De Kerstman, van Odin tot Santa Claus

De Kerstman, van Odin tot Santa Claus

In de tijd van Kerstmis is de Kerstman een zeer bekend figuur. We kennen hem als een vriendelijke, vrolijke man met een lange witte baard, die cadeaus uitdeelt aan kinderen over de hele wereld. Maar waar komt deze traditie eigenlijk vandaan? In dit artikel gaan we terug naar de oorsprong van de Kerstman en ontdekken we hoe hij is geëvolueerd tot de figuur die we vandaag de dag kennen.

1. De oorsprong van de Kerstman

De oorsprong van de Kerstman gaat terug tot in de middeleeuwen, waar hij bekend stond als Sinterklaas. Sinterklaas was een heilige die cadeaus uitdeelde aan kinderen op 6 december, de feestdag van Sint-Nicolaas. In de 16e eeuw werd Sinterklaas geïntroduceerd in Amerika door Nederlandse kolonisten. In de loop der tijd is hij geëvolueerd tot de figuur die we vandaag de dag kennen als de Kerstman.

2. De evolutie van de Kerstman

De Kerstman is geëvolueerd vanuit verschillende culturele tradities en legendes. Een van de belangrijkste invloeden op de moderne Kerstman is Odin, de oppergod van de Vikingen. Odin reed op een achtbenig paard genaamd Sleipnir en had de macht om cadeaus en voedsel uit te delen aan degenen die hem gunstig gezind waren.

Een andere invloed op de moderne Kerstman is de legende van Sinterklaas. Sinterklaas werd in Amerika omgevormd tot de Kerstman en kreeg een aantal nieuwe kenmerken, zoals zijn rode pak en zijn slee die werd voortgetrokken door rendieren.

In de jaren 30 van de vorige eeuw kreeg de Kerstman zijn moderne uiterlijk, compleet met zijn lange witte baard en zijn bolle buik. Deze evolutie van de Kerstman heeft ervoor gezorgd dat hij een van de meest herkenbare figuren ter wereld is geworden.

Lees ook:   Dat zet geen zoden aan de dijk – Betekenis en herkomst

3. De rol van de Kerstman in de moderne wereld

De Kerstman speelt een belangrijke rol in de moderne wereld vanwege zijn associatie met Kerstmis. Kerstmis is een van de belangrijkste feestdagen in de westerse wereld en wordt gevierd door miljoenen mensen over de hele wereld. De Kerstman is een symbool van vreugde en cadeaus, en zijn aanwezigheid op Kerstmis zorgt voor een gevoel van saamhorigheid en gemeenschap.

4. FAQ’s over de Kerstman

Q: Waarom draagt de Kerstman een rode jas?
A: De rode jas van de Kerstman is geïnspireerd op de kleding van Sinterklaas, die ook een rode mantel droeg.

Q: Waarom heeft de Kerstman een lange witte baard?
A: De lange witte baard van de Kerstman is een symbool van wijsheid en ouderdom.

Q: Waarom rijdt de Kerstman op een slee?
A: De slee van de Kerstman is geïnspireerd op de slee van Sinterklaas, die ook een vervoermiddel had om cadeaus te bezorgen.

Q: Hoeveel rendieren trekt de slee van de Kerstman?
A: De slee van de Kerstman wordt voortgetrokken door acht rendieren.

Q: Waarom draagt de Kerstman een muts?
A: De muts van de Kerstman is geïnspireerd op de muts die Sinterklaas droeg.

Conclusie

De Kerstman is een figuur die diep geworteld is in onze culturele geschiedenis. Zijn oorsprong gaat terug tot in de middeleeuwen en hij heeft zich geëvolueerd vanuit verschillende culturele tradities en legendes. Vandaag de dag is de Kerstman een van de meest herkenbare figuren ter wereld en speelt hij een belangrijke rol in onze moderne samenleving.