Gerenoveerd Czaar Peterhuisje weer te bezoeken

Gerenoveerd Czaar Peterhuisje weer te bezoeken

Vanaf 1 juni 2021 is het Czaar Peterhuisje in Zaandam weer geopend voor publiek. Het historische huisje, waar tsaar Peter de Grote een week verbleef tijdens zijn bezoek aan Nederland in 1697, heeft een grondige renovatie ondergaan en is nu weer te bezichtigen.

Geschiedenis van het Czaar Peterhuisje

Het Czaar Peterhuisje is een van de oudste houten huisjes van Nederland en staat in Zaandam. Het huisje is gebouwd in de 17e eeuw en was oorspronkelijk een arbeidershuisje. In 1697 bracht tsaar Peter de Grote een bezoek aan Nederland en verbleef hij een week in het huisje. Tijdens zijn verblijf leerde hij van Nederlandse ambachtslieden hoe ze schepen bouwden en hoe ze molens maakten. Deze kennis nam hij mee terug naar Rusland, waar hij deze technieken toepaste om de Russische marine te moderniseren.

Na het verblijf van de tsaar raakte het huisje in verval en het werd uiteindelijk gekocht door Peter Schey, die het huisje in 1823 liet restaureren en er een museum van maakte. Sindsdien is het Czaar Peterhuisje een populaire toeristische attractie.

Renovatie van het Czaar Peterhuisje

In 2019 is het Czaar Peterhuisje gesloten voor publiek vanwege een grootschalige renovatie. Het huisje was nodig aan renovatie toe, omdat het houtwerk was verrot en er lekkages waren. Tijdens de renovatie is het huisje geheel gestript en zijn alle onderdelen gerestaureerd. Ook zijn er moderne voorzieningen aangebracht, zoals een nieuw ventilatiesysteem en verlichting.

De renovatie heeft ruim een jaar geduurd en heeft in totaal €1,5 miljoen gekost. Het resultaat is een prachtig gerenoveerd huisje dat weer klaar is voor publiek.

Lees ook:   https://historiek.net/c/landen/frankrijk-geschiedenis/

Wat is er te zien in het Czaar Peterhuisje?

Het Czaar Peterhuisje is een klein museum waarin je een kijkje kunt nemen in het leven van tsaar Peter de Grote tijdens zijn verblijf in Nederland. In het museum kun je onder andere zien hoe de tsaar sliep, hoe hij at en hoe hij zich vermaakte. Ook kun je verschillende voorwerpen bekijken die uit de tijd van de tsaar stammen, zoals meubels, schilderijen en kleding.

Naast het museum is er ook een kleine tuin bij het huisje waar je kunt genieten van de rust en de stilte.

Praktische informatie

Wil je het gerenoveerde Czaar Peterhuisje bezoeken? Hieronder vind je praktische informatie:

Openingstijden:

Het Czaar Peterhuisje is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Op maandag is het museum gesloten.

Entreeprijzen:

De entreeprijzen voor het Czaar Peterhuisje zijn als volgt:

  • Volwassenen: €10
  • Kinderen tot en met 12 jaar: gratis
  • CJP/Studenten: €7,50
  • Museumkaart: gratis

Adres:

Het adres van het Czaar Peterhuisje is:

Krimp 23
1506 AA Zaandam

Veelgestelde vragen

1. Is het Czaar Peterhuisje rolstoeltoegankelijk?

Ja, het Czaar Peterhuisje is rolstoeltoegankelijk.

2. Kan ik mijn tas meenemen in het museum?

Nee, het is niet toegestaan om tassen mee te nemen in het museum. Er zijn kluisjes beschikbaar waar je je tas in kunt opbergen.

3. Is er een audiotour beschikbaar?

Ja, er is een audiotour beschikbaar in het Nederlands, Engels, Duits en Russisch.

4. Kan ik het museum bezoeken met een groep?

Ja, het is mogelijk om het museum te bezoeken met een groep. Hiervoor dien je wel van tevoren te reserveren.

Lees ook:   ‘Mag ik van u de neus van Alexander de Grote?’

5. Mag ik foto’s maken in het museum?

Ja, het is toegestaan om foto’s te maken in het museum, maar het gebruik van flitslicht is niet toegestaan.

Conclusie

Het gerenoveerde Czaar Peterhuisje is weer te bezoeken vanaf 1 juni 2021. Het historische huisje, waar tsaar Peter de Grote een week verbleef tijdens zijn bezoek aan Nederland in 1697, heeft een grondige renovatie ondergaan en is nu weer te bezichtigen. Het museum biedt een uniek kijkje in het leven van de tsaar tijdens zijn verblijf in Nederland en is zeker een bezoek waard.