Dat gaat van een leien dakje – Herkomst uitdrukking

Dat gaat van een leien dakje – Herkomst uitdrukking

De uitdrukking “dat gaat van een leien dakje” wordt vaak gebruikt om aan te geven dat iets heel gemakkelijk of soepel verloopt. Maar waar komt deze uitdrukking eigenlijk vandaan? In dit artikel gaan we dieper in op de herkomst van deze bekende uitdrukking.

De oorsprong van de uitdrukking

De uitdrukking “dat gaat van een leien dakje” vindt zijn oorsprong in de bouw. Vroeger werden daken vaak bedekt met leien, platte stenen die als dakbedekking dienden. Als de leien goed werden gelegd, dan gleed het regenwater er soepel vanaf. Een dak dat van leien was voorzien, werd dan ook gezien als een kwalitatief hoogstaand dak dat goed was gebouwd.

Later werd de uitdrukking gebruikt om aan te geven dat iets goed verliep en zonder problemen verliep. Het heeft dus eigenlijk niets te maken met de dakbedekking zelf, maar meer met het idee dat als iets goed is gebouwd, het soepel functioneert.

De betekenis van de uitdrukking

Wanneer we zeggen dat iets “van een leien dakje gaat”, dan bedoelen we dat iets heel soepel verloopt, zonder problemen of obstakels. Het kan bijvoorbeeld gaan om een project op het werk dat zonder problemen verloopt, of om een vakantie die vlekkeloos verloopt. Het is een positieve uitdrukking die aangeeft dat alles goed gaat.

Veelgestelde vragen over de uitdrukking

Wat is de herkomst van de uitdrukking?

De uitdrukking “dat gaat van een leien dakje” vindt zijn oorsprong in de bouw, waarbij daken werden bedekt met leien.

Lees ook:   Dragonder (betekenis) – Infanterist te paard

Wat betekent de uitdrukking?

Als we zeggen dat iets “van een leien dakje gaat”, dan bedoelen we dat iets heel soepel verloopt, zonder problemen of obstakels.

Is de uitdrukking nog steeds in gebruik?

Ja, de uitdrukking wordt nog steeds vaak gebruikt om aan te geven dat iets goed verloopt.

Wordt de uitdrukking ook in andere talen gebruikt?

Ja, de uitdrukking bestaat ook in andere talen. In het Engels wordt bijvoorbeeld vaak gezegd “it’s a piece of cake”, wat dezelfde betekenis heeft als “dat gaat van een leien dakje”.

Kan de uitdrukking ook negatief gebruikt worden?

Nee, de uitdrukking heeft een positieve connotatie en wordt dus alleen gebruikt om aan te geven dat iets goed verloopt.

Conclusie

De uitdrukking “dat gaat van een leien dakje” is een bekende uitdrukking die nog steeds veel gebruikt wordt. De herkomst van de uitdrukking ligt in de bouw, waarbij daken bedekt werden met leien. Tegenwoordig wordt de uitdrukking gebruikt om aan te geven dat iets heel soepel verloopt, zonder problemen of obstakels.