Digitaal magazine over neergestorte Short Stirling BK716

Digitaal magazine over neergestorte Short Stirling BK716

Op 29 mei 1943 stortte de Short Stirling BK716 neer tijdens een missie boven de Noordzee. Het vliegtuig was op weg naar Duitsland om daar bommen te droppen, maar het werd neergehaald door een Duitse nachtjager. De Short Stirling BK716 was een van de vele vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog neergestort zijn. In dit digitaal magazine zullen we meer vertellen over de geschiedenis van de Short Stirling BK716 en de omstandigheden rondom de crash.

Geschiedenis van de Short Stirling BK716

De Short Stirling BK716 was een viermotorige bommenwerper die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt door de Royal Air Force (RAF). Het vliegtuig was in productie van 1939 tot 1945 en was het eerste Britse vliegtuig dat speciaal ontworpen was als bommenwerper. De Short Stirling was een indrukwekkend vliegtuig met een spanwijdte van 30 meter en een lengte van 26 meter. Het vliegtuig was uitgerust met vier Bristol Hercules motoren en kon maximaal 6.350 kilo aan bommen vervoeren. In totaal zijn er 2.383 Short Stirling’s gebouwd, waarvan er 415 verloren zijn gegaan tijdens de oorlog.

Missie naar Duitsland

Op 29 mei 1943 vertrok de Short Stirling BK716 vanaf de RAF-basis in Downham Market voor een missie naar Duitsland. Het vliegtuig was onderdeel van een grotere formatie die bestond uit 617 en 619 squadrons. De opdracht was om een fabriek in Wuppertal te bombarderen. Het zou een lange en gevaarlijke missie worden, want de Duitse luchtafweer was zeer actief en de nachtjagers waren in staat om de bommenwerpers te vinden en neer te halen. De Short Stirling BK716 werd neergeschoten door een Duitse nachtjager en stortte neer in de Noordzee.

Lees ook:   De veroordeling van Hugo de Groot

De bemanning

De Short Stirling BK716 had een bemanning van zeven man. Alle zeven bemanningsleden kwamen om het leven bij de crash. Hun namen waren: Flight Sergeant Francis George Hedges (piloot), Sergeant William James Smith (navigator), Flight Sergeant Leonard James Joyce (boordschutter), Sergeant James Henry Flowers (boordschutter), Sergeant John William Hallett (radiotelegrafist), Sergeant Albert Edward Fiddy (boordschutter) en Sergeant William George Eustace (boordschutter).

De berging

De Short Stirling BK716 is lange tijd vermist geweest, maar in 2016 werd het wrak gevonden op de zeebodem. Een groep bergers heeft het wrak naar boven gehaald en onderzocht. Het wrak was nog in redelijk goede staat en er waren nog delen van de bemanning aan boord. De overblijfselen van de bemanningsleden zijn inmiddels geïdentificeerd en begraven met militaire eer.

Conclusie

De Short Stirling BK716 is een van de vele vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn neergestort. De bemanning van zeven man kwam om het leven bij de crash en het vliegtuig verdween lange tijd van de radar. In 2016 werd het wrak gevonden en geborgen, waarna de bemanningsleden geïdentificeerd en begraven zijn. Het verhaal van de Short Stirling BK716 is een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en verdient het om verteld te worden.

FAQs

Wat is een Short Stirling?

Een Short Stirling is een viermotorige bommenwerper die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt door de Royal Air Force (RAF). Het vliegtuig was het eerste Britse vliegtuig dat speciaal ontworpen was als bommenwerper.

Hoeveel Short Stirling’s zijn er gebouwd?

In totaal zijn er 2.383 Short Stirling’s gebouwd, waarvan er 415 verloren zijn gegaan tijdens de oorlog.

Lees ook:   Crisis in het Romeinse Rijk

Hoeveel bemanningsleden zaten er in de Short Stirling BK716?

De Short Stirling BK716 had een bemanning van zeven man.

Wanneer werd het wrak van de Short Stirling BK716 gevonden?

Het wrak van de Short Stirling BK716 werd in 2016 gevonden op de zeebodem.

Zijn de bemanningsleden van de Short Stirling BK716 geïdentificeerd?

Ja, de overblijfselen van de bemanningsleden zijn geïdentificeerd en begraven met militaire eer.