Adolf Eichmann – Architect van de Holocaust

Adolf Eichmann – Architect van de Holocaust

Adolf Eichmann was een van de belangrijkste figuren achter de Holocaust. Hij was verantwoordelijk voor het transport van miljoenen Joden naar de vernietigingskampen. Eichmann was een hooggeplaatste nazi-functionaris en een van de belangrijkste leden van de SS.

Wie was Adolf Eichmann?

Adolf Eichmann werd geboren op 19 maart 1906 in Solingen, Duitsland. Hij groeide op in Oostenrijk en sloot zich in 1932 aan bij de nazi-partij. Eichmann was een fervent aanhanger van het nationaalsocialisme en een overtuigde antisemiet.

Na de annexatie van Oostenrijk door Duitsland in 1938 werd Eichmann door de SS naar Wenen gestuurd om de Joodse bevolking te deporteren. In 1941 werd hij benoemd tot hoofd van het Bureau voor Joodse Emigratie in Berlijn.

Eichmann en de Holocaust

Eichmann was verantwoordelijk voor het transport van miljoenen Joden naar de vernietigingskampen in Polen en andere delen van Europa. Hij was een van de belangrijkste organisatoren van de Endlösung, het plan om de Europese Joden uit te roeien.

Eichmann werkte nauw samen met Heinrich Himmler, de leider van de SS, en met Reinhard Heydrich, een andere belangrijke nazi-functionaris. Samen werkten ze aan de uitvoering van de Endlösung.

Eichmann na de oorlog

Na de oorlog vluchtte Eichmann naar Argentinië, waar hij zich jarenlang schuilhield onder een andere naam. In 1960 werd hij echter ontdekt door de Israëlische geheime dienst, de Mossad. Eichmann werd ontvoerd naar Israël, waar hij terechtstond voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Op 1 juni 1962 werd Eichmann ter dood veroordeeld en opgehangen in de gevangenis van Ramla. Zijn proces was een van de meest spraakmakende processen in de geschiedenis van de Holocaust.

Lees ook:   Poepchinees - Herkomst van een bijzonder scheldwoord

Conclusie

Adolf Eichmann was een van de belangrijkste figuren achter de Holocaust. Hij was verantwoordelijk voor het transport van miljoenen Joden naar de vernietigingskampen en werkte nauw samen met andere nazi-functionarissen aan de uitvoering van de Endlösung. Na de oorlog vluchtte Eichmann naar Argentinië, maar werd hij uiteindelijk ontdekt en terechtgesteld voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

FAQs

1. Wat was de Endlösung?

De Endlösung was het plan van de nazi’s om de Europese Joden uit te roeien tijdens de Tweede Wereldoorlog.

2. Wie waren de belangrijkste nazi-functionarissen achter de Holocaust?

De belangrijkste nazi-functionarissen achter de Holocaust waren Adolf Eichmann, Heinrich Himmler en Reinhard Heydrich.

3. Waarom vluchtte Eichmann naar Argentinië?

Eichmann vluchtte naar Argentinië om aan vervolging te ontkomen na de oorlog.

4. Hoe werd Eichmann ontdekt?

Eichmann werd ontdekt door de Israëlische geheime dienst, de Mossad, die hem opspoorde in Argentinië.

5. Wat gebeurde er met Eichmann na zijn terechtstelling?

Na zijn terechtstelling werd het lichaam van Eichmann gecremeerd en werden de asresten in zee uitgestrooid.