Geen cent te makken hebben – Herkomst en betekenis

Geen cent te makken hebben – Herkomst en betekenis

Ben jij bekend met de uitdrukking “geen cent te makken hebben”? Het is een uitdrukking die vaak wordt gebruikt om aan te geven dat iemand geen geld heeft. Maar waar komt deze uitdrukking eigenlijk vandaan en wat is de betekenis ervan? In dit artikel gaan we dieper in op de herkomst en betekenis van “geen cent te makken hebben”.

De herkomst van “geen cent te makken hebben”

De uitdrukking “geen cent te makken hebben” wordt al sinds de zeventiende eeuw gebruikt in de Nederlandse taal. Het woord ‘makken’ betekent hier ‘maken’ en in deze uitdrukking staat het voor ‘verdienen’. Het woord ‘cent’ verwijst uiteraard naar geld. Dus in feite betekent “geen cent te makken hebben” dus dat je geen geld verdient of hebt.

De uitdrukking werd in vroegere tijden veel gebruikt door mensen die in de armere klassen van de samenleving leefden. In die tijd was het vaak zo dat mensen niet genoeg geld hadden om zichzelf te onderhouden. Ze hadden geen cent te makken en moesten op zoek naar manieren om aan geld te komen. Dit kon bijvoorbeeld door te bedelen of door te werken in een fabriek.

De betekenis van “geen cent te makken hebben”

Zoals eerder vermeld, betekent “geen cent te makken hebben” dat je geen geld hebt. Het is een uitdrukking die vaak wordt gebruikt om aan te geven dat iemand in financiële moeilijkheden verkeert. Het kan ook betekenen dat iemand geen bezittingen heeft, waardoor hij of zij geen enkele waardevolle bezittingen heeft.

Lees ook:   De ‘groenen’ in de Russische burgeroorlog

Bijvoorbeeld: “Ik heb geen cent te makken en kan mijn huur niet betalen.” In dit geval betekent “geen cent te makken hebben” dat de persoon in kwestie geen geld heeft om zijn of haar huur te betalen.

FAQs

1. Is “geen cent te makken hebben” een ouderwetse uitdrukking?

Hoewel de uitdrukking al sinds de zeventiende eeuw wordt gebruikt, wordt deze nog steeds vaak gebruikt in de Nederlandse taal. Het is dus geen ouderwetse uitdrukking.

2. Kan “geen cent te makken hebben” ook worden gebruikt voor bedrijven?

Ja, het kan ook worden gebruikt voor bedrijven die in financiële moeilijkheden verkeren.

3. Is “geen rooie cent” een synoniem voor “geen cent te makken hebben”?

Ja, “geen rooie cent” is een synoniem voor “geen cent te makken hebben”. Het betekent ook dat je geen geld hebt.

4. Is “geen cent te makken hebben” een negatieve uitdrukking?

Ja, het is een negatieve uitdrukking omdat het betekent dat iemand in financiële moeilijkheden verkeert.

5. Kun je “geen cent te makken hebben” ook gebruiken als je in schulden zit?

Ja, het kan ook worden gebruikt als je in de schulden zit en geen geld hebt om deze schulden af te betalen.

Conclusie

“Geen cent te makken hebben” is een uitdrukking die al sinds de zeventiende eeuw wordt gebruikt in de Nederlandse taal. Het betekent dat iemand geen geld heeft of in financiële moeilijkheden verkeert. Het kan ook betekenen dat iemand geen bezittingen heeft. Het is een negatieve uitdrukking die vaak wordt gebruikt om aan te geven dat iemand in een moeilijke situatie zit.