Alferd Packer, de man die vijf Democraten verorberde

Alferd Packer, de man die vijf Democraten verorberde

Alferd Packer, ook wel bekend als Alfred Packer, was een beruchte Amerikaanse goudzoeker en kannibaal. In 1874 trok Packer met een groep van negen mannen door de bergen van Colorado, op zoek naar goud. Maar wat begon als een avontuurlijke reis, eindigde in een van de meest gruwelijke moordzaken uit de Amerikaanse geschiedenis. Packer overleefde de reis als enige, en werd later veroordeeld voor de moord op vijf van zijn reisgenoten, die hij naar eigen zeggen had moeten verorberen om te overleven.

De reis door de bergen

Packer en zijn groep vertrokken in november 1873 vanuit Provo, Utah, richting het westen. De mannen waren allemaal op zoek naar goud en hoopten dit te vinden in de bergen van Colorado. Maar de reis verliep niet zoals gepland. De mannen hadden te weinig voedsel bij zich en moesten dagenlang door de sneeuw ploeteren. Ook raakten ze verdwaald in de bergen en kwamen ze vast te zitten in een sneeuwstorm. Na verschillende omzwervingen, waarbij diverse leden van de groep omkwamen, werd Packer uiteindelijk als enige overlevende gevonden door een groep zoekers.

De bekentenis

Na zijn redding werd Packer ondervraagd over wat er precies was gebeurd tijdens de reis. In eerste instantie beweerde hij dat hij de groep had verlaten om hulp te zoeken, en dat hij pas later hoorde dat zijn reisgenoten waren omgekomen. Maar na enige tijd bekende hij dat hij de mannen had gedood en opgegeten om te overleven. Hij beweerde dat hij geen andere keus had, omdat de mannen elkaar anders zouden hebben vermoord uit honger en wanhoop.

Lees ook:   ‘Steamboat Willie’, een van de eerste tekenfilms met geluid

De rechtszaak

Packer werd vervolgens gearresteerd en berecht voor de moorden. Tijdens de rechtszaak beweerde hij dat hij had gehandeld uit zelfverdediging, en dat hij alleen had gedood om te overleven. Maar de jury geloofde zijn verhaal niet en veroordeelde hem tot de doodstraf. Later werd deze straf omgezet naar een gevangenisstraf van 40 jaar.

De nasleep

Packer bleef lange tijd vastzitten in de gevangenis, waar hij nog regelmatig de kranten haalde vanwege zijn gruwelijke misdaden. Hij overleed uiteindelijk in 1907, op 65-jarige leeftijd. Maar zijn naam zou altijd verbonden blijven aan de gruwelijke moorden die hij had gepleegd tijdens zijn reis door de bergen van Colorado.

FAQs:

1. Was Alferd Packer de eerste kannibaal in de VS?

Nee, er zijn verschillende gevallen bekend van kannibalisme in de Amerikaanse geschiedenis. Maar de zaak van Packer is wel een van de meest beruchte.

2. Hoe lang zat Packer in de gevangenis?

Packer werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 40 jaar, maar werd uiteindelijk vrijgelaten na 18 jaar.

3. Wat gebeurde er met de rest van de groep?

Vijf leden van de groep werden vermoord en opgegeten door Packer. De andere vier mannen waren al eerder omgekomen tijdens de reis door de bergen.

4. Is er bewijs dat Packer echt heeft gegeten van zijn reisgenoten?

Ja, er zijn verschillende getuigenverklaringen en forensisch bewijs dat Packer daadwerkelijk menselijk vlees heeft gegeten tijdens zijn reis.

5. Waarom blijft de zaak van Alferd Packer zo bekend?

De zaak van Packer is een van de meest gruwelijke moordzaken uit de Amerikaanse geschiedenis, en wordt nog steeds veel besproken en onderzocht door historici en criminologen. Daarnaast hebben verschillende boeken, films en tv-series aandacht besteed aan de zaak, waardoor Packer een soort cultstatus heeft gekregen.

Lees ook:   De Brief voor de Koning (2008) – Film

Conclusie

Alferd Packer is een van de meest beruchte kannibalen uit de Amerikaanse geschiedenis. Zijn zaak heeft nog steeds een grote fascinatie opgewekt bij historici en criminologen, en wordt nog regelmatig besproken in boeken, films en tv-series. Hoewel Packer beweerde dat hij had gehandeld uit zelfverdediging, en dat hij geen andere keus had dan zijn reisgenoten te vermoorden en op te eten, wordt zijn verhaal nog steeds betwist door veel mensen. Maar hoe het ook zij, de zaak van Alferd Packer zal altijd een van de meest spraakmakende misdaden uit de Amerikaanse geschiedenis blijven.