gevelstenen

Gevelstenen: alles wat je moet weten over deze kenmerkende stenen

Gevelstenen zijn een belangrijk onderdeel van veel gebouwen in Nederland. Ze geven een gebouw karakter en uitstraling en zijn vaak een kenmerkend onderdeel van de architectuur. In dit artikel gaan we dieper in op wat gevelstenen zijn, hoe ze worden gebruikt, en wat de verschillende soorten zijn.

Wat zijn gevelstenen?

Gevelstenen zijn stenen die aan de buitenkant van een gebouw worden geplaatst. Ze worden gebruikt om de gevel van een gebouw af te werken en te beschermen. Gevelstenen worden meestal gemaakt van baksteen, maar kunnen ook van natuursteen of beton zijn. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten, kleuren en texturen.

Hoe worden gevelstenen gebruikt?

Gevelstenen worden op verschillende manieren gebruikt. Ze kunnen worden gebruikt om een hele gevel te bedekken, of om accenten aan te brengen op bepaalde delen van het gebouw. Gevelstenen worden ook vaak gebruikt om reliëf aan te brengen in de gevel, of om afbeeldingen te maken. Daarnaast worden gevelstenen ook gebruikt om letters en cijfers op te plaatsen, bijvoorbeeld bij huisnummers.

Wat zijn de verschillende soorten gevelstenen?

Er zijn veel verschillende soorten gevelstenen verkrijgbaar. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende soorten:

Bakstenen gevelstenen

Dit zijn de meest voorkomende gevelstenen. Ze worden gemaakt van gebakken klei en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en texturen. Bakstenen zijn duurzaam en hebben een lange levensduur.

Natuurstenen gevelstenen

Natuurstenen gevelstenen worden gemaakt van verschillende soorten steen, zoals marmer, graniet of kalksteen. Ze zijn duurzaam en hebben een luxe uitstraling. Natuurstenen gevelstenen zijn echter wel duurder dan bakstenen gevelstenen.

Lees ook:   Privileges (Historisch begrip)

Betonnen gevelstenen

Betonnen gevelstenen worden gemaakt van beton en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en texturen. Betonnen gevelstenen zijn goedkoper dan bakstenen en natuurstenen gevelstenen, maar hebben wel een kortere levensduur.

Waar moet je op letten bij het kiezen van gevelstenen?

Bij het kiezen van gevelstenen zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Ten eerste is het belangrijk om te kijken naar de kleur en textuur van de stenen. Deze moeten passen bij de rest van het gebouw en de omgeving. Daarnaast is de duurzaamheid van de stenen belangrijk. Bakstenen zijn over het algemeen het meest duurzaam, maar natuurstenen gevelstenen hebben weer een luxere uitstraling. Tot slot moet je kijken naar de prijs van de stenen en of deze past binnen het budget.

Veelgestelde vragen over gevelstenen

1. Wat is het verschil tussen bakstenen en betonnen gevelstenen?

Het grootste verschil tussen bakstenen en betonnen gevelstenen is de duurzaamheid. Bakstenen hebben over het algemeen een langere levensduur dan betonnen gevelstenen. Daarnaast hebben bakstenen een natuurlijke uitstraling, terwijl betonnen gevelstenen wat meer industrieel ogen.

2. Zijn natuurstenen gevelstenen duurder dan bakstenen gevelstenen?

Ja, natuurstenen gevelstenen zijn over het algemeen duurder dan bakstenen gevelstenen. Natuurstenen gevelstenen hebben echter wel een luxere uitstraling en kunnen een gebouw echt laten opvallen.

3. Hoe lang gaan gevelstenen gemiddeld mee?

De levensduur van gevelstenen varieert per type steen. Bakstenen gevelstenen hebben over het algemeen een levensduur van 50 tot 100 jaar, natuurstenen gevelstenen kunnen wel 200 jaar meegaan.

4. Kan ik gevelstenen zelf plaatsen?

Het plaatsen van gevelstenen is een klus die je het beste aan een professional kunt overlaten. Het is namelijk belangrijk dat de stenen goed worden geplaatst en verankerd, zodat ze niet loskomen of scheuren.

Lees ook:   romeinse tijd limes

5. Kan ik gevelstenen laten reinigen?

Ja, het is mogelijk om gevelstenen te laten reinigen. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan met een hogedrukreiniger. Het is wel belangrijk om dit door een professional te laten doen, zodat de gevelstenen niet beschadigd raken.

Conclusie

Gevelstenen zijn een belangrijk onderdeel van veel gebouwen in Nederland. Ze geven een gebouw karakter en uitstraling en zijn verkrijgbaar in veel verschillende soorten, kleuren en texturen. Bij het kiezen van gevelstenen is het belangrijk om te letten op de kleur, textuur en duurzaamheid van de stenen, en of deze binnen het budget passen. Laat het plaatsen en reinigen van gevelstenen altijd over aan een professional.