Aan het kortste (of langste) eind trekken

Aan het kortste (of langste) eind trekken

Bij het horen van de uitdrukking “aan het kortste (of langste) eind trekken” denken veel mensen aan verliezen. Iemand trekt aan een touw en de persoon die aan het kortste eind trekt, is de verliezer. Maar waar komt deze uitdrukking eigenlijk vandaan? En wat betekent het precies? In dit artikel gaan we dieper in op deze uitdrukking en wat deze kan betekenen in verschillende situaties.

Het ontstaan van de uitdrukking

De uitdrukking “aan het kortste (of langste) eind trekken” is al heel oud. De eerste vermeldingen van deze uitdrukking dateren uit de 16e eeuw. Toen werd de uitdrukking vooral gebruikt bij het dobbelen. Wie aan het kortste eind trok, verloor het spel. Later werd de uitdrukking ook gebruikt bij andere situaties waarbij er een winnaar en een verliezer was.

Wat betekent het?

De uitdrukking “aan het kortste (of langste) eind trekken” betekent dat iemand in een bepaalde situatie de verliezer is. Dit kan bijvoorbeeld zijn bij onderhandelingen, waarbij de ene partij meer voordeel heeft dan de andere partij. Ook kan het betekenen dat iemand in een discussie of ruzie aan het kortste eind trekt, omdat de andere partij sterker argumenteert.

Verschillende betekenissen

Er zijn verschillende situaties waarin de uitdrukking “aan het kortste (of langste) eind trekken” gebruikt kan worden. Hieronder enkele voorbeelden:

Financieel

Wie aan het kortste eind trekt, heeft bijvoorbeeld minder geld dan de andere partij. Dit kan bijvoorbeeld zijn bij een erfenis, waarbij de ene persoon meer erft dan de andere.

Lees ook:   Historiek.net - Over het online geschiedenismagazine

Relatie

Als iemand in een relatie aan het kortste eind trekt, betekent dit dat de ander meer macht heeft in de relatie. Bijvoorbeeld omdat de ander meer verdient, of omdat de ander dominant is. Dit kan leiden tot spanningen in de relatie.

Werk

Ook op het werk kan het voorkomen dat iemand aan het kortste eind trekt. Bijvoorbeeld als er een promotie te verdelen is en de ander net iets beter presteert. Of als er bij een reorganisatie banen verdwijnen en de ander mag blijven terwijl de ander ontslagen wordt.

Conclusie

De uitdrukking “aan het kortste (of langste) eind trekken” wordt gebruikt om aan te geven dat iemand in een bepaalde situatie de verliezer is. Dit kan bijvoorbeeld zijn op financieel, relationeel of professioneel gebied. Het is een oude uitdrukking die nog steeds veel gebruikt wordt in de Nederlandse taal.

FAQs

Wat is het verschil tussen “aan het kortste eind trekken” en “aan het langste eind trekken”?

Als iemand aan het kortste eind trekt, is deze persoon de verliezer. Bij “aan het langste eind trekken” is het omgekeerde het geval: dan is de persoon die aan het langste eind trekt de winnaar.

Waar komt de uitdrukking vandaan?

De uitdrukking stamt uit de 16e eeuw en werd vooral gebruikt bij het dobbelen. Later werd de uitdrukking ook gebruikt bij andere situaties waarbij er een winnaar en een verliezer was.

Kan de uitdrukking ook positief gebruikt worden?

Nee, “aan het kortste (of langste) eind trekken” wordt altijd gebruikt om aan te geven dat iemand de verliezer is in een bepaalde situatie.

Lees ook:   Sun Yat-sen – Grondlegger van de Republiek China

Zijn er synoniemen voor deze uitdrukking?

Ja, er zijn verschillende synoniemen voor deze uitdrukking, zoals “de pineut zijn”, “aan het kortste eindje trekken” en “het onderspit delven”.

Kun je deze uitdrukking ook in zakelijke context gebruiken?

Ja, de uitdrukking wordt ook veel gebruikt in zakelijke context. Bijvoorbeeld bij onderhandelingen, waarbij de ene partij meer voordeel heeft dan de andere partij.