Fritz Pfeffer, de kamergenoot van Anne Frank

Fritz Pfeffer, de kamergenoot van Anne Frank

Fritz Pfeffer, ook bekend onder zijn schuilnaam Albert Dussel, was een van de acht mensen die samen met Anne Frank ondergedoken zaten in het Achterhuis tijdens de Tweede Wereldoorlog. Als kamergenoot van Anne Frank speelde hij een belangrijke rol in haar dagboek, dat later wereldberoemd werd. In dit artikel zullen we dieper ingaan op het leven van Fritz Pfeffer, zijn relatie met Anne Frank en zijn lot na de oorlog.

De komst van Fritz Pfeffer

In november 1942 voegde Fritz Pfeffer zich bij de familie Frank in het Achterhuis. Hij was een tandarts van beroep en had zich vrijwillig aangemeld om onder te duiken. Pfeffer was een wat oudere man, in tegenstelling tot de andere onderduikers. Hij deelde een kamer met Anne Frank, wat in haar dagboek uitgebreid wordt beschreven.

Als kamergenoten hadden Anne en Fritz een moeilijke relatie. Ze vonden het lastig om met elkaar om te gaan en hadden regelmatig ruzie. Anne beschreef Fritz in haar dagboek als een irritante en bemoeizuchtige man. Fritz op zijn beurt vond Anne een lastige puber. Ondanks hun conflicten waren ze echter gedwongen om samen te leven in het beperkte Achterhuis.

De invloed van Fritz op Anne’s dagboek

De aanwezigheid van Fritz Pfeffer had ook een grote invloed op Anne’s dagboek. Doordat ze samen een kamer deelden, had ze minder privacy en moest ze haar gedachten en gevoelens vaak voor zich houden. Dit zorgde ervoor dat ze veel in haar dagboek schreef als een uitlaatklep.

Lees ook:   Holocaust-overlevende Lotty Huffener-Veffer (97) overleden

Anne noemde Fritz in haar dagboek vaak “Dussel”, wat Dwaas betekent in het Nederlands. Dit was een bijnaam die ze hem had gegeven vanwege zijn bemoeizuchtige karakter. Fritz was zich bewust van Anne’s dagboek en vond het belangrijk dat ze haar gedachten kon opschrijven. Hij gaf haar zelfs wat extra papier zodat ze kon blijven schrijven.

Het lot van Fritz Pfeffer

Helaas duurde de onderduikperiode voor Fritz Pfeffer niet lang. Op 4 augustus 1944 werd het Achterhuis verraden en werden alle onderduikers, inclusief Fritz, gearresteerd door de Gestapo. Ze werden naar concentratiekampen gestuurd, waar velen van hen de oorlog niet zouden overleven.

Fritz Pfeffer werd naar het concentratiekamp Neuengamme gestuurd en later overgebracht naar het concentratiekamp Sachsenhausen. Hier overleed hij op 20 december 1944 aan de gevolgen van ziekte en uitputting. Hij werd slechts 55 jaar oud.

FAQs

1. Wat was de relatie tussen Fritz Pfeffer en Anne Frank?

Fritz Pfeffer was de kamergenoot van Anne Frank in het Achterhuis. Ze hadden een moeilijke relatie en hadden regelmatig ruzie.

2. Hoe beïnvloedde Fritz Pfeffer Anne’s dagboek?

Doordat Anne en Fritz een kamer deelden, had Anne minder privacy en schreef ze veel in haar dagboek als een uitlaatklep voor haar gedachten en gevoelens.

3. Wat gebeurde er met Fritz Pfeffer na de arrestatie?

Na de arrestatie werd Fritz Pfeffer naar concentratiekampen gestuurd. Hij overleed uiteindelijk op 20 december 1944 in het concentratiekamp Sachsenhausen.

4. Waarom noemde Anne Frank Fritz Pfeffer “Dussel”?

Lees ook:   Melita Norwood - Britse spionne in dienst van de Sovjet-Unie

Anne gaf Fritz de bijnaam “Dussel” vanwege zijn bemoeizuchtige karakter.

5. Hoe oud werd Fritz Pfeffer?

Fritz Pfeffer overleed op 20 december 1944 op 55-jarige leeftijd.

In conclusie was Fritz Pfeffer een belangrijke figuur in het leven van Anne Frank tijdens hun onderduikperiode in het Achterhuis. Ondanks hun conflicten had Fritz begrip voor Anne’s behoefte om te schrijven en gaf haar zelfs extra papier. Helaas werd Fritz samen met de andere onderduikers gearresteerd en stierf hij in een concentratiekamp. Zijn rol in Anne’s dagboek zal echter altijd herinnerd worden.