De zeven zeeën (bevaren) – Betekenis & herkomst

De zeven zeeën (bevaren) – Betekenis & herkomst

De zeven zeeën zijn een begrip dat we allemaal wel kennen. Maar wat houdt dit precies in en waar komt deze term vandaan? In dit artikel gaan we dieper in op de betekenis en herkomst van de zeven zeeën.

Wat zijn de zeven zeeën?

De zeven zeeën is een oude term die gebruikt werd om de belangrijkste zeeën en oceanen aan te duiden. In de Middeleeuwen werd er gedacht dat er zeven zeeën waren die de wereld omringden. Deze werden gezien als de belangrijkste wateren die bevaren werden door zeevaarders uit die tijd.

De zeven zeeën die destijds werden onderscheiden waren:

  1. De Middellandse Zee
  2. De Rode Zee
  3. De Perzische Golf
  4. De Adriatische Zee
  5. De Kaspische Zee
  6. De Zwarte Zee
  7. De Egeïsche Zee

De herkomst van de term

De term “zeven zeeën” is al eeuwenoud en kent een lange geschiedenis. De exacte oorsprong van deze term is echter niet bekend. Er zijn verschillende theorieën over waar de term vandaan komt.

Een van de meest gangbare theorieën is dat de term is ontstaan door de oude Grieken. Zij geloofden dat er zeven oceanen waren die de wereld omringden. Deze oceanen waren verbonden met verschillende zeeën en zee-engtes. Hierdoor ontstond het idee van de zeven zeeën.

Een andere theorie is dat de term afkomstig is uit de Arabische wereld. In de Arabische taal is het getal zeven een belangrijk en heilig getal. Hierdoor werd het getal zeven vaak gebruikt om belangrijke zaken aan te duiden, zoals de zeven hemelen en de zeven aardlagen. Mogelijk is de term zeven zeeën hier ook uit voortgekomen.

Lees ook:   limes romeinse rijk

Bevaren van de zeven zeeën

Het bevaren van de zeven zeeën was in vroeger tijden een gevaarlijke onderneming. Schepen waren destijds nog niet zo sterk en betrouwbaar als tegenwoordig. Hierdoor waren schepen vaak niet opgewassen tegen de ruwe golven en harde winden.

Daarnaast waren er nog andere gevaren waar zeevaarders mee te maken kregen, zoals piraten, ziektes en voedseltekorten. Het bevaren van de zeven zeeën was dan ook niet voor iedereen weggelegd.

FAQs

1. Zijn er nog steeds zeven zeeën?

Nee, tegenwoordig wordt er niet meer gesproken over de zeven zeeën. De term wordt nog wel gebruikt, maar dan meer als een symbolische aanduiding voor alle zeeën en oceanen op de wereld.

2. Welke zeeën en oceanen zijn er tegenwoordig?

Tegenwoordig zijn er vijf oceanen en talloze zeeën. De vijf oceanen zijn:

  • De Atlantische Oceaan
  • De Indische Oceaan
  • De Stille Oceaan
  • De Zuidelijke Oceaan
  • De Noordelijke IJszee

3. Hoeveel water is er op aarde?

Ongeveer 71% van het aardoppervlak is bedekt met water. Hiervan bestaat ongeveer 97% uit zout water en 3% uit zoet water.

4. Hoe diep is de diepste oceaan?

De diepste oceaan is de Stille Oceaan. Het diepste punt van deze oceaan is de Marianentrog, met een diepte van bijna 11 kilometer.

5. Hoeveel schepen bevaren de oceanen per dag?

Dit verschilt per dag en per jaar. Er zijn dagen waarop er duizenden schepen tegelijk op de oceanen varen, terwijl er op andere dagen maar een paar schepen zijn. Jaarlijks zijn er echter miljoenen schepen die de oceanen bevaren.

Lees ook:   Volkslied van Turkije – İstiklâl Marşı

Conclusie

De zeven zeeën zijn een begrip dat we allemaal wel kennen. Hoewel deze term niet meer officieel gebruikt wordt, blijft het een belangrijk symbool voor alle zeeën en oceanen op de wereld. Door de eeuwen heen hebben zeevaarders deze wateren bevaren, maar dit was niet zonder gevaar. Gelukkig zijn schepen tegenwoordig een stuk sterker en betrouwbaarder, waardoor het bevaren van de oceanen minder gevaarlijk is geworden.