Beeld voor verzetsheldin Truus Wijsmuller-Meijer

Beeld voor verzetsheldin Truus Wijsmuller-Meijer

Truus Wijsmuller-Meijer was een Nederlandse vrouw die tijdens de Tweede Wereldoorlog honderden Joodse kinderen redde van de nazi’s. Ze was een ware verzetsheldin en wordt tot op de dag van vandaag geëerd voor haar moedige daden. Onlangs werd er een beeld onthuld ter ere van haar in Amsterdam. In dit artikel gaan we dieper in op het leven van Truus Wijsmuller-Meijer en haar heldhaftige daden tijdens de oorlog.

Wie was Truus Wijsmuller-Meijer?

Truus Wijsmuller-Meijer werd geboren op 21 augustus 1896 in Alkmaar. Ze was een dochter van een rijke familie en studeerde aan de Rijkskweekschool voor Onderwijzers in Haarlem. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was ze actief betrokken bij hulpverlening aan Belgische vluchtelingen. In 1923 trouwde ze met de Joodse arts Joop Wijsmuller en samen kregen ze twee kinderen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zette Truus Wijsmuller-Meijer zich in voor de redding van Joodse kinderen. Ze werkte samen met de Nederlandse Vereniging voor Kinderredding en wist honderden kinderen te redden door ze naar Engeland te smokkelen. Ze deed dit onder andere door de kinderen te verstoppen in rugzakken en koffers en ze vervolgens op de trein te zetten naar IJmuiden. Vanuit daar werden ze met boten naar Engeland gebracht.

Het initiatief om een beeld voor Truus Wijsmuller-Meijer te maken

In 2018 werd er een petitie gestart om een standbeeld te maken ter ere van Truus Wijsmuller-Meijer. De petitie werd gesteund door duizenden mensen en uiteindelijk werd besloten om het beeld te plaatsen in Amsterdam, de stad waar Truus Wijsmuller-Meijer woonde en werkte. Het beeld werd gemaakt door kunstenaar Saskia Lensink en toont Truus Wijsmuller-Meijer met een koffer waarin ze een kind verstopt heeft.

Lees ook:   Grosso modo - Betekenis | Historiek

De onthulling van het beeld

Op 7 april 2021 werd het standbeeld onthuld in Amsterdam. Het werd geplaatst op de Plantage Middenlaan, op steenworp afstand van het Verzetsmuseum. De onthulling werd bijgewoond door burgemeester Femke Halsema en enkele nabestaanden van Truus Wijsmuller-Meijer. Het beeld werd met veel enthousiasme ontvangen door het publiek en wordt gezien als een belangrijke herinnering aan de moedige daden van Truus Wijsmuller-Meijer tijdens de Tweede Wereldoorlog.

FAQs

1. Hoeveel kinderen heeft Truus Wijsmuller-Meijer gered?

Het exacte aantal is niet bekend, maar het wordt geschat op enkele honderden kinderen.

2. Hoe werd Truus Wijsmuller-Meijer bekend?

Truus Wijsmuller-Meijer werd bekend vanwege haar werk voor de Nederlandse Vereniging voor Kinderredding tijdens de Tweede Wereldoorlog.

3. Waarom werd het beeld van Truus Wijsmuller-Meijer in Amsterdam geplaatst?

Truus Wijsmuller-Meijer woonde en werkte in Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog, vandaar dat er besloten is om het beeld daar te plaatsen.

4. Wie heeft het initiatief genomen om het beeld te maken?

Er werd een petitie gestart door een groep mensen die vonden dat Truus Wijsmuller-Meijer geëerd moest worden met een standbeeld. Uiteindelijk is het initiatief overgenomen door de gemeente Amsterdam.

5. Wie heeft het beeld van Truus Wijsmuller-Meijer gemaakt?

Het beeld is gemaakt door de Nederlandse kunstenaar Saskia Lensink.

Conclusie

Truus Wijsmuller-Meijer was een moedige vrouw die tijdens de Tweede Wereldoorlog honderden Joodse kinderen redde van de nazi’s. Haar heldhaftige daden worden nog altijd geëerd, onder andere door het plaatsen van een standbeeld in Amsterdam. Het beeld herinnert ons aan de moed en het doorzettingsvermogen van Truus Wijsmuller-Meijer en is een belangrijke herinnering aan de verschrikkingen van de oorlog.