De Blauwvingers van Zwolle

De Blauwvingers van Zwolle

Zwolle is een stad in het oosten van Nederland en heeft een bijzondere bijnaam: de Blauwvingers. Deze bijnaam klinkt misschien vreemd, maar heeft een interessante geschiedenis. In dit artikel zullen we de oorsprong van deze bijnaam uitleggen en meer vertellen over de geschiedenis van Zwolle.

De geschiedenis van Zwolle

Zwolle is een oude stad en werd voor het eerst genoemd in de 9e eeuw. Het was toen nog een klein dorpje aan de rivier de IJssel. In de Middeleeuwen groeide Zwolle uit tot een belangrijke handelsstad en kreeg het stadsrechten in de 14e eeuw. In de 16e eeuw werd Zwolle protestants tijdens de Reformatie.

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd Zwolle belegerd door de Spanjaarden, maar de stad hield stand. In de 17e eeuw werd Zwolle een belangrijk centrum van de boekdrukkunst. In de 19e eeuw werd de stad een belangrijk knooppunt van spoorwegen.

De oorsprong van de bijnaam Blauwvingers

De bijnaam Blauwvingers heeft te maken met een legende uit de 16e eeuw. Het verhaal gaat dat de Zwollenaren tijdens een belegering van de stad hun handen blauw verfden om zo de vijand te misleiden. De vijand dacht dat de Zwollenaren ziek waren en trok weg. Sindsdien worden de Zwollenaren Blauwvingers genoemd.

De betekenis van de bijnaam Blauwvingers

De bijnaam Blauwvingers wordt door de Zwollenaren gezien als een eretitel. Het staat voor slimheid en vindingrijkheid. Ook wordt de bijnaam gezien als een symbool van de vrijheid van de stad.

Bezienswaardigheden in Zwolle

Zwolle heeft een rijke geschiedenis en veel mooie bezienswaardigheden. Enkele hoogtepunten zijn:

Lees ook:   Anarchisme – Betekenis van de term

De Sassenpoort

De Sassenpoort is een middeleeuwse stadspoort uit de 14e eeuw. Het is een van de best bewaarde stadspoorten van Nederland.

De Grote Kerk

De Grote Kerk is een imposante kerk uit de 15e eeuw. Het heeft een prachtig interieur met veel verschillende kunstwerken.

Het Stedelijk Museum Zwolle

Het Stedelijk Museum Zwolle heeft een uitgebreide collectie kunst en voorwerpen uit de geschiedenis van Zwolle.

Conclusie

Zwolle is een stad met een rijke geschiedenis en een bijzondere bijnaam: de Blauwvingers. De oorsprong van deze bijnaam ligt in een legende uit de 16e eeuw. Tegenwoordig wordt de bijnaam gezien als een eretitel en symbool van de vrijheid van de stad. Zwolle heeft vele mooie bezienswaardigheden die zeker een bezoek waard zijn.

FAQs

Wat is de betekenis van de bijnaam Blauwvingers?

De bijnaam Blauwvingers staat voor slimheid en vindingrijkheid. Ook wordt het gezien als een symbool van de vrijheid van de stad.

Hoe oud is Zwolle?

Zwolle werd voor het eerst genoemd in de 9e eeuw en kreeg stadsrechten in de 14e eeuw.

Wat zijn enkele bezienswaardigheden in Zwolle?

Enkele bezienswaardigheden in Zwolle zijn de Sassenpoort, de Grote Kerk en het Stedelijk Museum Zwolle.

Waarom wordt Zwolle de Blauwvingers genoemd?

Zwolle wordt de Blauwvingers genoemd vanwege een legende uit de 16e eeuw waarin de Zwollenaren hun handen blauw verfden om de vijand te misleiden.

Wat is de geschiedenis van Zwolle?

Zwolle heeft een rijke geschiedenis als belangrijke handelsstad en centrum van de boekdrukkunst. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd de stad belegerd, maar hield stand. In de 19e eeuw werd Zwolle een belangrijk knooppunt van spoorwegen.