Frida Kahlo (1907-1954) – Mexicaanse kunstschilderes

Frida Kahlo (1907-1954) – Mexicaanse kunstschilderes

Frida Kahlo is een van de meest invloedrijke en bekende Mexicaanse kunstschilders van de twintigste eeuw. Haar kunstwerken worden geprezen om de manier waarop ze haar persoonlijke ervaringen verwerkte in haar kunst. Het werk van Kahlo is een perfecte combinatie van de Mexicaanse volkscultuur en Europese moderniteit. In dit artikel zullen we dieper ingaan op het leven en de kunst van Frida Kahlo.

Wie was Frida Kahlo?

Frida Kahlo werd geboren op 6 juli 1907 in Coyoacán, Mexico. Ze was de dochter van de Duitse vader Guillermo Kahlo en de Mexicaanse moeder Matilde Calderón y González. Haar leven was gevuld met pijn en lijden. Toen ze nog maar zes jaar oud was, kreeg ze polio, waardoor ze een beenverkorting had en een sterk ontwikkelde rechtervoet. Op achttienjarige leeftijd raakte ze betrokken bij een ernstig busongeluk, waardoor ze meerdere botbreuken opliep en haar rug brak. Na het ongeluk was Kahlo bedlegerig en begon ze te schilderen.

Haar kunstwerken

De kunstwerken van Frida Kahlo zijn zeer persoonlijk en reflecteren haar eigen pijn en lijden. Haar stijl wordt gekenmerkt door surrealistische elementen, een fel kleurenpalet en symboliek. Haar schilderijen zijn gevuld met symbolen van de Mexicaanse cultuur, zoals de doodskoppen en cactussen. Haar werk is zowel politiek als sociaal bewust en is een weerspiegeling van haar eigen ervaringen als vrouw en Mexicaanse.

In haar zelfportretten toont Kahlo zichzelf in verschillende gemoedstoestanden en situaties. Ze schildert zichzelf met haar kenmerkende unibrow en snor en in traditionele Mexicaanse kleding. Haar schilderijen zijn een weerspiegeling van haar eigen emoties en haar strijd tegen haar fysieke beperkingen.

Lees ook:   Het futuristische treinstation van Luik

Frida Kahlo en Diego Rivera

Frida Kahlo trouwde op 21-jarige leeftijd met de beroemde Mexicaanse kunstenaar Diego Rivera. Het paar had een tumultueuze relatie, gekenmerkt door affaires en jaloezie. Ze scheidden in 1939, maar trouwden opnieuw in 1940. Hun relatie was een inspiratie voor Kahlo’s werk en ze schilderde meerdere portretten van Rivera.

Kahlo’s nalatenschap

Frida Kahlo stierf op 13 juli 1954 op 47-jarige leeftijd. Haar werk werd in eerste instantie niet erg gewaardeerd, maar sinds de jaren ’80 is haar werk zeer populair geworden. Haar nalatenschap is van onschatbare waarde voor de Mexicaanse cultuur en haar werk is te zien in musea over de hele wereld.

FAQs

1. Wat is het bekendste schilderij van Frida Kahlo?
Het bekendste schilderij van Frida Kahlo is waarschijnlijk “De gebroken zuil”, waarop ze zichzelf afbeeldt als een gebroken zuil met bloedende scheuren.

2. Waarom schilderde Frida Kahlo voornamelijk zelfportretten?
Frida Kahlo schilderde voornamelijk zelfportretten omdat ze bedlegerig was en niet veel kon bewegen. Ze gebruikte zichzelf als onderwerp omdat ze altijd bij zichzelf kon zijn.

3. Hoe beïnvloedde de Mexicaanse cultuur het werk van Frida Kahlo?
De Mexicaanse cultuur had een grote invloed op het werk van Frida Kahlo. Haar schilderijen bevatten symbolen van de Mexicaanse cultuur, zoals de doodskoppen en cactussen, en haar werk is doordrenkt van de Mexicaanse folklore.

4. Wat was de relatie tussen Frida Kahlo en Diego Rivera?
Frida Kahlo trouwde met Diego Rivera en hun relatie was tumultueus. Ze scheidden in 1939, maar trouwden opnieuw in 1940. Hun relatie was een inspiratie voor Kahlo’s werk en ze schilderde meerdere portretten van Rivera.

Lees ook:   ‘Geen Duitse uniformen bij herdenking Market Garden’

5. Waar kan ik het werk van Frida Kahlo zien?
Het werk van Frida Kahlo is te zien in musea over de hele wereld, waaronder het Frida Kahlo Museum in Mexico-Stad en het Museum of Modern Art in New York.

Conclusie

Frida Kahlo was een baanbrekende kunstenaar die haar persoonlijke ervaringen verwerkte in haar werk. Haar werk is een perfecte combinatie van de Mexicaanse volkscultuur en Europese moderniteit. Haar kunstwerken zijn gevuld met symboliek en emotie en spreken tot de verbeelding van mensen over de hele wereld. Haar nalatenschap is van onschatbare waarde voor de Mexicaanse cultuur en haar werk zal nog vele generaties blijven inspireren en fascineren.