De Golfoorlog (1990-1991) en operatie Desert Storm

De Golfoorlog (1990-1991) en operatie Desert Storm

In 1990 werd er een militaire operatie gestart tegen Irak, genaamd Desert Shield. Dit was een reactie op de invasie van Koeweit door het Iraakse leger. De Verenigde Staten en een coalitie van andere landen, waaronder Nederland, besloten om Irak te verdrijven uit Koeweit. Dit leidde tot een oorlog die bekend staat als de Golfoorlog. In deze oorlog werden gevechten geleverd tussen de Iraakse en de geallieerde troepen. De oorlog duurde van 1990 tot 1991 en werd beëindigd door middel van operatie Desert Storm.

De aanleiding voor de Golfoorlog

In augustus 1990 viel Irak Koeweit binnen en bezette het land. De Verenigde Naties veroordeelden deze invasie en riepen op tot een onmiddellijke terugtrekking van de Iraakse troepen. Door de bezetting van Koeweit kreeg Irak controle over de olievoorraden in de regio, wat leidde tot bezorgdheid bij de Verenigde Staten en andere landen die afhankelijk waren van deze olie.

De internationale reactie

De Verenigde Staten en andere landen besloten om Irak te verdrijven uit Koeweit en stuurden troepen naar de regio. Dit leidde tot de start van operatie Desert Shield, waarbij geallieerde troepen werden ingezet om de Iraakse troepen te verdrijven uit Koeweit. De Verenigde Naties steunden deze actie en namen een resolutie aan waarin het gebruik van geweld tegen Irak werd toegestaan.

De oorlog

De oorlog begon op 17 januari 1991 met de start van operatie Desert Storm. Bij deze operatie werden luchtaanvallen uitgevoerd op Iraakse doelen. Na deze luchtaanvallen begonnen de grondtroepen met hun opmars naar Koeweit. De gevechten waren hevig en beide partijen leden verliezen. Uiteindelijk slaagden de geallieerde troepen erin om de Iraakse troepen te verdrijven uit Koeweit.

Lees ook:   De sportieve derby – Herkomst van het begrip

De gevolgen

Na de oorlog werd er een staakt-het-vuren overeengekomen. Irak werd gedwongen om zich terug te trekken uit Koeweit en er werden sancties opgelegd aan het land. De oorlog had grote gevolgen voor Irak en de regio. Veel infrastructuur was beschadigd en er waren veel slachtoffers gevallen. Ook de economie van Irak werd zwaar getroffen door de sancties die werden opgelegd.

FAQs

Wat was de Golfoorlog?

De Golfoorlog was een oorlog die werd uitgevochten tussen een coalitie van landen, waaronder de Verenigde Staten en Nederland, en Irak. De oorlog begon in 1990 en duurde tot 1991.

Wat was de aanleiding voor de Golfoorlog?

De aanleiding voor de Golfoorlog was de invasie van Koeweit door het Iraakse leger in augustus 1990. Hierdoor kreeg Irak controle over de olievoorraden in de regio.

Wat was operatie Desert Storm?

Operatie Desert Storm was de grondoffensieve fase van de Golfoorlog. Bij deze operatie werden de Iraakse troepen verdreven uit Koeweit.

Wat waren de gevolgen van de Golfoorlog?

De Golfoorlog had grote gevolgen voor Irak en de regio. Veel infrastructuur was beschadigd en er waren veel slachtoffers gevallen. Ook de economie van Irak werd zwaar getroffen door de sancties die werden opgelegd.

Hoe lang duurde de Golfoorlog?

De Golfoorlog duurde van 1990 tot 1991.

Conclusie

De Golfoorlog en operatie Desert Storm waren een reactie op de invasie van Koeweit door Irak. De oorlog werd uitgevochten tussen een coalitie van landen, waaronder Nederland, en Irak. Na de oorlog werden sancties opgelegd aan Irak en was er veel schade aangericht aan de regio. De Golfoorlog had grote gevolgen voor Irak en de regio en zal altijd herinnerd worden als een belangrijk moment in de geschiedenis.