Al Capone (1899-1947) – Beruchte gangster uit Chicago

Al Capone (1899-1947) – Beruchte gangster uit Chicago

In de geschiedenis van de georganiseerde misdaad is er één naam die bijna synoniem is geworden met geweld en corruptie: Al Capone. Geboren op 17 januari 1899 in Brooklyn, New York, groeide Capone op tot een van de meest beruchte gangsters in de Amerikaanse geschiedenis. Zijn heerschappij over de onderwereld van Chicago in de jaren 20 en 30 maakte hem beroemd en berucht, en zijn naam leeft voort als een symbool van verboden rijkdom en macht.

Het vroege leven van Al Capone

Alphonse Gabriel Capone werd geboren in een Italiaans-Amerikaans gezin. Zijn ouders, Gabriele Capone en Teresina Raiola, waren immigranten uit Italië. Capone groeide op in armoede en werd al op jonge leeftijd blootgesteld aan het criminele milieu. Hij raakte betrokken bij straatbendes en kleine misdaden, wat de basis legde voor zijn toekomstige carrière als gangster.

Opkomst in de misdaadwereld

Capone verhuisde naar Chicago in de jaren 20 en werd al snel een belangrijk figuur in de georganiseerde misdaad. Hij werkte voor de machtige crimineel Johnny Torrio en leerde de fijne kneepjes van het vak. Na de machtsovername van Torrio nam Capone de leiding over en bouwde hij een crimineel rijk op dat zich bezighield met illegale activiteiten zoals gokken, prostitutie en vooral de handel in alcohol tijdens de drooglegging.

De Prohibition en Capone’s invloed

Tijdens de drooglegging was het produceren, verkopen en distribueren van alcohol verboden. Dit leidde tot een enorme vraag naar illegale drank, en Capone speelde hier slim op in. Hij controleerde talloze illegale drankgelegenheden, ook wel “speakeasies” genoemd, en smokkelde grote hoeveelheden alcohol vanuit Canada naar de Verenigde Staten. Zijn macht en invloed groeiden snel, en hij werd een van de rijkste en machtigste mannen in Chicago.

Lees ook:   Unie van Utrecht (1579) - Politiek verbond

Capone’s gewelddadige regime

Het succes van Capone in de onderwereld van Chicago ging gepaard met geweld en intimidatie. Hij had een beruchte reputatie als meedogenloze gangster en schuwde geweld niet om zijn rivalen uit te schakelen. Talloze moorden werden toegeschreven aan zijn bende, bekend als de “Chicago Outfit”. Het meest beruchte incident was het beruchte “St. Valentine’s Day Massacre” in 1929, waarbij zeven rivaliserende gangsters werden vermoord.

Capone’s arrestatie en veroordeling

Ondanks zijn rijkdom en macht kon Capone de aandacht van de autoriteiten niet ontwijken. In 1931 werd hij gearresteerd en aangeklaagd voor belastingontduiking. Hoewel hij betrokken was geweest bij talloze misdaden, was het uiteindelijk de belastingfraude die hem ten val bracht. Capone werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 11 jaar, waarvan hij er 7 uitzat in de beruchte gevangenis Alcatraz.

Capone’s leven na de gevangenis

Na zijn vrijlating uit de gevangenis in 1939 was Capone een gebroken man. Zijn gezondheid was ernstig verslechterd door syfilis en hij werd verder verzwakt door de gevolgen van syfilis. Hij trok zich terug uit het criminele leven en leidde een teruggetrokken bestaan tot zijn dood op 25 januari 1947.

Conclusie

Al Capone zal voor altijd herinnerd worden als een van de meest beruchte gangsters in de Amerikaanse geschiedenis. Zijn heerschappij over de onderwereld van Chicago en zijn betrokkenheid bij talloze misdaden hebben hem tot een legendarische figuur gemaakt. Hoewel zijn misdaden onvergeeflijk waren, kunnen we niet ontkennen dat Capone een blijvende impact heeft gehad op de Amerikaanse samenleving.

FAQs

1. Wat was de oorspronkelijke naam van Al Capone?

Lees ook:   De guerrilla op Timor (1942)

Al Capone’s oorspronkelijke naam was Alphonse Gabriel Capone.

2. Wat was de bijnaam van Al Capone?

Al Capone stond ook bekend als “Scarface” vanwege een litteken op zijn gezicht.

3. Hoe lang zat Al Capone in de gevangenis?

Al Capone werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 11 jaar, waarvan hij er 7 uitzat.

4. Wat was het beruchte incident dat aan Al Capone werd toegeschreven?

Het beruchte “St. Valentine’s Day Massacre” in 1929 werd toegeschreven aan Al Capone’s bende.

5. Wat was de uiteindelijke veroordeling van Al Capone?

Al Capone werd uiteindelijk veroordeeld voor belastingontduiking.