Geschiedenis van het hakenkruis

Geschiedenis van het hakenkruis

Het hakenkruis, ook wel bekend als de swastika, is een symbool dat bekend is over de hele wereld. Het symbool heeft echter een lange en complexe geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. In dit artikel zullen we de geschiedenis van het hakenkruis onderzoeken, van de vroegste bekende voorbeelden tot zijn politieke betekenis in de twintigste eeuw.

H1: De vroegste bekende voorbeelden van het hakenkruis

Het hakenkruis is een van de oudste symbolen ter wereld en is te vinden in vele culturen. Het oudste bekende voorbeeld van het symbool komt uit het neolithicum, ongeveer 7000 jaar geleden, en werd gevonden op aardewerk in de Vinča-cultuur in het huidige Servië. Het symbool werd ook gevonden in de Indusbeschaving in India en wordt daar geassocieerd met de god Vishnu.

H2: Het hakenkruis in de oude wereld

Het hakenkruis werd ook gebruikt in de oude wereld. In het oude Griekenland werd het symbool gebruikt op muren en vazen als een symbool van geluk en voorspoed. In het oude Rome werd het symbool gebruikt als decoratie op mozaïeken en fresco’s.

H3: Het hakenkruis in de middeleeuwen

In de middeleeuwen werd het hakenkruis een christelijk symbool. Het werd gebruikt als een symbool van de vier evangeliën en werd gevonden in vele kerken en kloosters. Het symbool werd ook gebruikt door de Tempeliers en andere ridderordes.

H4: Het hakenkruis in de moderne tijd

Het hakenkruis kreeg zijn moderne betekenis in de twintigste eeuw. In de jaren 1920 werd het symbool gebruikt door de nazi-partij in Duitsland en werd het een symbool van het nationaalsocialisme. Het werd ook gebruikt door fascistische en nationalistische groeperingen in andere landen.

Lees ook:   Quetzalcoatl – God uit de Azteekse mythologie

H2: Het gebruik van het hakenkruis in de Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het hakenkruis gebruikt op de vlaggen en uniformen van de nazi’s. Het werd ook gebruikt als symbool van de Duitse bezetting in de landen die door Duitsland werden bezet. Het symbool werd geassocieerd met de gruweldaden van de nazi’s en heeft sindsdien een negatieve betekenis gekregen.

H3: Het hakenkruis na de Tweede Wereldoorlog

Na de Tweede Wereldoorlog werd het gebruik van het hakenkruis verboden in Duitsland en andere landen. Het symbool werd geassocieerd met de gruweldaden van de nazi’s en werd gezien als een symbool van haat en intolerantie. Het symbool wordt nog steeds gebruikt door neo-nazi’s en andere extremistische groeperingen.

H4: Conclusie

In dit artikel hebben we de geschiedenis van het hakenkruis onderzocht, van de vroegste bekende voorbeelden tot zijn politieke betekenis in de twintigste eeuw. Het symbool heeft een lange en complexe geschiedenis en is geassocieerd met vele verschillende culturen en religies. Het gebruik van het symbool door de nazi’s heeft het echter een negatieve betekenis gegeven die nog steeds bestaat tot op de dag van vandaag.

FAQs

1. Wat is het hakenkruis?

Het hakenkruis is een symbool dat bekend is over de hele wereld. Het symbool heeft echter een lange en complexe geschiedenis die teruggaat tot de oudheid.

2. Waar komt het hakenkruis vandaan?

Het oudste bekende voorbeeld van het symbool komt uit het neolithicum, ongeveer 7000 jaar geleden, en werd gevonden op aardewerk in de Vinča-cultuur in het huidige Servië.

3. Waar werd het hakenkruis voor gebruikt in de middeleeuwen?

Lees ook:   Herkomst van het woord ‘compagnie’

In de middeleeuwen werd het hakenkruis een christelijk symbool. Het werd gebruikt als een symbool van de vier evangeliën en werd gevonden in vele kerken en kloosters.

4. Waarom heeft het hakenkruis een negatieve betekenis?

Het symbool werd geassocieerd met de gruweldaden van de nazi’s en werd gezien als een symbool van haat en intolerantie.

5. Wie gebruikt het hakenkruis nog steeds?

Het symbool wordt nog steeds gebruikt door neo-nazi’s en andere extremistische groeperingen.

HTML tags:

De vroegste bekende voorbeelden van het hakenkruis

Het hakenkruis in de oude wereld

Het hakenkruis in de middeleeuwen

Het hakenkruis in de moderne tijd

Het gebruik van het hakenkruis in de Tweede Wereldoorlog

Het hakenkruis na de Tweede Wereldoorlog

Conclusie