Bloedgabbers – De criminele jaren 1977-1982

Bloedgabbers – De criminele jaren 1977-1982

De jaren 70 en 80 waren een turbulente tijd in Nederland. Terwijl de punkbeweging zich verspreidde en de economie opbloeide, kende ons land ook een duistere kant. Een van de beruchtste criminele bendes in Nederland was de Bloedgabbers. Deze groep van gewelddadige criminelen terroriseerde Amsterdam en omgeving tussen 1977 en 1982. In dit artikel duiken we dieper in op deze periode en de daden van de Bloedgabbers.

Wie waren de Bloedgabbers?

De Bloedgabbers waren een groep van ongeveer 15 criminelen, voornamelijk afkomstig uit Amsterdam en omgeving. De groep werd geleid door Klaas Bruinsma, die later uit zou groeien tot een van de meest beruchte criminelen van Nederland. De Bloedgabbers hadden geen specifieke doelen of politieke motieven. Hun enige doel was om zoveel mogelijk geld te verdienen, vaak door middel van gewelddadige overvallen en afpersing.

De misdaden van de Bloedgabbers

De Bloedgabbers waren berucht vanwege hun gewelddadige misdaden. Ze pleegden talloze overvallen op banken, juweliers en geldtransporten. Vaak gingen ze hierbij uiterst gewelddadig te werk, waarbij ze niet schuwden om geweld te gebruiken tegen de slachtoffers. Ook waren ze berucht om hun afpersingspraktijken. Ze richtten zich vooral op drugsdealers en andere criminelen, die ze dwongen om beschermingsgeld te betalen.

De opkomst en ondergang van de Bloedgabbers

De Bloedgabbers werden steeds gewelddadiger en brutaler in hun misdaden, waardoor de politie zich steeds meer op hen ging focussen. In 1982 kwam het tot een grote confrontatie tussen de Bloedgabbers en de politie, waarbij verschillende leden van de groep werden gearresteerd. Dit was het begin van het einde voor de Bloedgabbers. In de daaropvolgende jaren werden steeds meer leden van de groep gearresteerd en veroordeeld. Klaas Bruinsma, de leider van de groep, werd in 1991 vermoord.

Lees ook:   Spaans benauwd - Herkomst van het gezegde

FAQs

Wie waren de Bloedgabbers?

De Bloedgabbers waren een groep van ongeveer 15 criminelen, voornamelijk afkomstig uit Amsterdam en omgeving. De groep werd geleid door Klaas Bruinsma.

Wat waren de misdaden van de Bloedgabbers?

De Bloedgabbers pleegden talloze overvallen op banken, juweliers en geldtransporten. Ook waren ze berucht om hun afpersingspraktijken.

Hoe kwam er een einde aan de Bloedgabbers?

In 1982 kwam het tot een grote confrontatie tussen de Bloedgabbers en de politie, waarbij verschillende leden van de groep werden gearresteerd. In de daaropvolgende jaren werden steeds meer leden van de groep gearresteerd en veroordeeld.

Wie was Klaas Bruinsma?

Klaas Bruinsma was de leider van de Bloedgabbers. Later groeide hij uit tot een van de meest beruchte criminelen van Nederland.

Wat was het doel van de Bloedgabbers?

Het doel van de Bloedgabbers was om zoveel mogelijk geld te verdienen, vaak door middel van gewelddadige overvallen en afpersing.

Conclusie

De criminele jaren 1977-1982 waren een donkere periode in de geschiedenis van Nederland. De Bloedgabbers waren een van de meest beruchte criminele bendes van die tijd, die zich vooral richtten op gewelddadige overvallen en afpersing. Gelukkig kwam er in 1982 een einde aan hun praktijken, maar de herinnering aan deze beruchte groep blijft nog altijd voortleven.