Franciscus van Assisi (ca. 1181-1226) – Middeleeuwse godgeleerde

Franciscus van Assisi (ca. 1181-1226) – Middeleeuwse godgeleerde

Franciscus van Assisi is een van de meest bekende middeleeuwse godgeleerden. Hij was een Italiaanse katholieke monnik die bekend stond om zijn liefde voor de natuur en dieren. Franciscus was de oprichter van de Orde van de Franciscanen, een monastieke orde die zich richtte op armoede, broederschap en nederigheid.

Leven van Franciscus van Assisi

Franciscus van Assisi werd geboren in 1181 in Assisi, Italië. Zijn vader was een welgestelde lakenhandelaar en zijn moeder was een Franse edelvrouw. Franciscus leidde een werelds leven en nam deel aan verschillende oorlogen en conflicten. Hij werd gevangen genomen en bracht een jaar door in de gevangenis. Na zijn vrijlating besloot hij zijn leven te wijden aan God en begon hij een pelgrimstocht naar Rome.

Oprichting van de Orde van de Franciscanen

In de jaren na zijn pelgrimstocht begon Franciscus te preken in de straten van Assisi. Hij trok al snel veel volgelingen aan en richtte de Orde van de Franciscanen op. Deze orde richtte zich op armoede, broederschap en nederigheid. De Franciscanen leefden in gemeenschap en werkten samen om de armen te helpen en het evangelie te verspreiden.

Franciscus en de natuur

Een van de kenmerken van Franciscus was zijn liefde voor de natuur en dieren. Hij beschouwde de natuur als een geschenk van God en predikte dat we de natuur moesten respecteren. Franciscus schreef zelfs een lofzang aan de zon en prees de schepping van God.

Franciscus van Assisi en de kerk

Franciscus van Assisi was een fervent aanhanger van de katholieke kerk. Hij predikte het evangelie en moedigde zijn volgelingen aan om de sacramenten te ontvangen. Franciscus had ook een diepe liefde voor de paus en reisde zelfs naar Egypte om te proberen vrede te stichten tussen de christenen en moslims.

Lees ook:   ‘Heldendood Karel Doorman een mythe’

Heilige Franciscus

Franciscus van Assisi werd in 1228 heilig verklaard door paus Gregorius IX. Zijn feestdag wordt gevierd op 4 oktober en hij is de patroonheilige van dieren en het milieu. Franciscus van Assisi wordt ook wel de “tweede Christus” genoemd vanwege zijn toewijding aan armoede en zijn liefde voor de natuur.

Conclusie

Franciscus van Assisi was een middeleeuwse godgeleerde die bekend stond om zijn liefde voor de natuur en dieren. Hij was de oprichter van de Orde van de Franciscanen en predikte armoede, broederschap en nederigheid. Franciscus werd in 1228 heilig verklaard en wordt nog steeds vereerd als een van de grootste heiligen van de katholieke kerk.

FAQs

Wie was Franciscus van Assisi?

Franciscus van Assisi was een Italiaanse katholieke monnik en oprichter van de Orde van de Franciscanen. Hij leefde van ca. 1181-1226.

Wat was de Orde van de Franciscanen?

De Orde van de Franciscanen was een monastieke orde die zich richtte op armoede, broederschap en nederigheid. De orde werd opgericht door Franciscus van Assisi.

Waarom hield Franciscus van Assisi van de natuur?

Franciscus beschouwde de natuur als een geschenk van God en predikte dat we de natuur moesten respecteren. Hij schreef zelfs een lofzang aan de zon en prees de schepping van God.

Wanneer werd Franciscus van Assisi heilig verklaard?

Franciscus van Assisi werd in 1228 heilig verklaard door paus Gregorius IX.

Wat is de feestdag van Franciscus van Assisi?

De feestdag van Franciscus van Assisi wordt gevierd op 4 oktober.

Als je meer wilt weten over Franciscus van Assisi, bezoek dan onze website voor meer informatie en artikelen.