‘Cher Ami’, de postduif die het Croix de Guerre kreeg

‘Cher Ami’, de postduif die het Croix de Guerre kreeg

De Eerste Wereldoorlog was een tijd van verwoesting en verlies. Miljoenen mensen verloren het leven, maar ook dieren speelden een belangrijke rol in deze oorlog. Eén van die dieren was ‘Cher Ami’, een dappere postduif die het Croix de Guerre, een Franse militaire onderscheiding, ontving voor zijn moedige daden tijdens de oorlog.

De rol van postduiven in de Eerste Wereldoorlog

In een tijd waarin communicatiemiddelen zoals telefoons en radiosystemen nog niet zo geavanceerd waren als vandaag de dag, speelden postduiven een cruciale rol in de communicatie tussen soldaten aan het front en hun commandanten. Deze slimme en betrouwbare vogels waren in staat om belangrijke boodschappen over grote afstanden te vervoeren, zelfs onder gevaarlijke omstandigheden.

De heldendaden van Cher Ami

Cher Ami was een van de vele postduiven die tijdens de Eerste Wereldoorlog werd ingezet. Hij was eigendom van het Amerikaanse leger en diende als koerierduif in Frankrijk. Op 3 oktober 1918 voerde hij een levensgevaarlijke missie uit.

Het Amerikaanse leger was omsingeld door Duitse troepen in het Argonne Forest. De soldaten waren omsingeld en hadden dringend hulp nodig. Cher Ami werd eropuit gestuurd om een bericht naar het hoofdkwartier te brengen en om luchtsteun te vragen. Hij werd vastgemaakt aan een buis met daarin het bericht, en werd de lucht in gestuurd.

Tijdens zijn vlucht werd Cher Ami echter geraakt door vijandelijk vuur. Een kogel doorboorde zijn borst, een poot werd afgerukt en zijn oog raakte zwaar beschadigd. Ondanks zijn verwondingen zette hij dapper door en slaagde erin om zijn bestemming te bereiken.

Lees ook:   Slavernij, is dat eigenlijk wel toegestaan?

De postduif die het tij keerde

De boodschap die Cher Ami bij zich droeg, redde het leven van bijna 200 soldaten. Dankzij zijn bericht werd er luchtsteun gestuurd en konden de omsingelde troepen zichzelf redden. Cher Ami werd een symbool van moed en doorzettingsvermogen.

Na zijn heldhaftige actie werd Cher Ami geëerd met het Croix de Guerre, een hoge Franse onderscheiding voor militaire dieren. Hij werd gezien als een held en kreeg zelfs een kunstmatige poot om zijn verminkte poot te vervangen.

FAQs

1. Wat is het Croix de Guerre?

Het Croix de Guerre is een Franse militaire onderscheiding die wordt uitgereikt aan individuen of eenheden die zich onderscheiden hebben in oorlogstijd. Het is een teken van moed en heldhaftigheid.

2. Hoeveel postduiven werden er tijdens de Eerste Wereldoorlog ingezet?

Naar schatting werden er tijdens de Eerste Wereldoorlog meer dan 100.000 postduiven ingezet door verschillende legers.

3. Wat gebeurde er met Cher Ami na de oorlog?

Na de oorlog werd Cher Ami tentoongesteld in het Smithsonian Institution in de Verenigde Staten. Hij stierf op 13 juni 1919 door de verwondingen die hij had opgelopen tijdens zijn heldhaftige vlucht.

4. Zijn er nog andere dieren geëerd met het Croix de Guerre?

Ja, naast Cher Ami werden ook andere dieren geëerd met het Croix de Guerre, zoals honden, paarden en ezels die een belangrijke rol speelden tijdens de oorlog.

5. Hoe lang duurde de Eerste Wereldoorlog?

De Eerste Wereldoorlog duurde van 28 juli 1914 tot 11 november 1918, bijna vier jaar lang.

Lees ook:   cornelis de houtman

In conclusie is Cher Ami een voorbeeld van de vele dieren die tijdens de Eerste Wereldoorlog een belangrijke rol speelden. Zijn moedige vlucht en de boodschap die hij overbracht, hebben het leven van veel soldaten gered. Cher Ami zal voor altijd herinnerd worden als een dappere postduif die zijn leven waagde om anderen te redden.