De vijftienjarige Claudette Colvin weigerde haar plaats in de bus af te staan

De vijftienjarige Claudette Colvin weigerde haar plaats in de bus af te staan

De Civil Rights Movement was een belangrijke periode in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Het was de tijd waarin Afro-Amerikanen vochten voor hun burgerrechten en gelijkheid. Een van de meest opvallende momenten van deze beweging was de Montgomery-busboycot in 1955. Het was echter niet de enige keer dat Afro-Amerikanen weigerden om te buigen voor discriminatie. In maart 1955, negen maanden voordat Rosa Parks weigerde haar plaats in de bus af te staan, was er een andere vijftienjarige Afro-Amerikaanse vrouw die hetzelfde deed. Haar naam was Claudette Colvin.

Wie is Claudette Colvin?

Claudette Colvin werd geboren op 5 september 1939 in Montgomery, Alabama. Ze was een van de vier kinderen en groeide op in een arm gezin. Haar moeder werkte als huishoudster en haar vader was een fabrieksarbeider. Colvin groeide op in de tijd van de Jim Crow-wetten, die raciale segregatie en discriminatie legaliseerden. Deze wetten bepaalden bijvoorbeeld dat Afro-Amerikanen bepaalde openbare voorzieningen, zoals scholen, zwembaden en parken, niet mochten gebruiken.

Op 2 maart 1955, op weg naar huis van school, stapte Claudette Colvin in de bus van Montgomery. Ze ging zitten in de gekleurde sectie van de bus, die zich achterin bevond. Na een paar haltes stapten blanke passagiers in, waardoor er geen zitplaatsen meer beschikbaar waren. De buschauffeur eiste dat Colvin en drie andere zwarte passagiers zouden opstaan, zodat de blanke passagiers konden zitten. De andere drie passagiers stonden op, maar Colvin weigerde. Ze zei later dat ze “moe was van het buigen”.

Lees ook:   De impact van schilderijlijsten

Wat gebeurde er na de arrestatie van Colvin?

De buschauffeur belde de politie, die Colvin arresteerde. Ze werd beschuldigd van verstoring van de openbare orde, overtreding van de segregatiewet en aanranding van een politieagent. Colvin werd gearresteerd en naar de tijdelijke hechtenis in Montgomery gebracht. Ze werd echter niet als volwassene berecht omdat ze minderjarig was. Na haar arrestatie waren veel mensen boos en verontwaardigd over de manier waarop ze behandeld werd.

Colvin kreeg uiteindelijk pro bono hulp van advocaten die werkte voor de NAACP, de National Association for the Advancement of Colored People. Haar arrestatie was een van de aanleidingen voor de Montgomery-busboycot, die begon in december 1955. De boycot duurde 381 dagen en was een belangrijk moment in de strijd voor burgerrechten.

Wat was de rol van Claudette Colvin in de Civil Rights Movement?

Claudette Colvin was een belangrijke figuur in de Civil Rights Movement, hoewel ze niet zo bekend is als Rosa Parks. Haar daad van verzet was een inspiratie voor andere Afro-Amerikanen die zich verzetten tegen discriminatie. Colvin zelf werd een actief lid van de NAACP en werd later een verpleegster. Ze verhuisde naar New York, waar ze nog steeds woont.

Wat is de erfenis van Claudette Colvin?

Claudette Colvin’s daad van verzet was een belangrijk onderdeel van de strijd voor burgerrechten in de Verenigde Staten. Het was een voorbeeld van de vele kleine daden van verzet die uiteindelijk leidden tot grote veranderingen. Colvin’s verhaal is een herinnering aan de moed en vastberadenheid van de mensen die vochten voor gelijkheid in een tijd van grote onrechtvaardigheid.

Lees ook:   Deel Romeins aquaduct gevonden in Nijmegen

Conclusie

Claudette Colvin was een van de vele Afro-Amerikanen die zich verzetten tegen discriminatie en ongelijkheid in de Verenigde Staten. Haar daad van verzet was een belangrijke mijlpaal in de Civil Rights Movement en een inspiratie voor anderen die vochten voor hun rechten. Haar verhaal herinnert ons eraan dat verandering moeilijk is, maar niet onmogelijk.

FAQs

1. Waarom is Claudette Colvin minder bekend dan Rosa Parks?

Hoewel Claudette Colvin een belangrijke rol speelde in de Civil Rights Movement, is haar verhaal minder bekend dan dat van Rosa Parks. Dit kan te wijten zijn aan het feit dat Parks later een prominenter figuur werd in de beweging en een symbool van verzet tegen discriminatie.

2. Hoe reageerden mensen op de arrestatie van Claudette Colvin?

Veel mensen waren boos en verontwaardigd over de manier waarop Claudette Colvin werd behandeld na haar arrestatie. Haar verhaal was een van de aanleidingen voor de Montgomery-busboycot, die uiteindelijk leidde tot de afschaffing van de segregatiewetten.

3. Wat was de Montgomery-busboycot?

De Montgomery-busboycot was een protestactie tegen de segregatie in het openbaar vervoer in Montgomery, Alabama. Het begon in december 1955 en duurde 381 dagen. Het was een belangrijk moment in de Civil Rights Movement en leidde uiteindelijk tot de afschaffing van de segregatiewetten.

4. Wat is de NAACP?

De National Association for the Advancement of Colored People (NAACP) is een organisatie die zich inzet voor de rechten van Afro-Amerikanen en andere minderheden in de Verenigde Staten. Het werd opgericht in 1909 en heeft sindsdien een belangrijke rol gespeeld in de strijd voor burgerrechten.

Lees ook:   Feyenoorder bedacht scheldwoord ‘hondelul’

5. Waar woont Claudette Colvin nu?

Claudette Colvin woont momenteel in New York.