Theological Seminary.

Uncle Tom’s Cabin

In 1851 begon Harriet Beecher Stowe aan haar roman “Uncle Tom’s Cabin”. Het boek vertelt het verhaal van de slaaf Tom en zijn strijd tegen de wrede slavenhandelaar Simon Legree. Het boek was een groot succes en werd al snel een bestseller. Het boek had een enorme impact op de publieke opinie en droeg bij aan de afschaffing van de slavernij in de Verenigde Staten.

Lees ook:   muziekinstrumenten-4-snaarinstrumenten

Impact op de afschaffing van de slavernij

“Uncle Tom’s Cabin” leidde tot heftige discussies over de slavernij en de positie van de zwarte bevolking in de Verenigde Staten. Het boek werd veel gelezen en besproken in politieke kringen en droeg bij aan de groeiende anti-slavernijbeweging. President Abraham Lincoln zou bij de ontmoeting met Harriet Beecher Stowe hebben gezegd: “So you’re the little woman who wrote the book that started this great war.”

Harriet Beecher Stowe’s nalatenschap

Harriet Beecher Stowe overleed op 1 juli 1896 op 85-jarige leeftijd. Haar nalatenschap als schrijfster en strijder tegen de slavernij is enorm. Haar boek “Uncle Tom’s Cabin” wordt nog steeds gelezen en bestudeerd en wordt beschouwd als een van de belangrijkste boeken in de Amerikaanse literatuurgeschiedenis.

FAQs

Wat was de invloed van “Uncle Tom’s Cabin” op de afschaffing van de slavernij?

“Uncle Tom’s Cabin” had een enorme impact op de publieke opinie en droeg bij aan de afschaffing van de slavernij in de Verenigde Staten. Het boek leidde tot heftige discussies over de slavernij en de positie van de zwarte bevolking in de Verenigde Staten.

Wat was Harriet Beecher Stowe’s achtergrond?

Harriet Beecher Stowe werd geboren in Litchfield, Connecticut als de zevende van elf kinderen van dominee Lyman Beecher en Roxana Foote Beecher. Haar vader was een invloedrijke predikant en een fervent tegenstander van de slavernij. Haar moeder was een vrouw van goede komaf en stierf toen Harriet nog jong was.

Wat was de impact van “Uncle Tom’s Cabin” op de literatuurgeschiedenis?

“Uncle Tom’s Cabin” wordt beschouwd als een van de belangrijkste boeken in de Amerikaanse literatuurgeschiedenis. Het boek had een enorme impact op de literatuur en inspireerde vele schrijvers en schrijfsters.

Lees ook:   Het Wilhelmus – De geschiedenis van ons volkslied

Wat was de relatie tussen Harriet Beecher Stowe en Abraham Lincoln?

Harriet Beecher Stowe ontmoette Abraham Lincoln in 1862 en sprak met hem over de slavernij en de positie van de zwarte bevolking in de Verenigde Staten. President Lincoln zou bij die ontmoeting hebben gezegd: “So you’re the little woman who wrote the book that started this great war.”

Wat is Harriet Beecher Stowe’s nalatenschap?

Harriet Beecher Stowe’s nalatenschap als schrijfster en strijder tegen de slavernij is enorm. Haar boek “Uncle Tom’s Cabin” wordt nog steeds gelezen en bestudeerd en wordt beschouwd als een van de belangrijkste boeken in de Amerikaanse literatuurgeschiedenis.

Conclusie

Harriet Beecher Stowe was een schrijfster en strijder tegen de slavernij die met haar boek “Uncle Tom’s Cabin” een enorme impact had op de publieke opinie en bijdroeg aan de afschaffing van de slavernij in de Verenigde Staten. Haar nalatenschap als schrijfster en strijder tegen de slavernij is enorm en haar boek wordt nog steeds gelezen en bestudeerd.