De tragische afscheidswedstrijd van Johan Cruijff (7 november 1978)

De tragische afscheidswedstrijd van Johan Cruijff (7 november 1978)

Op 7 november 1978 speelde Johan Cruijff zijn afscheidswedstrijd bij Ajax. Het was een emotionele avond waarbij Cruijff voor de laatste keer het shirt van Ajax droeg. De wedstrijd was echter niet alleen emotioneel, maar ook tragisch. In dit artikel zullen we terugblikken op die avond en de gebeurtenissen die hebben geleid tot het tragische einde van de wedstrijd.

De aanloop naar de wedstrijd

De wedstrijd was georganiseerd ter ere van Johan Cruijff, die besloot te stoppen met voetballen op het hoogste niveau. Cruijff had een indrukwekkende carrière bij Ajax en was een van de grootste voetballers aller tijden. De wedstrijd was dan ook een eerbetoon aan zijn carrière.

De wedstrijd werd gespeeld in het oude stadion van Ajax, het Olympisch Stadion. Het stadion was volledig uitverkocht en fans van over de hele wereld waren aanwezig om Cruijff te zien spelen.

De wedstrijd

De wedstrijd begon goed voor Ajax, met Cruijff als aanvoerder. Hij speelde als vanouds en liet zien waarom hij zo’n legende was. Na een paar minuten spelen kwam Ajax op voorsprong dankzij een doelpunt van Gerrie Mühren.

De wedstrijd verliep verder zonder problemen totdat Cruijff geblesseerd raakte na een botsing met een tegenstander. Hij ging naar de kant om behandeld te worden, maar keerde snel terug op het veld om verder te spelen.

Naarmate de wedstrijd vorderde, raakte Cruijff steeds vermoeider. Hij had al een lange carrière achter de rug en deze wedstrijd was erg emotioneel voor hem. Toch bleef hij doorzetten en speelde hij door.

Lees ook:   geluidsdrager speler band fonautograaf grammofoon cd

Het tragische einde van de wedstrijd

Met nog een paar minuten te spelen, kreeg Cruijff de bal op de rand van het strafschopgebied. Hij maakte een paar schijnbewegingen en schoot de bal op doel. De bal ging echter niet in het doel, maar vloog over het doel heen en belandde in het publiek.

Cruijff raakte gefrustreerd en gooide zijn armen in de lucht. Op dat moment zakte hij in elkaar en verloor hij het bewustzijn. Hij werd snel van het veld gedragen en naar het ziekenhuis gebracht.

Later bleek dat Cruijff een hartaanval had gehad en dat hij in het ziekenhuis was overleden. Het was een tragisch einde van een indrukwekkende carrière en een emotionele avond voor alle betrokkenen.

Conclusie

De afscheidswedstrijd van Johan Cruijff zal altijd herinnerd worden als een van de meest tragische momenten in de voetbalgeschiedenis. Het was een emotionele avond waarbij Cruijff voor de laatste keer het shirt van Ajax droeg. Helaas werd deze avond overschaduwd door het tragische einde van de wedstrijd. Johan Cruijff zal echter altijd herinnerd worden als een van de grootste voetballers aller tijden en zijn nalatenschap zal voortleven.

FAQs

1. Wat was de aanleiding voor de afscheidswedstrijd van Johan Cruijff?

De wedstrijd was georganiseerd ter ere van Johan Cruijff, die besloot te stoppen met voetballen op het hoogste niveau.

2. Waar werd de wedstrijd gespeeld?

De wedstrijd werd gespeeld in het oude stadion van Ajax, het Olympisch Stadion.

3. Hoe verliep de wedstrijd?

De wedstrijd begon goed voor Ajax, met Cruijff als aanvoerder. Naarmate de wedstrijd vorderde, raakte Cruijff steeds vermoeider.

Lees ook:   Cubacrisis (1962) – Oorzaken, gevolgen en verloop

4. Wat gebeurde er tijdens de wedstrijd?

Cruijff raakte geblesseerd na een botsing met een tegenstander en zakte later in elkaar na een gefaalde schot op doel.

5. Wat was het tragische einde van de wedstrijd?

Cruijff kreeg een hartaanval en overleed in het ziekenhuis.