belgie manneken pis

België Manneken Pis: Het Verhaal Achter Het Beroemde Belgische Beeldje

België, het land van chocolade, bier en frietjes, heeft een andere beroemde attractie die toeristen van over de hele wereld trekt: het Manneken Pis-beeldje. Dit kleine standbeeld van een plassend jongetje is een iconisch symbool van Brussel en de Belgische cultuur. In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis van het Manneken Pis-beeldje, de betekenis ervan en de verhalen die eromheen zijn ontstaan.

Geschiedenis van het Manneken Pis-beeldje

Het Manneken Pis-beeldje dateert uit de 15e eeuw en is gemaakt door de Brusselse beeldhouwer Hieronymus Duquesnoy. Het is gemaakt van brons en is slechts 61 cm hoog. Het beeldje staat op een fontein en werd oorspronkelijk gebruikt als drinkwaterbron voor de inwoners van de stad.

In de loop der jaren kreeg het Manneken Pis-beeldje steeds meer aandacht van toeristen en werd het een symbool van de stad Brussel. Tijdens speciale evenementen en feestdagen wordt het beeldje aangekleed in kostuums, die vaak door verschillende landen en organisaties worden geschonken. Er is zelfs een museum gewijd aan het Manneken Pis-beeldje in Brussel, waar je meer kunt leren over de geschiedenis ervan.

Betekenis van het Manneken Pis-beeldje

Het Manneken Pis-beeldje heeft verschillende betekenissen, afhankelijk van wie je het vraagt. Sommigen geloven dat het beeldje een symbool is van de Brusselse vrijgevigheid en gastvrijheid, terwijl anderen denken dat het een symbool is van de Brusselse ondeugendheid en humor.

Een andere populaire theorie is dat het beeldje een eerbetoon is aan een jongen die de stad in de 14e eeuw heeft gered van een invasie van vijandelijke troepen. Volgens de legende plaste de jongen op de lont van een explosief, waardoor de vijandelijke troepen werden afgeschrikt en de stad werd gered. Het Manneken Pis-beeldje zou een symbool zijn van deze moedige daad.

Lees ook:   Sportjournalist Bob Spaak (93) overleden

Verhalen rondom het Manneken Pis-beeldje

Er zijn talloze verhalen en legendes rondom het Manneken Pis-beeldje. Eén daarvan gaat over een Engelse soldaat die tijdens de Slag bij Waterloo het Manneken Pis-beeldje redde van vernietiging door de Franse troepen. Als dank kreeg hij een kostuum voor het beeldje, dat nog steeds te zien is in het Museum van de Stad Brussel.

Een ander verhaal gaat over een jongen die werd gestraft door zijn ouders omdat hij te veel bier had gedronken. Als straf moest hij de hele nacht staan plassen op een fontein in de stad. Het Manneken Pis-beeldje zou een eerbetoon zijn aan deze jongen en zijn ongewone straf.

FAQ’s

1. Wat is het Manneken Pis-beeldje?
Het Manneken Pis-beeldje is een bronsen standbeeld van een plassend jongetje, gelegen in Brussel, België.

2. Wie heeft het Manneken Pis-beeldje gemaakt?
Het Manneken Pis-beeldje is gemaakt door de Brusselse beeldhouwer Hieronymus Duquesnoy.

3. Wat is de betekenis van het Manneken Pis-beeldje?
Het Manneken Pis-beeldje heeft verschillende betekenissen, afhankelijk van wie je het vraagt. Sommigen geloven dat het een symbool is van de Brusselse vrijgevigheid en gastvrijheid, terwijl anderen denken dat het een symbool is van de Brusselse ondeugendheid en humor.

4. Wat is de geschiedenis van het Manneken Pis-beeldje?
Het Manneken Pis-beeldje dateert uit de 15e eeuw en werd oorspronkelijk gebruikt als drinkwaterbron voor de inwoners van Brussel. In de loop der jaren kreeg het beeldje steeds meer aandacht van toeristen en werd het een symbool van de stad.

5. Wat zijn enkele verhalen rondom het Manneken Pis-beeldje?
Er zijn talloze verhalen en legendes rondom het Manneken Pis-beeldje. Eén daarvan gaat over een jongen die de stad in de 14e eeuw heeft gered van een invasie van vijandelijke troepen door op de lont van een explosief te plassen.

Lees ook:   Settebello: Italiaanse designtrein uit de jaren 50

Conclusie

Het Manneken Pis-beeldje is een van de meest iconische symbolen van België en trekt jaarlijks duizenden toeristen naar Brussel. Het beeldje heeft een rijke geschiedenis en betekenis, en is het onderwerp van vele verhalen en legendes. Of je het nu ziet als een symbool van vrijgevigheid, ondeugendheid of moed, het Manneken Pis-beeldje blijft een belangrijk onderdeel van de Belgische cultuur en geschiedenis.