Deuce (tennis) – Betekenis en herkomst van de term

Deuce (tennis) – Betekenis en herkomst van de term

Als je ooit een potje tennis hebt gespeeld, ben je vast bekend met de term “deuce”. Maar wat betekent deze term nou precies? En waar komt deze term vandaan? In dit artikel gaan we dieper in op de betekenis en herkomst van de term “deuce” in de tenniswereld.

Wat is de betekenis van de term deuce?

De term “deuce” wordt gebruikt in het tennis om een gelijke stand aan te duiden. Wanneer beide spelers in een game evenveel punten hebben behaald, staat het gelijk. In plaats van de stand aan te geven met de score (bijvoorbeeld 30-30), wordt er in het tennis gebruik gemaakt van de term “deuce”.

Waar komt de term deuce vandaan?

De herkomst van de term “deuce” is niet helemaal duidelijk. Er zijn verschillende theorieën over de oorsprong van deze term. Een veelgehoorde theorie is dat de term afkomstig is van het Franse woord “à deux”, wat “op twee” betekent. Dit zou verwijzen naar de gelijke stand tussen beide spelers.

Een andere theorie is dat de term is ontstaan uit het spel “hazard”, een voorloper van tennis. Hierbij werd er gebruik gemaakt van de term “deux”, wat twee betekent in het Frans. Wanneer beide spelers gelijk stonden, werd er gesproken van “deux à deux”, wat later verbasterd zou zijn tot “deuce”.

Hoe wordt de term deuce gebruikt tijdens een tenniswedstrijd?

Wanneer beide spelers gelijk staan in een game, wordt er gesproken van “deuce”. Vervolgens moet er nog minimaal twee punten gespeeld worden om de game te kunnen winnen. Na de eerste gewonnen punt na de stand “deuce”, wordt er gesproken van “advantage”.

Lees ook:   Het ‘grote verhaal’ van de VOC

De speler die het eerste punt na de “deuce” behaalt, heeft dus “advantage”. Wanneer deze speler vervolgens ook het volgende punt wint, wint hij of zij de game. Wint de tegenstander echter het volgende punt, dan staat het weer gelijk en is er opnieuw sprake van “deuce”.

FAQs

Wat gebeurt er na de stand “advantage”?

Na de stand “advantage” moet er nog één punt worden gewonnen om de game te winnen. Wint de speler die “advantage” heeft echter het volgende punt niet, dan staat het weer gelijk en is er sprake van “deuce”.

Waarom wordt er gebruik gemaakt van de term deuce?

Er wordt in het tennis gebruik gemaakt van de term “deuce” om de gelijke stand aan te geven. Dit is handiger dan het steeds moeten noemen van de score (bijvoorbeeld 30-30). Daarnaast heeft de term een lange geschiedenis en wordt deze al tientallen jaren gebruikt in de tenniswereld.

Kan de term deuce ook gebruikt worden in andere sporten?

De term “deuce” wordt voornamelijk gebruikt in de tenniswereld. In andere sporten wordt er vaak gebruik gemaakt van de score om de stand aan te geven.

Is de term deuce internationaal bekend?

Ja, de term “deuce” is internationaal bekend en wordt in alle landen waar tennis gespeeld wordt gebruikt.

Wordt de term deuce ook gebruikt in het dubbelspel?

Ja, ook tijdens het dubbelspel wordt er gebruik gemaakt van de term “deuce” om een gelijke stand aan te geven.

Conclusie

De term “deuce” wordt in de tenniswereld gebruikt om een gelijke stand aan te geven. Waar de term precies vandaan komt is niet helemaal duidelijk, maar er zijn verschillende theorieën over de oorsprong. Tijdens een tenniswedstrijd wordt er na de stand “deuce” gestreden om minimaal twee punten te winnen om de game te kunnen winnen.