Geschiedenis van Spanje | Historiek

Geschiedenis van Spanje | Historiek

Spanje is een prachtig land met een rijke geschiedenis die teruggaat tot duizenden jaren geleden. Het land heeft een unieke cultuur, taal en tradities die het van andere landen onderscheidt. De geschiedenis van Spanje is zeer interessant en we zullen deze in dit artikel in detail bespreken.

Prehistorie

De prehistorie van Spanje dateert terug tot het Paleolithicum, ongeveer 1,4 miljoen jaar geleden. De oudste menselijke overblijfselen in Spanje zijn gevonden in Atapuerca, in de provincie Burgos. Deze overblijfselen zijn ongeveer 800.000 jaar oud.

De Iberiërs

De Iberiërs waren de eerste bekende bewoners van Spanje. Ze kwamen vanuit het oosten en vestigden zich in het land rond 3000 voor Christus. Ze waren bekend om hun vaardigheden in metaalbewerking en keramiek. De Iberiërs hadden hun eigen taal en religie en leefden voornamelijk van landbouw en veeteelt.

De Kelten

De Kelten kwamen in de 8e eeuw voor Christus naar Spanje en vestigden zich voornamelijk in het noorden van het land. Ze hadden hun eigen cultuur, taal en religie en waren bekend om hun vaardigheden in metaalbewerking en kunst.

De Romeinse tijd

In 218 voor Christus veroverden de Romeinen Spanje. Ze noemden het land Hispania en maakten het tot een provinciaal gebied van het Romeinse Rijk. De Romeinen bouwden wegen, aquaducten en steden en introduceerden het Latijn als de officiële taal van het land.

De Visigoten

In de 5e eeuw na Christus vielen de Visigoten Spanje binnen en veroverden het land. Ze introduceerden het christendom en maakten Toledo tot hun hoofdstad. De Visigoten regeerden Spanje tot de 8e eeuw.

Lees ook:   Wrak gelokaliseerd van het schip dat de Titanic waarschuwde

De Moren

In 711 na Christus vielen de Moren Spanje binnen en veroverden het land. Ze introduceerden de islam en maakten Cordoba tot hun hoofdstad. De Moren bouwden prachtige moskeeën en paleizen en introduceerden de wetenschap en filosofie in Spanje. De Moorse overheersing duurde tot de 15e eeuw.

De Reconquista

In de 8e eeuw begonnen de christelijke koninkrijken in het noorden van Spanje met de Reconquista, de herovering van Spanje op de Moren. De Reconquista duurde ongeveer 700 jaar en eindigde in 1492 toen de katholieke koningen het laatste Moorse bolwerk, Granada, veroverden.

De Spaanse Inquisitie

In 1478 richtte koning Ferdinand II van Aragon de Spaanse Inquisitie op om de katholieke orthodoxie te handhaven. De Inquisitie was berucht om zijn wrede methoden en vervolgde joden, moslims en protestanten. De Inquisitie duurde tot 1834.

De Gouden Eeuw

De 16e en 17e eeuw waren de Gouden Eeuw van Spanje. Het land was een wereldmacht en had een groot koloniaal rijk in Amerika, Azië en Afrika. De Spaanse cultuur bloeide en kunstenaars als El Greco en Diego Velázquez maakten prachtige kunstwerken.

De moderne tijd

In de 19e eeuw verloor Spanje zijn koloniale rijk en werd het een constitutionele monarchie. Het land werd geteisterd door burgeroorlogen en dictaturen en pas in 1978 kreeg Spanje zijn huidige grondwet. Sindsdien is het land een democratie en heeft het een sterke economie en een rijke cultuur.

FAQs

1. Wat is de geschiedenis van Spanje?

De geschiedenis van Spanje gaat terug tot duizenden jaren geleden. Het land heeft een rijke geschiedenis en heeft vele culturen en volkeren gekend.

Lees ook:   Salvino d’Armate (?-1317) – Mogelijke uitvinder van de bril

2. Wie waren de eerste bewoners van Spanje?

De eerste bekende bewoners van Spanje waren de Iberiërs. Ze kwamen vanuit het oosten en vestigden zich in het land rond 3000 voor Christus.

3. Wie veroverde Spanje?

De Romeinen veroverden Spanje in 218 voor Christus en maakten het tot een provinciaal gebied van het Romeinse Rijk.

4. Wie waren de Moren?

De Moren waren islamitische veroveraars die Spanje in 711 na Christus binnenvielen. Ze introduceerden de islam en maakten Cordoba tot hun hoofdstad.

5. Wat is de Spaanse Inquisitie?

De Spaanse Inquisitie was een instituut dat in 1478 werd opgericht om de katholieke orthodoxie te handhaven. Het was berucht om zijn wrede methoden en vervolgde joden, moslims en protestanten.

Conclusie

Spanje heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot duizenden jaren geleden. Het land heeft vele culturen en volkeren gekend en heeft een unieke cultuur, taal en tradities. De geschiedenis van Spanje is zeer interessant en heeft het land gevormd tot wat het vandaag is.