Anubis – De Egyptische jakhalsgod

Anubis – De Egyptische jakhalsgod

Anubis is een van de meest fascinerende goden van het Oude Egypte. Hij was een belangrijke godheid, bekend als de beschermer van de doden en de god van de mummificatie. In deze uitgebreide gids zullen we de ware aard van Anubis, zijn mythen, symboliek, en zijn rol in de oude Egyptische samenleving bespreken.

Wie was Anubis?

Anubis was een van de belangrijkste goden in het Oude Egypte. Hij werd afgebeeld als een jakhals of een man met het hoofd van een jakhals. Zijn symboliek is gebaseerd op de jakhals, die in het Oude Egypte werd gezien als een aaseter en een dier dat geassocieerd werd met de dood en de onderwereld. Anubis werd ook geassocieerd met de ster Sirius, die opkwam aan het begin van de overstroming van de Nijl, wat de wedergeboorte van de natuur symboliseerde.

In de oude Egyptische samenleving werd Anubis beschouwd als de god van de doden en de mummificatie. Hij speelde een belangrijke rol in het proces van de voorbereiding van de overledene voor de reis naar het hiernamaals. Anubis was verantwoordelijk voor het wegen van het hart van de overledene tegen de veer van Ma’at, de godin van de waarheid. Als het hart te zwaar was, werd de overledene veroordeeld tot de onderwereld.

Anubis en zijn mythen

Er zijn verschillende mythen en verhalen die aan Anubis zijn toegeschreven. Een van de bekendste mythen is het verhaal van Osiris, de god van de dood en de onderwereld, en zijn broer Set, de god van chaos en vernietiging. Set was jaloers op Osiris en vermoordde hem, waarna hij zijn lichaam in stukken sneed en verspreidde over het land. Anubis hielp Isis, de vrouw van Osiris, om zijn lichaamsdelen terug te vinden en hem weer tot leven te wekken.

Lees ook:   Hare Krishna – Betekenis en kenmerken

Een andere mythe die aan Anubis is toegeschreven, is het verhaal van de zonnegod Ra. Ra daalde af naar de onderwereld om te zien wat er gebeurde met de overledenen. Anubis was verantwoordelijk voor het begeleiden van Ra door de onderwereld en het geven van instructies over hoe de doden voorbereid moesten worden op hun reis naar het hiernamaals.

Symboliek van Anubis

De symboliek van Anubis is gebaseerd op de jakhals, die in het Oude Egypte werd gezien als een aaseter en een dier dat geassocieerd werd met de dood en de onderwereld. Anubis werd afgebeeld als een jakhals of een man met het hoofd van een jakhals. Hij werd ook vaak afgebeeld met de Ankh, het symbool van het eeuwige leven.

Anubis werd geassocieerd met de ster Sirius, die opkwam aan het begin van de overstroming van de Nijl, wat de wedergeboorte van de natuur symboliseerde. Dit symboliseerde zijn rol als de god van de wedergeboorte en de beschermer van de doden.

Rol van Anubis in de oude Egyptische samenleving

Anubis speelde een belangrijke rol in de oude Egyptische samenleving. Hij was de god van de doden en de mummificatie en was verantwoordelijk voor het proces van de voorbereiding van de overledene voor de reis naar het hiernamaals. Anubis was ook de beschermer van de graven en de begraafplaatsen en werd gezien als een belangrijke godheid in de oude Egyptische religie.

FAQs

1. Waarom werd Anubis geassocieerd met de jakhals?

Anubis werd geassocieerd met de jakhals vanwege de symboliek van de jakhals in het Oude Egypte als aaseter en dier dat geassocieerd werd met de dood en de onderwereld.

Lees ook:   Iets op je conto kunnen schrijven – Betekenis en herkomst

2. Wat was de rol van Anubis in de oude Egyptische samenleving?

Anubis was de god van de doden en de mummificatie en was verantwoordelijk voor het proces van de voorbereiding van de overledene voor de reis naar het hiernamaals.

3. Wat was de symboliek van Anubis?

De symboliek van Anubis was gebaseerd op de jakhals, die in het Oude Egypte werd gezien als een aaseter en een dier dat geassocieerd werd met de dood en de onderwereld.

4. Wat was de rol van Anubis in het verhaal van Osiris?

Anubis hielp Isis, de vrouw van Osiris, om zijn lichaamsdelen terug te vinden en hem weer tot leven te wekken.

5. Wat was de rol van Anubis in het verhaal van Ra?

Anubis begeleidde Ra door de onderwereld en gaf instructies over hoe de doden voorbereid moesten worden op hun reis naar het hiernamaals.

Conclusie

Anubis was een belangrijke godheid in het Oude Egypte, bekend als de god van de doden en de mummificatie. Zijn symboliek was gebaseerd op de jakhals, die in het Oude Egypte werd gezien als een aaseter en een dier dat geassocieerd werd met de dood en de onderwereld. Anubis speelde een belangrijke rol in het proces van de voorbereiding van de overledene voor de reis naar het hiernamaals en was de beschermer van de graven en begraafplaatsen. Anubis was een van de meest fascinerende goden van het Oude Egypte en blijft tot op de dag van vandaag een belangrijke historische figuur.