December, de tiende maand

December, de tiende maand

December is een van de twaalf maanden van het jaar en de laatste maand van het jaar. Het is de maand van de winterzonnewende, Kerstmis en oudejaarsavond. In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis en betekenis van december, evenals de gebruiken en tradities die ermee gepaard gaan.

Geschiedenis van December

December was oorspronkelijk de tiende maand van het jaar in de Romeinse kalender, vandaar de naam “decem” wat tien betekent in het Latijn. In 46 voor Christus werd de kalender hervormd en werden er twee maanden aan toegevoegd, januari en februari, waardoor december de twaalfde maand werd.

In de Germaanse traditie was december de maand van Yule, een heidens midwinterfeest dat werd gevierd rond de winterzonnewende. Het feest was bedoeld om de terugkeer van het licht te vieren en om de boze geesten van de winter te verdrijven.

Kerstmis

Kerstmis is het belangrijkste christelijke feest dat elk jaar op 25 december wordt gevierd. Het is de feestdag ter ere van de geboorte van Jezus Christus. De viering van Kerstmis begint vaak al in de adventsperiode, vier weken voorafgaand aan Kerstmis. Tijdens deze periode wordt er een adventskrans gemaakt en wordt er dagelijks een kaars aangestoken.

Op Kerstavond, 24 december, komen veel families samen om samen te eten en cadeaus uit te wisselen. Op eerste Kerstdag wordt er vaak naar de kerk gegaan en wordt er een uitgebreid kerstdiner bereid.

Oudejaarsavond

Oudejaarsavond wordt gevierd op 31 december, de laatste dag van het jaar. Het is de avond waarop het oude jaar wordt afgesloten en het nieuwe jaar wordt ingeluid. In veel landen wordt er op oudejaarsavond vuurwerk afgestoken en wordt er champagne gedronken om het nieuwe jaar te verwelkomen.

Lees ook:   ‘Het boek over Nederlands-Indië is voorlopig niet gesloten’

In Nederland is het traditie om oliebollen te eten op oudejaarsavond. Ook worden er vaak oudejaarsconferences gegeven op televisie.

Gebruiken en tradities

December is de maand van gezelligheid, samenzijn en cadeaus. Sinterklaas wordt gevierd op 5 december en Kerstmis op 25 en 26 december. Op Sinterklaasavond worden cadeaus uitgewisseld en op eerste en tweede Kerstdag wordt er uitgebreid gegeten.

In veel landen wordt er op oudejaarsavond vuurwerk afgestoken om het nieuwe jaar in te luiden. In Spanje is het gebruikelijk om twaalf druiven te eten om twaalf uur ’s nachts, één voor elke klokslag.

FAQs

1. Waarom wordt december de tiende maand genoemd als het de twaalfde maand is?
Antwoord: December was oorspronkelijk de tiende maand van het jaar in de Romeinse kalender, voordat er twee maanden aan werden toegevoegd.

2. Wat is de betekenis van de winterzonnewende?
Antwoord: De winterzonnewende markeert de kortste dag en de langste nacht van het jaar. Het feest was bedoeld om de terugkeer van het licht te vieren.

3. Waarom wordt er op oudejaarsavond vuurwerk afgestoken?
Antwoord: Vuurwerk wordt afgestoken om het nieuwe jaar in te luiden en om boze geesten te verdrijven.

4. Wat is de betekenis van de adventsperiode?
Antwoord: De adventsperiode is de vier weken voorafgaand aan Kerstmis en symboliseert de komst van Jezus Christus.

5. Wat is het belangrijkste christelijke feest?
Antwoord: Kerstmis is het belangrijkste christelijke feest ter ere van de geboorte van Jezus Christus.

Conclusie

December is een maand van gezelligheid, samenzijn en cadeaus. Het is de maand van de winterzonnewende, Kerstmis en oudejaarsavond. De geschiedenis en betekenis van december zijn diep geworteld in de tradities en gebruiken van vele culturen over de hele wereld. Door deze tradities en gebruiken te handhaven, blijft december een bijzondere maand die we elk jaar weer vol verwachting tegemoet zien.