Hades – God van de onderwereld

Hades – God van de onderwereld

Hades is een van de belangrijkste goden in de Griekse mythologie. Hij is de god van de onderwereld en wordt vaak afgebeeld als een donkere en angstaanjagende figuur. Hades was de broer van Zeus en Poseidon en heerste over de doden en de onderwereld. In dit artikel gaan we dieper in op de mythologie van Hades en zijn rol in de Griekse geschiedenis.

Wie is Hades?

Hades was de zoon van Cronus en Rhea en de broer van Zeus, Poseidon, Hera, Demeter en Hestia. Toen de drie broers de wereld verdeelden, kreeg Hades het gebied van de onderwereld toegewezen. In de Griekse mythologie is de onderwereld verdeeld in drie delen: de Elyseese velden, de Tartarus en de Asfodelen. De Elyseese velden waren de plek voor de gelukzalige zielen, de Tartarus was de plek voor de slechte zielen en de Asfodelen was de plek voor de gewone zielen.

Hades was de god van de onderwereld en heerste over de doden. Hij was de enige god die de macht had om de doden te laten terugkeren naar de wereld van de levenden. Hades was ook bekend als Pluto, wat “rijkdom” betekent. Dit komt omdat veel rijke mineralen en edelstenen in de onderwereld te vinden zijn.

De mythologie van Hades

Hades werd vaak afgebeeld als een onvriendelijke en onaangename god. Hij was bang dat iemand zijn macht zou overnemen en was daarom erg beschermend over zijn rijk. Hades was ook berucht om zijn ontvoering van Persephone, de dochter van Demeter. Hij nam haar mee naar de onderwereld en dwong haar om zijn vrouw te worden. Dit leidde tot een conflict tussen Hades en Demeter, die haar dochter terug wilde.

Lees ook:   De Atjeh-oorlog en het einde van Tampeng (1904)

Er zijn ook veel verhalen over de reis van de helden naar de onderwereld. Deze verhalen zijn vaak gebaseerd op de zoektocht naar een geliefde die in de onderwereld is beland. De meest bekende voorbeelden hiervan zijn de verhalen van Orpheus en Heracles.

Orpheus was een getalenteerde muzikant en zanger. Toen zijn vrouw Eurydice stierf, besloot hij haar terug te brengen uit de onderwereld. Met zijn muziek en zang wist hij de goden te overtuigen om hem toegang te geven tot de onderwereld. Hij kreeg de toestemming om zijn vrouw mee te nemen op voorwaarde dat hij niet achterom keek terwijl hij haar uit de onderwereld leidde. Helaas kon hij zijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en keek hij toch achterom, waardoor Eurydice voorgoed in de onderwereld bleef.

Heracles daarentegen, wilde de driekoppige hond Cerberus uit de onderwereld halen als onderdeel van zijn twaalf werken. Met behulp van Athena, Hermes en zijn eigen kracht slaagde hij erin om de hond te vangen en hem mee te nemen naar de wereld van de levenden.

De invloed van Hades op de Griekse mythologie

Hades had een grote invloed op de Griekse mythologie en was een belangrijk personage in veel verhalen en legendes. Hij werd vaak gevreesd en vereerd door de Grieken. Veel mensen geloofden dat Hades de sleutel had tot het hiernamaals en dat hij de macht had om te beslissen wie er wel en niet in de onderwereld mocht verblijven.

Hades werd ook vaak geassocieerd met de dood en het hiernamaals. Zijn beeld werd vaak gebruikt om de dood te symboliseren. Dit is waarom er vaak afbeeldingen van Hades te zien zijn op graven en grafstenen.

Lees ook:   Oude boerderijen en jonge boerenwijven

Conclusie

Hades was een belangrijke god in de Griekse mythologie en stond bekend als de god van de onderwereld. Hij was de broer van Zeus en Poseidon en heerste over de doden. Hades werd vaak gevreesd en vereerd door de Grieken en had een grote invloed op de mythologie van het oude Griekenland.