Anthony Fokker (1890-1939)

Anthony Fokker (1890-1939): De Nederlandsche Vliegtuigenfabriek oprichter

Anthony Fokker was een Nederlands vliegtuigbouwer en oprichter van de Nederlandsche Vliegtuigenfabriek (NV) in 1919. Hij is vooral bekend vanwege zijn innovaties op het gebied van vliegtuigtechnologie en zijn bijdrage aan de luchtvaartindustrie tijdens de Eerste Wereldoorlog. In dit artikel gaan we dieper in op het leven van Anthony Fokker en zijn bijdrage aan de Nederlandse en internationale luchtvaartindustrie.

Jeugd en opleiding

Anthony Fokker werd geboren op 6 april 1890 in Blitar, Nederlands-Indië (tegenwoordig Indonesië). Zijn vader was een Nederlandse koffieplanter en zijn moeder was Duits. Toen Fokker zes jaar oud was, verhuisde het gezin naar Haarlem in Nederland. Hier ging Fokker naar de HBS en later naar de Technische Hogeschool in Delft, waar hij luchtvaarttechniek studeerde.

Ontwikkeling van de vliegtuigtechnologie

Tijdens de Eerste Wereldoorlog ontwikkelde Fokker zijn eerste succesvolle vliegtuig, de Fokker Eindecker. Dit toestel was voorzien van een machinegeweer dat door de propeller heen schoot. Dit was mogelijk door gebruik te maken van een synchronisatiesysteem dat door Fokker was ontwikkeld. Dit gaf de Duitsers een voorsprong in de luchtgevechten tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Fokker D.VII

Na de Eerste Wereldoorlog ontwikkelde Fokker de D.VII, een van de beste gevechtsvliegtuigen van zijn tijd. De D.VII was sneller en wendbaarder dan zijn voorgangers en maakte gebruik van een innovatief ontwerp van de vleugels om de stabiliteit te verbeteren. Dit maakte de D.VII zeer populair onder piloten en het toestel werd zelfs na de oorlog nog gebruikt in verschillende luchtmachten.

Nederlandsche Vliegtuigenfabriek

In 1919 richtte Fokker de Nederlandsche Vliegtuigenfabriek (NV) op in Amsterdam. Hier werden verschillende succesvolle vliegtuigen ontworpen en geproduceerd, waaronder de Fokker F.VII, een toestel dat geschikt was voor passagiers- en vrachtvervoer. De F.VII werd gebruikt voor verschillende historische vluchten, waaronder de eerste trans-Atlantische vlucht van Amsterdam naar Batavia in 1924.

Lees ook:   Détente - Ontspanning tijdens de Koude Oorlog

Laatste jaren en overlijden

Na de succesvolle jaren bij de NV begon het bedrijf te lijden onder de economische crisis van de jaren dertig. In 1931 verkocht Fokker zijn aandelen aan de Staat der Nederlanden en emigreerde hij naar de Verenigde Staten. Hier richtte hij de Atlantic Aircraft Corporation op en ontwikkelde hij verschillende succesvolle vliegtuigen, waaronder de Fokker Trimotor. Fokker overleed op 23 december 1939 aan de gevolgen van longkanker.

Conclusie

Anthony Fokker was een briljante vliegtuigbouwer en innovator die een grote bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse en internationale luchtvaartindustrie. Zijn uitvindingen en ontwerpen hebben de vliegtuigtechnologie ver vooruit geholpen en hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de moderne luchtvaart.

FAQs

1. Wat was de bijdrage van Anthony Fokker aan de Eerste Wereldoorlog?

Anthony Fokker ontwikkelde tijdens de Eerste Wereldoorlog de Fokker Eindecker, een vliegtuig dat was voorzien van een machinegeweer dat door de propeller heen schoot. Dit was mogelijk door gebruik te maken van een synchronisatiesysteem dat door Fokker was ontwikkeld. Dit gaf de Duitsers een voorsprong in de luchtgevechten tijdens de Eerste Wereldoorlog.

2. Welke vliegtuigen heeft de Nederlandsche Vliegtuigenfabriek geproduceerd?

De Nederlandsche Vliegtuigenfabriek heeft verschillende succesvolle vliegtuigen ontworpen en geproduceerd, waaronder de Fokker F.VII, een toestel dat geschikt was voor passagiers- en vrachtvervoer, en de Fokker D.VII, een van de beste gevechtsvliegtuigen van zijn tijd.

3. Waarom emigreerde Fokker naar de Verenigde Staten?

Fokker emigreerde naar de Verenigde Staten omdat zijn bedrijf, de Nederlandsche Vliegtuigenfabriek, begon te lijden onder de economische crisis van de jaren dertig. In de Verenigde Staten richtte hij de Atlantic Aircraft Corporation op en ontwikkelde hij verschillende succesvolle vliegtuigen, waaronder de Fokker Trimotor.

Lees ook:   moederdag

4. Wat was de Fokker Trimotor?

De Fokker Trimotor was een succesvol vliegtuig dat werd ontwikkeld door Anthony Fokker in de Verenigde Staten. Het toestel had drie motoren en was geschikt voor passagiers- en vrachtvervoer. De Fokker Trimotor werd gebruikt door verschillende luchtvaartmaatschappijen en was een van de eerste succesvolle commerciële vliegtuigen.

5. Hoe is Anthony Fokker overleden?

Anthony Fokker overleed op 23 december 1939 aan de gevolgen van longkanker.