De geschiedenis van Sinterklaas

De geschiedenis van Sinterklaas

De feestdagen staan weer voor de deur en dat betekent dat het tijd is voor cadeautjes, gezelligheid en natuurlijk Sinterklaas. Maar wat is de geschiedenis achter deze traditie? In deze long form article nemen we je mee door de geschiedenis van Sinterklaas, van zijn oorsprong tot hoe we het vandaag de dag vieren.

De oorsprong van Sinterklaas

Sinterklaas heeft zijn oorsprong in de katholieke kerk en is gebaseerd op de heilige Sint Nicolaas. Deze heilige werd in de derde eeuw geboren in het toenmalige Griekenland en staat bekend om zijn goede daden. Zo zou hij onder andere gouden munten hebben geschonken aan de armen en scholieren hebben geholpen met het betalen van hun studie.

Na zijn dood werd Sint Nicolaas heilig verklaard en zo ontstond de traditie van Sinterklaas. In Nederland begon men in de twaalfde eeuw met het vieren van Sinterklaas, waarbij de heilige werd vereerd als beschermheilige van kinderen en zeelieden.

Hoe werd Sinterklaas gevierd?

In de middeleeuwen werd Sinterklaas voornamelijk gevierd door de katholieke kerk en was het een feest dat vooral in de kloosters werd gevierd. Hierbij werd de heilige vereerd en werden er liederen gezongen en verhalen verteld over zijn goede daden.

In de zestiende eeuw werd Sinterklaas ook buiten de kerk gevierd en werd het een feest dat vooral gericht was op kinderen. Er werden toen al cadeautjes gegeven en er werden gedichten geschreven om elkaar te verrassen. Ook werd er toen al pepernoten gegeten, wat tot op de dag van vandaag een traditie is gebleven.

Lees ook:   De merkwaardige Songfestival-overwinning van Lenny Kuhr

De intocht van Sinterklaas

Eén van de bekendste tradities rondom Sinterklaas is de jaarlijkse intocht. Deze traditie begon in Nederland in 1888, toen Sinterklaas voor het eerst met een stoomboot aankwam in Amsterdam. Sindsdien is de intocht uitgegroeid tot een groots spektakel waarbij Sinterklaas door het hele land wordt verwelkomd.

Tijdens de intocht wordt Sinterklaas vergezeld door zijn Pieten, die cadeautjes uitdelen en pepernoten strooien. De Pieten zijn gekleed in kleurrijke pakken en hebben zwarte gezichten met roetvegen, wat tegenwoordig soms tot discussie leidt.

Sinterklaas vandaag de dag

Hoewel Sinterklaas nog steeds voornamelijk in Nederland wordt gevierd, zijn er ook in België, Suriname en enkele andere landen vergelijkbare feesten. In Nederland wordt Sinterklaas gevierd op 5 december, de verjaardag van de heilige. Op deze dag komen families bij elkaar om cadeautjes uit te wisselen en te genieten van lekkernijen als pepernoten, marsepein en speculaas.

De traditie van Sinterklaas is de afgelopen jaren wel veranderd. Zo zijn er discussies over de zwarte Pieten en wordt er steeds meer rekening gehouden met kinderen die geen Sinterklaas vieren. Ook zijn er alternatieve feesten ontstaan, zoals het vieren van Sinterklaas zonder Pieten of het vieren van het Amerikaanse feest Halloween.

Conclusie

Sinterklaas is een traditie met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de derde eeuw. Van een feest dat voornamelijk in de kerk werd gevierd is het uitgegroeid tot een groots spektakel met een jaarlijkse intocht en cadeautjes voor kinderen. Hoewel de traditie de afgelopen jaren wel veranderd is, blijft Sinterklaas voor veel mensen een belangrijk feest dat ze graag vieren met hun familie en vrienden.

Lees ook:   Léon Degrelle: de Führer uit Bouillon

FAQs

1. Waar komt het woord Sinterklaas vandaan?

Het woord Sinterklaas is een verbastering van Sint Nicolaas, de heilige waarop de traditie is gebaseerd.

2. Waarom hebben de Pieten zwarte gezichten?

De Pieten hebben zwarte gezichten omdat ze door schoorstenen klimmen om cadeautjes te bezorgen. De zwarte vegen op hun gezicht komen van het roet.

3. Hoe wordt Sinterklaas gevierd in België?

In België wordt Sinterklaas voornamelijk gevierd op 6 december, de dag na de verjaardag van de heilige. Ook hier worden cadeautjes uitgewisseld en wordt er veel lekkers gegeten.

4. Waarom zijn er discussies over de zwarte Pieten?

Er zijn discussies over de zwarte Pieten omdat sommige mensen vinden dat het een racistisch stereotype is. Er zijn daarom steeds meer alternatieve Pieten, zoals roetveegpieten of regenboogpieten.

5. Wat is het verband tussen Sinterklaas en kerst?

Er is geen direct verband tussen Sinterklaas en kerst, al worden beide feesten wel vaak in dezelfde periode gevierd. Kerst is van oorsprong een christelijk feest terwijl Sinterklaas zijn oorsprong heeft in de katholieke kerk.