Geschiedenis van Valentijnsdag

Geschiedenis van Valentijnsdag

Valentijnsdag, ook wel bekend als de dag van de liefde, wordt elk jaar gevierd op 14 februari. Het is een dag waarop geliefden elkaar speciale geschenken geven en hun liefde vieren. Maar wat is de geschiedenis achter deze romantische feestdag?

De oorsprong van Valentijnsdag

Valentijnsdag heeft zijn oorsprong in het oude Rome. Het was een feestdag die bekend stond als Lupercalia en werd gevierd op 15 februari. Het was een feest ter ere van de Romeinse godin Juno, de beschermgodin van vrouwen en het huwelijk.

Maar het was ook een feest ter ere van de Romeinse vruchtbaarheidsgod Lupercus. Tijdens Lupercalia werden jonge mannen en vrouwen aan elkaar gekoppeld door middel van een loterij. De mannen trokken briefjes met daarop de naam van een vrouw en deze vrouw werd hun Valentijn voor het komende jaar.

De katholieke kerk en Sint-Valentijn

In de 5e eeuw na Christus werd Lupercalia verboden door de katholieke kerk. Doordat de kerk een groot aantal heiligen telde, was er geen behoefte meer aan de Romeinse goden en feestdagen. In plaats daarvan werd 14 februari uitgeroepen tot de dag van Sint-Valentijn.

Sint-Valentijn was een priester die in de 3e eeuw na Christus leefde in Rome. Hij stond bekend om zijn goede daden en zijn liefde voor kinderen. Hij werd echter ter dood veroordeeld door de Romeinse keizer Claudius II omdat hij weigerde zijn geloof op te geven.

Volgens de legende stuurde Sint-Valentijn op de dag van zijn executie een briefje naar een vrouw die hij had ontmoet tijdens zijn gevangenschap. Op het briefje stond geschreven “Van jouw Valentijn”. Dit is de eerste keer dat Valentijnsdag in verband werd gebracht met romantiek.

Lees ook:   Schijf van Phaistos – Een mysterieus archeologisch object

Valentijnsdag in de Middeleeuwen

In de Middeleeuwen werd Valentijnsdag steeds meer geassocieerd met liefde en romantiek. Het was gebruikelijk om gedichten, liefdesbrieven en geschenken te geven aan de persoon waar je van hield.

Maar het was pas in de 14e eeuw dat Valentijnsdag echt populair werd als een dag van romantiek. In Engeland schreef de dichter Geoffrey Chaucer het gedicht “The Parliament of Fowls”, waarin vogels op Valentijnsdag samenkomen om hun partners te kiezen. Dit gedicht zorgde ervoor dat Valentijnsdag werd gezien als een dag van romantiek en liefde.

Valentijnsdag in de moderne tijd

Tegenwoordig wordt Valentijnsdag over de hele wereld gevierd. Het is een dag waarop geliefden elkaar speciale geschenken geven, zoals bloemen, chocolade en sieraden. Restaurants zijn volgeboekt en er worden speciale Valentijnsmenu’s aangeboden.

Maar Valentijnsdag is niet alleen voor stellen. Het is ook een dag om je waardering te tonen voor vrienden en familie. In sommige landen wordt Valentijnsdag gevierd als een dag van vriendschap en kameraadschap.

FAQs

1. Wanneer wordt Valentijnsdag gevierd?
Valentijnsdag wordt elk jaar gevierd op 14 februari.

2. Wat is de oorsprong van Valentijnsdag?
Valentijnsdag heeft zijn oorsprong in het oude Rome en was oorspronkelijk een feest ter ere van de Romeinse godin Juno en de vruchtbaarheidsgod Lupercus.

3. Wie was Sint-Valentijn?
Sint-Valentijn was een priester die in de 3e eeuw na Christus leefde in Rome. Hij stond bekend om zijn goede daden en zijn liefde voor kinderen.

4. Waarom wordt Valentijnsdag geassocieerd met romantiek?
Valentijnsdag wordt geassocieerd met romantiek dankzij het gedicht “The Parliament of Fowls” van Geoffrey Chaucer, waarin Valentijnsdag wordt gezien als een dag waarop vogels samenkomen om hun partners te kiezen.

Lees ook:   Nieuwspoort, zestig jaar huiskamer van politiek Den Haag

5. Kan Valentijnsdag ook gevierd worden zonder partner?
Ja, Valentijnsdag kan ook gevierd worden met vrienden en familie, of zelfs als een dag van zelfliefde en waardering.